Jump to content

severus

Korisnik
  • Broj objava

    527
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je severus objavio

  1. nic je napisao:

    Postovani,

     

    PS. Dalje me zanima specificno za poslove lijecnika u posebnim uvjetima rada (radiologija) dali je dopusteno da trudnica radi u hitnoj sluzbi (dolaze neprobrani/akutni pacijenti za raznim infekcijama i otvorenim ranama i sl., a ja kod UZV pregleda imam kontakt sa tim pacijentima. uostalome taj rad zahtjeva promptno djelovanje, tako da nije moguce planirati stanke. a cesto i nema stanka). U zakonu je taj problem dosta nejasan- pise da trudnice trebaju biti maknute od izvora zracenja, infekcija....)a sada se postavlja pitanje jeli to vrijedi za sve dijelove radioloskog odjela i jeli to vrijedi i za rad u hitnoj sluzbi???.

    Hvala unaprijed

     

    Zakon o zaštiti na radu - vi kao trudna osoba morate biti maknuti od izvora zračenja i drugih štetnih utjecaja iz okoline.

  2. binabana je napisao:

    Poštovani,

     

    2010. godine u 8mj otišla sam na održavanje trudnoće - što znači bolovanje na račun države.Na održavanju sam bila kompletnu trudnoću do 4mj. 2011 nakon toga ostala sam na porodiljnom godinu dana do 4mj ove godine - 2012.

     

    Pročitala sam zakon o radu gdje jasno piše da imam pravo koristiti stari godišnji

     

    Članak 63.

     

    (3) Iznimno od odredbe stavka 2. ovoga članka, godišnji odmor, odnosno dio godišnjeg odmora koji je prekinut ili nije korišten u kalendarskoj godini u kojoj je stečen, zbog bolesti ili korištenja prava na rodiljni, roditeljski i posvojiteljski dopust, radnik ima pravo iskoristiti do 30. lipnja iduće godine.

     

    Pitanje je jesam li u 2011. godini ostvarila pravo na godišn ji odmor?

    Imam li ga pravo koristiti ove godine, 2012?

     

    Članak 63. se tumači na način da se može koristiti neiskorišteni godišnji odmor iz prethodne godine u tekućoj godini, do 1.srpnja. Kako ste od 2010.godine bili na održavanju trudnoće, recimo to tako, a u 2011.godini ste koristili vremenske potpore s osnove rodiljnog i roditeljskog dopusta, to vam se ne bi priznao godišnji odmor za tu prethodnu godinu, odnosno 2011., a godišnji odmor za 2010.godinu ste mogli eventualno iskoristiti u 2011.godini, da ste odlučili prekinuti dopust.

    Postoji jedno od tumačenja novog ZOR-a od 2009.godine po kojem se ne traži efektivan rad u prošloj godini za korištenje neiskorištenog godišnjeg, ali za vađ konkretan slučaj biste trebali tražiti određeno tumačenje.

  3. Ništa ne pišete tko je upisan kao vlasnik nekretnine u zk, odnosno tko je naveden ka kpac u kp ugovoru?

    U svakom slučaju će biti lakše ako se i vi spominjete u ovim aktima, ali svejedno imate pravo na diobu, bilo civilnu ( prodajom stana i isplatom uloženog dijela ) ili dogovorno ( dakle, kao što je predloženo, tko zdrži stan, isplaćuje drugog ). Vaš je problem više modus operandi odnosno ukoliko druga strana nije spremna na dogovor, morat ćete ići tužbom radi podjele imovine stečene u izvanbračnoj zajednici. Prije toga, mžete tražiti mirno rješenje putem odvjetnika, s tim da imet mogućnost postići isto i tijekom postupka, sudskom iliansudskom nagodbom. Trećeg nema.

  4. ivana31 je napisao:

    Molim Vas savjet.

    Zakon o radu sadrži dosta jasne odredbe o tjednom odmoru ali naravno, uvijek ima nedoumica.

     

    Ovako, ako radnik radi u smjenama, npr. jedan dan do 14 sati a drugi dan od 14 sati, može li se taj period smatrat tjednim odmorom obzirom da je između dvije smjene prošlo 24 sata???

    Jesam li dobro shvatila da tjedni odmor ako se ne može koristiti u jednom tjednu, mora se koristiti u drugom tjednu, jel to znači da ako ovaj tjedan nisam imala slobodan dan, da drugi tjedan moram imati 2 dana, 1 dan za prethodni tjedan kada nisam imala slobodan dan i 1 dan za taj tekući tjedan???

    Hvala!!!

     

    1. Odredba čl. 54. točno definira što je tjedni odmor te razliku od onog definiranog u članku 53., uz jasno upućivanje na diff.spec., te kad se koristi, s tim da u slučaju podjele smjene kako ste naveli, postoji mogućnost odr. st.5., ako je rad neprestano podijeljen u takve smjene.

    2. U slučaju da se ne primjenjuje st.5., radniku se mora omogućiti korištenje odmora u razdoblju određenom propisima kako su nav. ( kol., sporazum, ug.) u razdoblju od sljedeća dva tjedna. Ovo je pravo koje se prenosi odnosno ne bi se trebalo računati u odmor iza tjedan u kojem se koristi.

  5. Čl. 223.a. u stjecaju s čl. 216.? jedna od mogućih kombinacija, u obzir dolaze i druge, npr. ukoliko bi se isto pokušalo prikriti ( pa čak i kojekakvim legalnim stvarima), kombinacija s 279.

     

    Živimo u modernim vremenima i kdk su se promijenila, ali svi dobro znaju o čemu je riječ. Ipak, nekad se ide predaleko.

     

    ja osobno imam jedan slučaj gdje bi se lako mogla dokazati barem po 337., a u kombinaciji s k.d. iz gl. XVIII.

     

    Stvar je u tome što su i tijela koja bi trebala postupati po tome i spriječiti samo djelo odnosno da ostane samo na pokušaju, to ne čine. Nije li to žalosno?

  6. proxi je napisao:

    Ma puno je za objašnjavati, ali ja do prije par mjeseci nisam ni znala da taj rođak postoji. Nedavno mu je preminula sestra i sad je ostao sam, pa mi je žao da mu nitko nikad ne dođe u posjetu (ovo da mu skrbnica ne dolazi u posjetu nisam nigdje mislila koristiti kao bilo kakav minus ili plus nekome). Iskreno rečeno financijski mi je veliki trošak otići mu u posjetu (ne živi u istom mjestu gdje i ja) pa sam se nadala da ako bi preuzela skrbništvo nad njim bi mi ti troškovi bili plaćeni. Stvarno mi nije na pameti financijski se okoristiti njegovom imovinom, već samo da ti posjeti nisu meni na teret. Isto tako budući da nisam u istom mjestu kao i on ne mogu mu prečesto ići u posjetu. Zato i pitam koje su mi obveze (da vidim da li ih mogu uopće ispunjavati), a koja su mi prava (ne mogu preuzeti financijsku brigu o njemu, nisam u mogućnosti) ako bi preuzela skrbništvo nad njim.

     

    Skrbnik brine o pravima i ineteresima štićenika, ne o njegovoj imovini (?)

    akođer, nije jasno zašto biste vi preuzeli tu obvezu koja je dosta velika, o nekom za koga donedavno niste ni znali da postoji, kako sami pišete. Također, ako je imao sestru, valjda je sestra bila imenovana skrbnicom, jer je najbliži rod(?)

    Da nisu u pitanju naslijeđena sredstva na računu?

  7. ovo o čemu pričate i jest jedan od većih problema u zemlji, osim toga, kako to da vas porezna ili netko drugi već nije otkrio? Također, nije li čudno, ako danas sve fizičke ali i pravne osobe posluju preko oiba ( tko ga dodjeljuje ), a sam broj ima određen broj znamenki, a pravne osobe niču kao gljive zbog nelikvidnosti o kojoj pričate, odakle toliko kombinacija brojeva u pu, da pokriju i fiz. i pravne osobe, a da isto ne ispadne pranje novca?

  8. Određeni suvlasnici mogu kupiti dijelove drugih suvlasnika, bilo u cijelosti bilo u određenim dijelovima te se potom upisati kao (su)vlasnici) u drugačijim omjerima, a druga je da se postigne suglsanost suvlasnika i zemljište isparcelira na 10 dijelova, koliko ima suvlasnika. Ukoliko je jedina namjera pojedinih suvlasnika da postignu vlasništvo 1/1, ovo su u principu jedine mogućnosti.

    Lp

  9. U pravilu se traži da u ugovoru nekretnina bude određena kako stoji u zk. Kod oporuke je dovoljno da je predmet iz ostavine dovoljno određen da se može identificirati.

    Budući da kuća nije ni upisana na ovoj čestici ( nekretnini )u zk, to ćete morati sami izvršiti promjene odnosno upisati izgrađenost čestice tj njenu prenamjenu.

    Lp

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija