Jump to content

MirnaRob

Korisnik
  • Broj objava

    11
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Kod mene u ustanovi na rješenje o godišnjem se potpisuje ravnatelj, no nas ima 35 pa to nije neki problem. Kako je u većim firmama ne znam. Možda može potpisivati osoba koju za to ovlasti poslodavac???
  2. Za osiguranje na službenom putovanju poledajte na stranicama HZZO-a-osnovno osiguranje-inoosiguranje.
  3. Prije nego sam se obratila Legalisu, zvala sam nadležno Ministarstvo i dobila informaciju da službeni put nema radnog vremena, da se za te dane dobiva plaća, te dnevnice za putne troškove, pa s obzirom na sve nema prekovremenih sati. Očito ova tema nije nigdje detaljno obrađena pa dobivamo puno proturječnih odogovora.
  4. Mislim da je najbolje da se obratite nadležnoj službi za socijalnu skrb prema mjestu stanovanja. Tamo će Vam dati mišljenje i upute kako postupiti.
  5. Potpuno se slažem s Vama. No, kod nas radnici rade po 2, 3 posla odjednom. Kako da prate sve obveze školovanja propisane zakonom? Ja npr. radim kao tajnica ravnatelja, upravni referent, arhivski tehničar (za koji još nisam položila ispit) itd, itd.
  6. U Pravilniku o zaštiti na radu u mojoj firmi stoji: XI SPRIJEČAVANJE RADA ZAPOSLENIKA KOJI SU POD , UTJECAJEM ALKOHOLA I DRUGIH SREDSTAVA OVISNOSTI Članak 144. Zabranjeno je unošenje i pijenje alkoholnih pića i uporaba sredstava koja izazivaju smanjenje radne sposobnosti tijekom rada. Članak 145. Zaposlenik ne smije na mjesto rada donositi alkoholna pića i druga sredstva ovisnosti niti ih za vrijeme rada uporabljati. Osoba pod utjecajem alkohola, droge ili drugih sredstava ovisnosti ne smije obavljati poslove i radne zadatke. Članak 146. Zaposlenik odgovoran za zaštitu na radu dužan je pozvati, uputiti ili izvršiti provjeru zaposlenika za koga se opravdano dvoji da je pod utjecajem alkohola i drugih sredstava ovisnosti. Članak 147. Zaposlenik je dužan pristupiti provjeri o tome je li pod utjecajem alkohola ili drugih sredstava ovisnosti. Članak 148. Utvrđivanje, je li osoba pod utjecajem alkohola, obavlja se, prema zakonskim propisima, odgovarajućim uređajima kojim se mjeri sabiranje alkohola u krvi iz izdahnutog zraka (alkotest, alkoskop i dr.). Zaposlenik se na provjeru o tome je li pod utjecajem alkohola ili drugih sredstava ovisnosti može uputiti i u odgovarajuću zdravstvenu organizaciju. Članak 149. U smislu ovog Pravilnika smatrat će se i bez posebne provjere alkoholiziranosti, da je pod utjecajem alkohola: 1. zaposlenik za kojeg je utvrđeno da je za vrijeme ili izravno prije rada uzimao alkohol, 2. zaposlenik koji ne omogući da se utvrdi je li pod utjecajem alkohola, ako ga je na provjeru pozvao odgovorni zaposlenik, 3. zaposlenik koji odbija da preda alkohol što ga je donio na rad, 4. zaposlenik koji u svojem ponašanju pokazuje očite znakove alkoholne poremećenosti. Članak 150. O utvrđivanju alkoholiziranosti osoba na radu, bez obzira na način provjere, vodi se zapisnik, koji sadrži podatke o ispitivanom zaposleniku, podatke o mjestu i vremenu provjere, tko provjeru provodi, te tko joj je nazočan (svjedoci), zatim podatke o načinu utvrđivanja alkoholiziranosti s rezultatima, te zaključak kojim se utvrđuje stanje alkoholiziranosti, mogućnost nastavka rada ili potrebitost udaljavanja zaposlenika s rada. Zapisnik potpisuje odgovorna osoba zaštite na radu koji je obavio provjeru, zaposlenici koji su bili nazočni te provjeravani zaposlenik. Članak 151. Zaposlenika za kojeg se provjerom utvrdi da je pod utjecajem alkohola privremeno se udaljuje s mjesta rada. Članak 152. Kada se utvrdi ili smatra prema odredbama ovog Pravilnika da je zaposlenik pod utjecajem alkohola ili drugog sredstva ovisnosti, dužan je prekinuti rad odmah po primitku odluke ili naloga o udaljavanju s rada. Ako zaposlenik odbije napustiti mjesto rada, pozvat će se mjerodavna redarstvena služba. Članak 153. Provjeru je li zaposlenik pod utjecajem alkohola, u pravilu, provodi stručnjak za zaštitu na radu.
  7. Da li je po zakonu vratiti radnu knjižicu putem preporučene pošiljke s povratnicom djelatniku koji je dao otkaz putem jer nije u mogućnosti sam doći po dokumentaciju?
  8. Zahvaljujem na odgovoru. Međutim, tražeći po internetu naišla sam na zaključke Komisije za tumačenje Kolektivnog ugovora: U slucaju službenog puta u dane predviđene za tjedni odmor, službenik ili namještenik ostvaruje pravo na dnevnicu, naknadu prijevoznih troškova i naknadu punog iznosa hotelskog računa za spavanje sukladno čl. 49. st. 1. Kolektivnog ugovora. Navedeni službenik ili namještenik nema pravo na uvećanje osnovne place za prekovremeni rad (čl. 39. st. 1. al. 2. Kolektivnog ugovora) niti pravo na korištenje slobodnih dana po osnovi prekovremenog rada (čl. 39. st.13. Kolektivnog ugovora) te nema pravo na naknadno korištenje tjednog odmora iz članka 8. st. 3.i 4. Kolektivnog ugovora (koji nije iskoristio zbog službenog puta). To znaci da se službeni put u dane predviđene za tjedni odmor ne može smatrati radom u dane tjednog odmora, odnosno prekovremenim radom, niti je poslodavac dužan izvršiti naknadnu promjenu rasporeda radnog vremena na način da službeniku ili namješteniku, koji je bio na služben om putu u dane predviđene za tjedni odmor, osigura korištenje (zbog službenog puta neiskorištenog) tjednog odmora tijekom sljedećeg tjedna. Očito to pitanje nije uređeno niti zakonom niti kolektivnim ugovorom pa ne znam kako postupiti. Ne radi se o meni nego djelatnici iz moje firme koja traži priznavanje prekovremenog rada na službenom putu
  9. Molim pomoć. Koliko znam službeni put i prekovremeni sati se međusobno isključuju. Međutim, na jednom seminaru sam čula da bi se prekovremeni sati na službenom putu mogli priznati ako se dostavi dokaz o stvarno odrađenim prekovremenim satima. Molim odgovor. Zahvaljujem
  10. Molim hitno primjer Ugovora o zajedničkom ulaganju i primjer Ugovora o poslovno tehničkoj suradnji. Hvala
  11. Djelatnik u mojo firmi odbija ići na tečaj protupožarne zaštite iako su svi ostali djelatnici taj tečaj prošli. Kako je to zakonska obveza, molim savjet što učiniti. Naime, u zadnje vrijeme imamo različite inspekcije na području eko zaštite, zaštite na radu i sl. Kako da poslodavac postupi?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija