Jump to content

momo

Korisnik
  • Broj objava

    20
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je momo objavio

  1. Zna li itko razliku između imenovanog i izabranog člana nadzornog odbora?
  2. Ugovor o doživotnom uzdržavanju mora biti sastavljen u pisanom obliku te ovjeren od strane suca nadležnog suda ili potvrđen (solemniziran) po javnom bilježniku ili sastavljen u obliku javnobilježničkog akta. Srodstvo među strankama (davatelja i primatelja uzdržavanja) ne utječe na to.
  3. Hvala. Nažalost ništa od sindikata. Zvao sam ih, ali su me otpilili jer nisam njihov član. A takvima ne odgovaraju na pravna pitanja.
  4. Postoje li određena prava za koja (ako su povrijeđena)radnik može podnijeti zahtjev za zaštitu prava, ili se takav zahtjev može podnijeti za bilo koje povrijeđeno pravo? ( osim materijalnih potraživanja ) Konkretno, ja sam sklopio ugovor o radu u kojem, između ostaloga, stoji odredba da sam dužan ispunjavati naloge poslodavca. Koliko široko se može tumačiti takav nalog i koje bih ja sve poslove po tom nalogu trebao obavljati? Znam da bi se trebalo raditi o poslovima iste stručne spreme, ali je li i unutar toga moguće suziti opseg posla? Npr. jesam li ja kao asistent iz Marketinga na Ekonomskom fakultetu dužan održavati kolokvije iz Statistike? Ili je moj posao samo ono što se odnosi na moj predmet, što konačno stoji i u mom ugovoru o radu u kojem se primam kao asistent iz Marketinga. Unaprijed zahvaljujem, momo.
  5. Mislim da se to odnosi samo na usavršavanje u inozemstvu kako govori st.1.i 2. čl. 42. Ali trebalo bi tražiti mišljenje Ministarstva ili Sindikata koji su potpisali navedeni kolektivni ugovor. Naime, i ja imam sličan problem i pokušao sam se obratiti za pomoć Sindikatu, ali su me odbili uz obrazloženje da odgovore na pravna pitanja daju samo svojim članovima. Molim te da ako saznas nešto novo, objaviš pod ovom rubrikom. Pozdrav, momo
  6. momo

    teretnica

    Zna li itko koji je maksimalan broj primjeraka teretnica koje može izdati prijevoznik? U čl.503. PZ-a se navodi da je prijevoznik dužan izdati krcetelju, na njegov zahtjev, više primjeraka teretnica, naznačujući na svakom primjerku broj izdanih primjeraka. Ako broj primjeraka nije ograničen, koji je uobičajeni broj primjeraka?
  7. momo

    UCP 600

    Zna li netko stranicu na kojoj bih mogao pronaći prijevod UCP 600? Ili još bolje, ako ih netko ima da mi ih pošalje na mail: papundek1@gmail.com Hvala.
  8. Molim savjet! Stigao mi je dopis Postaje prometne policije Karlovac u kojemu stoji da sam prije par mjeseci na autocesti A1 kod Karlovaca počino prekršaj prekoračenja dopuštene brzine na način da sam se kretao brzinom od 150 km/h koja je na tom mjestu ograničena na 100 km/h.Tolerancija je 10% (15km/h) tako da ispada da mi je brzina bila za 35km/h veća od dopuštene.Prekršaj je utvrđen uređajem za mjerenje brzine "Multanova". Sada oni od mene traže sukladno čl. 229.st.3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama da kao vlasnik vozila dam podatke o osobi koja je vozila auto. Vlasnik auta je pravna osoba čija sam ja zakonski zastupnik, a autom je upravljao moj sin koji nije zaposlenik firme. Inače će pokrenuti prekršajni postupak zbog prekšaja opisanog u čl. 229. s.3. i kažnji po čl.229.s.7. Zakona o sigurnosti na cestama, za koji je prekršaj predviđena novčana kazna u iznosu od najmanje 2.000,00 kn. Što biste vi učinili? Dali podatke pa platili kaznu? Ili izbjegavati pozive prekršajnog suda? Ili čekati ovaj dugi zastarni rok i tresli se 4 godine? Nešto treće? Hvala
  9. Zna li itko nekakvu stranicu na kojoj mogu pronaći sudsku praksu Europskog suda za ljudska prava? Ili još bolje, samo slučajeve u kojim je RH tuženik ( povrijeđeno pravo iz čl.6 Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda - pravo na pošteno suđenje), ali u obzir dolaze i druge povrede ove konvencije. Hvala.
  10. Naravno da je legalno.Napisi na uplatnicu svrha uplate: pozajmica, otiđi u FINU i uplati iznos koji ti je potreban. Poslije, kada na računu budeš imao dovoljno novca, isplati sebi taj iznos kao povrat pozajmice.
  11. Molim savjet. Neki dan sam dobio kaznu jer sam zakasnio ubaciti novac u automat za parkiranje. Platio sam prva tri sata, ali su mi nakon par minuta od isteka zadnjeg sata zakačili kaznu pod brisač. Auto je vlasništvo pravne osobe čiji ja nisam zaposlenik. Ima li načina da kazna glasi na mene, koji sam ga tu ostavio, a ne na vlasnika?
  12. Molim vas, odgovorite mi kako odgovaraju članovi uprave i nadzornog odbora d.d ako bi uprava izradila financijsko izvješće koje ne odgovara stvarnom stanju u društvu, a nadzorni odbor propustio upozoriti upravu na propuste? Hvala
  13. može li direkcija nekog trgovačkog društva koja se nalazi u mjestu različitom od sjedišta društva imati ikakav utjecaj na određivanje mjesne nadležnosti? zapravo mi nije jasno mogu li se pozvati na čl.37.st.4 ZTD-a koji govori o zaštiti trećih osoba ako neko društvo ima sjedište npr.u splitu,a direkciju u zagrebu? može li tada mjesno nadležan biti trgovački sud u zagrebu?
  14. momo

    zakoni

    Jesam vec al narodne novine nisu objavile pročišćeni tekst. Svejedno hvala!
  15. momo

    zakoni

    Molim vas da mi kazete gdje mogu besplatno pronaći pročišćeni tekst zakona o zadrugam i zakona o sudskom registu. Jedino što sam uspio pronaći je izdanje informatora koje stoji oko stotinu kuna. ako ga slučajno imate među svojim dokumentima molio bih vas da ga pošaljete na tobogann@gmail.com hvala
  16. molim vas da mi odgovorite kakav je moj staus prema vojnoj obvezi ako se kao poslijediplomac skolujem u inozemstvu i navrsim 27 godina?ulazim li u pricuvni sastav i ima li kakvih sankcija sto jos nisam odsluzio vojsku? hvala
  17. momo

    žalba

    molim nekoga da mi pokaže izgled žalbe protiv prvostupanjskog rješenja u upravnom postupku.Sadržaj mi je poznat iz ZUPa ali ne znam formu
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija