Jump to content

anabat

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je anabat objavio

  1. Osoba A prodaje nekretninu, no ne želi je prodati osobi B. Pa bi osoba C kupila od osobe A i odmah je preprodala osobi C. Znači: Osoba C kupuje od osobe A. Osoba B kupuje od osobe C. (isti dan i po istoj cijeni, osoba C daje osobi B oba ovjerena ugovora (sa A na C, sa C na B) Koliko je riskantno kupovati od osobe C nekretninu jer ona nije upisana kao vlasnik nekretnine u zemljišniku u trenutnu prodaje? Može li se stavitii neka stavka osiguranja u ugovoru za osobu B? npr. Raskidanje ugovora ako ... ili nešto drugo? Je li na zemljišniku prolazi upis vlasništva, da osoba B nosi oba ovjerena ugovora i prijedlog za upis na sebe (potpisani i B i C). Obe osobe B i C plaćaju porez na nekretnine od 3%? Hvala unaprijed
  2. Djed bi darovao maloljetnom unuku (7 godina) stan, a ne svom sinu. Imam par pitanja: 1. U tom slučaju unuk ne plaća porez jer su uspravna linija? 2. Kako postoji mogućnost opoziva darovanja unutar deset godina (osiromašenje ili gruba nezahvalnost) postoji li način da djed to ne može napraviti? U zakonu piše da odricanje od prava na opoziv zbog grube nezahvalnosti obdarenika nema pravni učinak. Pretpostavljam da se napravi kupoprodajni ugovor djeda i unuka sa nerealnom malom cijenom, unuk bi morao platiti porez od 3% po procjenjenoj vrijednosti porezne uprave.
  3. Shvatila, jako riskantna i skupa parnica. Bilo je nešto štednje po bankama no prošlo previše vremena da bi postojoli tragovi na bankama. Plaćeno gotovinom. No u vrijeme kupovine zemlje njegov otac nije imao toliko novca, a i da je i imao ni on ne bi imao tragove na bankama radi proteka vremena. Nemam ni ja ni otac pisanih tragova. Ne mogu poreći da znala, no nažalost nisam ništa poduzimala da sačuvam brak i radi usmenog obećanja da će nam to biti nadoknađeno. Hvala obojici na odgovorima.
  4. Poštovani bila sam kod ovjetnika kaže da misli da od parnice ništa i da zašto nisam ništa poduzela. Radi prijetnji, nisam se htjela razvoditi, a i usmeno je obećana nadoknada (mačku o rep). Molila bi komentare? Matrix?
  5. Ako sam dobro razumjela to bi bila vrijednost zemlje kao da na njoj nije ništa izgrađeno i da je sada kupujemo/prodajemo kao neizgrađeno građevno zemljište. Kako definirati vrijednost zemlje i njenu sadašnju vrijednost, ne bi li to trebao napraviti sudski vještak za vrijeme sudskog spora? A procjenjenom vrijednošću zemlje trebala bi definirati VPS? Gledajući na njuškalu razlika po kvadratu od 100 do 150 Eura po m2 u odnosu na cijenu kod kupovine. Zanima me oboje? Bivši sada govori da ću izgubiti spor jer sam sama kriva što nisam ništa poduzela. Mislila da nakon ovoliko godina ne mogu ići na ništetnost ugovora, a ni vlasnik stanova više nije njegov otac? Iako otac nije bio poštena treća osoba. Kakav je vaš savjet kakvu tužbu pokrenuti? Npr. podnijeti tužbu za podjelu bračne stečevine u kojoj stan u suvlasništvu 1/2 i tražiti isplatu štete za zemlju. Ima li smisla navoditi stan i podizati vrijednost spora kad stan ima već podjeljeno vlasništvo? Polovica sadašnja vrijednost zemlje sigurno pokriva vrijednost njegove polovice stana.
  6. Prije 13 godina kupili smo gotovinom građevno zemljište, koje iako bračna stečevina knjiženo 1/1 na supruga. Suprug je želio ići u ortakluk s ocem i graditi kuću na toj zemlji, no ja ne pristajem. Suprug bez mog znanja i dopuštenja poklanja prije 11 godina zemlju ocu. Brak nam već tada u krizi. Otac tada s ortakom gradi kuću na toj zemlji, vlasnik 2 stana otac i 2 stana ortak. Za poklanjanje saznajem tek nakon godine i pol (prije 10 godina), posvađali smo se, suprug je prijetio svačim i razvodom. Kako imam dvoje male djece, ne poduzimam ništa jer znam da mi slijedi razvod jer nam odnosi nisu bili najbolji. U međuvremenu se situacija u braku primirila. Sada otac više nije vlasnik stanova. Suprug obećava da će otac riješiti dug kad bude mogao, no da mu sada novci trebaju, ničega nema na pismeno. No kako se sada razvodimo (nakon 16 godina braka), dug mogu objesiti mačku o rep? Kako bračna stečevina koliko čitam ne zastarjeva, u Obiteljski zakon čl. 37 st. 3. spominje pravo na naknadu štete koja mu je od strane drugog bračnog druga uzrokovana. Shvaćam da nepostojanje suglasnosti za otuđenje cijele stvari(darovanje ocu) ne utječe na prava i obveze poštene treće osobe koje sada vlasnici tih stanova. U Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima vidim da zastara za pobijanje ugovora o darovanju 3 godine. Sada u suvlasništu 1/2 imamo stan. Mogu li sada tražiti naknadu štete za zemlju kao dio u podjeli bračne stečevine ili je zastarjela? Isplatu novca ili da mi se poveća udio vlasništva u stanu? Ima li kakve razlike u tome što sam znala i nisam ništa poduzimala ili bi bila bolja solucija da nisam ništa znala o poklanjanju? Zemlja bi sada vrijedila 3,4 puta više nego prije 10 godina. Odšteta i vrijednosti VPS se definira po vrijednosti od prije 10 ili sadašnjoj?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija