Jump to content

ZokiSamobor

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Poštovani! Da li je moguća varijanta prenamjene poslovnog prostora ( registriran, tj etažiran kao ured u prizemlju poslovno-stambene zgrade sa još dva stana) u apartman tj u stambeno-poslovni gdje bi se i radilo i živjelo? Unaprijed hvala na odgovoru
  2. zahvaljujem na pojašnjenju. e , sad ako bist ebili ljubezni samo mi razjasnit još ovu dilemu. kad prenamjenim polsovni prostor u stambeni, onda s emoj sin koji je i zaposlenik firme može tamo preseliti i ja koristim dio njegove plaće u naturi temeljem koje on može prijaviti boravište. jel to u redu? Kao određujem taj dio plaće u naturi da se na poreznoj prizna? nadalje, dal mogu u nekom trenutku prodati ili darovati taj prostor svom sinu na način da koristim opciju ispravka pretporeza koji je korišten tijekom gradnje( čini mi se da onda prema zakonu o pdv-u ne plaćam pdv nego samo porez na promet nekretnina od 4 % ako je prošlo više od dvije godine od početka uporabe prostora, a istekom 10 godina se amortizira sav pretporez???) Kolko sam shvatio uvijek se radi ispravak pretporeza za onoliko godfina kolko je nekorišten prostor, Znači svaka godina koja s koristi je 10% manje poreza za platiti) Možete li mi to malo razjasniti.
  3. ovo je vaš kolega napisao, pa sam zbunjen jer po njemu ispada da se poslovni prostor može koristit i u stambene svrhe i zadržati poslovnu aktivnost????
  4. Zahvaljujem na odgovoru. Koliko je kompliciran postupak prenamjene iz poslovnog u stambeno, pitam radi troška? Isto tako jel moguće napraviti neku prenamjenu da se poslije prostor može i iznajmljivati za stanovanje il dati djelatniku poduzeća na besplatno korištenje uz obračun ove plaće u naravi , a da od tamo i radi, znači neki mix poslovno-stambenog prostora? Danas je to uobičajeno nakon korone da se radi po potrebi od doma..kako to riješiti da nikom nismo krivi?
  5. Hvala na odgovoru. prostor je etažiran i upisan u zemljišne knjige kao poslovni prostor (ured i dobio je uporabnu dozvolu). Znači, ako sam dobro shvatio morao bih ga prenamijeniti u stambeni? Kako da zadržim status poslovnog prostora u kojem bi se moglo po potrebi i stanovati (možda bez prijave prebivališta na toj adresi, a osoba koja ga koristi je ionako zaposlenik firme u čijem je vlasništvu prostor, znači može tu boraviti kad hoće, jer i radi tamo). Prostor ima sve uvjete za stanovanje, kuhinju, kupaonu. Što točno znači obračunavati plaću u naravi?
  6. Imam sličnu situaciju kao kolega iz gornjeg posta. Radi se o poslovno stambenom objektu u izgradnji, pred završetkom ( sad sam dobio uporabnu dozvolu i prostor je etažiran i upisan u zemljišne knjiga kao vlasništvo mog poduzeća). Prostor bi sad kad ga uredimo do kraja, htio koristiti moj sin i staviti ga u uporabu ( za ured tj rad na računalu i za stanovanje-), sin je zaposlenik tvrtke koja je vlasnik tog prostora Da li on može prijaviti prebivalište na toj adresi, a ja kao direktor firme odlukom dozvoliti uz rad i stanovanje u tom prostoru. Ne bih želio raditi prenamjenu jer jednom će se prostor opet možda koristiti u poslovne svrhe.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija