Jump to content

star1

Korisnik
  • Broj objava

    42
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Nisam pravnik ali ne vidim razloga da ne nazovete nekog odvjetnika (ili i više njih) u svom gradu, ispričate mu situaciju i dobijete informaciju 'iz prve ruke' koliku odštetu realno možete očekivati, koliko bi to vremenski trajalo i koliko bi Vam on to naplatio (ukupno ili u postotku).
  2. Prije 2 i po godine, suđenje još nije počelo (toliko o zajamčenom pravu na suđenje u razumnom roku).
  3. Proučavajući zakon i sam sam došao do istog zaključka, ali - optužnica je podignuta i jedini 'dokaz' protiv mene je upravo ta izjava na policiji. Iskaz je inače dan u prisutnosti odvjetnika, ali onog kojeg su oni pozvali bez da sam imao mogućnost izbora i koji nije bio prisutan ispitivanju dok su prijetili i iznuđivali, nego samo davanju iskaza, te sam odmah nakon toga pušten na slobodu. Kod istražnog suca 40-ak dana poslije iziritiran takvim iznuđivanjem i ne želeći sebi dodatno eventualno otežati situaciju nisam htio dati nikakvu izjavu, dakle branio sam se šutnjom. Smatram da posjedujem dovoljno dokaza i činjenica da dokažem da nisam kriv, no ne znam koliko je u praksi teško takav iskaz na policiji oboriti na suđenju? Inače to je sve bilo prije stupanja na snagu novog ZKP-a. Smatram da je čl.24 Ustava posve jasan prema tome pa stoga po čl.9. ZKP-a ta izjava ne bi smjela biti valjani dokaz na sudu, no ne znam kako to 'prolazi' u našoj sudskoj praksi?
  4. Da, doista je bilo uhićenje. Postoji izvješće o uhićenju i dovođenju koji sam potpisao u postaji, ali ne i nalog za uhićenje. Razloge sam saznao tek u postaji. Riječ je o pismenoj izjavi.
  5. Ukoliko me policija uhiti (dođe u kuću i odvede u postaju) bez naloga, drži 12-ak sati, uzme izjavu pod sumnjivim okolnostima (da sad ne ulazim u detalje) i nakon toga pusti bez da su me priveli istražnom sucu (dobijem poziv kod njega tek nakon 40-ak dana), da li je to čin nezakonitog oduzimanja slobode suprotan čl. 24. Ustava i da li se takva izjava dana u policiji može koristiti kao dokaz na sudu?
  6. Htio bi iznijeti svoje mišljenje da je najbolja slika jadnog stanja našeg pravosuđa i cijelog sigurnosnog sustava upravo u tome da im u praksi njihove žrtve mogu staviti soli na rep. Naime, oni mogu slobodno kršiti zakone i raditi što god ih je volja i u praksi nikad neće za to odgovarati. Ukoliko ih se netko i usudi tužiti radi kršenja svojih prava u principu ga čeka 5-10 godina sudovanja, ogromnih troškova odvjetnika, živciranja itd. a da bi na kraju dobio 'pravednu naknadu' od valjda 5-10 tisuća kuna. Upravo radi toga gospoda u tim institucijama rade što god ih je volja jer znaju da je iznimno vjerovatno da nikad neće za to odgovarati. Ako se nekome i prolazi kroz sve to pa na kraju i istjera presudu da je u pravu, baš ih briga - oni su ionako plaćeni da suduju do mirovine, a njihove svinjarije će platiti porezni obveznici dok oni osobno neće snositi nikakvu odgovornost, ni materijalnu ni stegovnu.
  7. Ukoliko imate dovoljno novca, kupite svoje računalo ili laptop i enkriptirajte cijeli disk programom PGP Desktop. Program je jednostavan i onemogućava ikome pristup i čitanje sadržaja hard diska bez lozinke.
  8. Predmet nije USKOK-ov, a i optužnica je već postala pravomoćna. Obratio sam se pismeno istražnom sucu, predsjedniku sudskog vijeća, predsjedniku općinskog suda i predsjedniku županijskog suda, sve skupa preko 10 puta i to svaki put citirajući ZKP i Ustav, ali uvid u istražni spis još nisam dobio. Sve te dopise poslao sam i posebno u spis gdje su zaprimljeni (bar ja imam povratnice) Dobio sam odgovor da se on nalazi u pisarnici županijskog suda i da nosi oznaku 'vrlo tajno'. Tamo se navodno nalaze dokazi protiv mene, a listajući 'običan' spis meni dostupan u njemu ne postoji nijedan dokaz protiv mene. Dakle, očito po njima ću imati uvid u sve činjenice tek kad počne suđenje iako ne postoji ijedan razlog da ja to ne vidim, a istraga je gotova ima već preko godinu i po dana ?!? Dakle, ne samo da mi nisu predočili ijedan dokaz protiv mene što su morali napraviti odavno, već je očito i da mi se ne dozvoljava vrijeme potrebno za obranu. Očito protiv mene misle izvući nekakav 'vrlo tajan' dokaz iako poznavajući materiju slučaja znam da ni tamo ne postoji nijedan neoborivi dokaz već samo nekakve indicije na osnovu prisluškivanih razgovora. Dakle, pokušava me se uhvatiti 'na blef' na suđenju iako je očito da to nema nikakve veze sa zakonom. I što sad napraviti osim čekati suđenje i da oni to 'izvuku' a da ja tada tražim odgodu radi pripreme obrane? Obzirom da ja znam što se tu sve događalo osobno mi ni to nije problem sve razjasniti, ali najviše me smeta toliko očito kršenje zakona i to upravo od strane iste institucije koja bi meni trebala omogućiti nepristran, pravedan i ---zakonit--- postupak.
  9. Što njima treba je njihov, a ne moj problem i ja sam sebi sigurno nisam 'samo jedan u nizu'. Zakon im jasno daje ovlasti da rade što god ih je volja, ali dok se ima zakonska podloga za to. U svakom slučaju, dotični 'čika policajci' su od mene na poklon dobili kaznenu prijavu radi svoje 'zaigranosti u poslu'
  10. Dakle čika policajci imaju pravo raditi što ih je volja pa tako i otimati ljude (jer protupravno oduzimanje slobode pa pravac u policijsku stanicu bez volje uhićenog je upravo to) i izio vuk magare, žrtva dobije vjerovatno 500-1000 kn odštete kao 'pravednu naknadu'? O jada od države i zakona...
  11. Jedno pitanje u vezi ovog: Ukoliko dokažem da sam protupravno lišen slobode od strane policije, imam li pravo tražiti da se iz njihove evidencije izbrišu svi podaci nastali kao produkt tog nezakonitog uhićenja kao moje slike, DNK itd.?
  12. Isti problem sa Riječkim sudom. ZKP, Članak 155. (5) Okrivljenik ima pravo razgledati, prepisivati i preslikavati spise i predmete koji služe za utvrđivanje činjenica u postupku. Tražio ni manje ni više nego 12 puta pismeno da mi se omogući preslik dijela spisa i zaboli koga moje pozivanje na ZKP što su oni to dužni omogućiti meni kao stranci u postupku.
  13. Pozdrav, ako pošaljem nekakav dopis sudu u vezi predmeta koji se vodi a nisam ga poslao i direktno u sudski spis već na drugi sud, da li će on i automatski biti proslijeđen u sam spis? Konkretno, pitam za 'Zahtjev za zaštitom prava na suđenje u razumnom roku' koji sam poslao predsjedniku nadležnog županijskog suda i poziva se na broj predmeta ali ga nisam poslao i direktno u spis općinskog suda gdje se taj predmet vodi. Isto tako sam poslao i jednu predstavku predsjedniku tog županijskog suda i istražnom sucu predmeta, a nisam je poslao direktno u spis. Da li će ti dopisi biti automatski proslijeđeni u spis (na svakom dopisu je naznačen broj predmeta) ili da ja to za svaki slučaj i posebno proslijedim direktno u spis tog općinskog suda da bi bio tamo?
  14. U pravu si, mislio sam na 'prigovor na optužnicu'. Razloge zahtjeva ovdje nisam ni naveo a naravno da to nije sporost suda, po tome bi odavno tražio zahtjev za prijenos slučaja u Njemačku da je to moguće. To je bio više usputni komentar i pitanje, razlozi zbog kojih sam postavio pitanje su daleko ozbiljniji. A bio bi zahvalan kad bi čuo i odgovor na pitanje?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija