Jump to content

lumpi1

Korisnik
  • Broj objava

    66
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Postignuća

  1. Molim vas vaše mišljenje vezano za korištenje godišnjeg odmora kada promijenite poslodavca. Radnik prestaje sa radom u tvrtki A 30.9. u kojoj je iskoristio cijeli godišnji odmor (ne srazmjerni već ukupan broj dana po pravilniku o radu). Radnik se zapošljava u tvrtki B od 1.10.. Da li u tvrtki B ima pravo na korištenje srazmjernog godišnjeg odmora za 10., 11. i 12 mjesec?
  2. Ovjereravanje svjedodžbe iz srednje škole košta cca 150 kn. Da li postoji koja zakonska obveza zašto poslodavac ima pravo zadržavati originale?
  3. Da li nakon zaposlenja u firmi moram ostaviti originale dokumenata Svjedodžbe o završenom obrazovanju, Uvjerenja ... ? Naime, novi poslodavac želi da svi originali budu kod njega. Da li mogu tražiti svoje originale, a poslodavcu ostaviti preslike?
  4. Drugostupanjski sud je donio presudu kojom ispravlja prvostupanjsku vezano za nasljeđivanje nekretnine. Da li upis vlasništva ide automatski tako što sud dostavlja podatke-presudu u gruntovnicu, ili osobno treba posebno temeljem drugostupanjske presude pisati zahtjev za uknjižbu prava vlasništva?
  5. ...nastavak na opisanu problematiku u ovoj temi; 1. Danas sam primio porezno rješenje po prijavi poreza na promet nekretnina koje sam stekao temeljem ugovora o doživotnom uzdržavanju pok. ujaka. 2. Znači kao piše u rješenju, porez sam prijavio 23.3.2012. godine. Rješenje sam primio danas 17.3.2016. godine. 3. Po odgovoru koji sam dobio na ovu temu od bovu 26.10.2015., ovo porezno rješenje koje sam danas primio bi trebalo biti u zastari. 4. Želio bih provjeriti još jednom da li je stvarno došlo do zastare, a pitam zbog toga što sam 2012. u srpnju kupio prvu nekretninu za koju sam dobio porezno rješenje, te sam za svaku kalendarsku godinu nakon 2012. imao zahtjev za povrat poreza na dohodak te sam ostvarivao pravo na povrat poreza, odnosno zbog pitam zbog tumačenja Općeg poreznog zakona - čl. 95. / prekid zastare. 5. Da li je tim radnjama došlo do prekida roka zastare ? 6. Ako nije, sada bi trebao napisati žalbu na ovo porezno rješenje. Da li ima gdje špranca žalbe?
  6. Čitam objavljeni članak na Legalisu od Matrix76, 9.2.2016 na temu zastare porezne obveze. Ja u svojem slučaju nisam još uvijek dobio rješenje porezne uprave, pa prema tumačenju bovu moj slučaj je u zastari. No vezano na objavljen članak i situacija kada dolazi do prekida roka kojim teče zastara, iste 2012. nakon nasljeđene nekretnine, imao sam kupljenu i prvu nekretninu za stanovanje te sam dobio Rješenje porezne uprave da ne moram platiti porez na stan već samo na garažu, a što sam odmah podmirio. Također 2013. i 2014, imao sam povrat poreza na dohodak po poreznim prijavama. Zanima me da li je u navedenim slučajevima dolazilo do prekida roka za zastaru plaćanja poreza vezano za nasljeđenu nakretninu za koji još uvijek nisam dobio rješenje?
  7. Radi se o doživotnom uzdržavanju sa ujakom. Ujak je umro početkom 3. mjeseca 2012. (dva mjeseca nakon sklapanja ugovora kod javnog bilježnika). Rečeno mi je da nisam oslobođen poreza na promet nekretnina i isti sam nakon smrti ujaka prijavio 19.3.2012. godine u nadležnoj poreznoj upravi. Nisam dobio nikakvo rješenje... ni da trebam što platiti od poreza, niti da sam oslobođen plaćanja. Kada nastupa zastara?
  8. 19.3.2012. prijavio sam u nadležnoj poreznoj upravi obvezu plaćanja poreza na promet nekretnina na osnovi ugovora o doživotnom održavanju. Do danas nisam dobio nikakvo rješenje. Kada nastupa zastara?
  9. Tema je u ime osobe-pastorka koja ima ugovor o doživotnom sa pok. očuhom. Zašto "sakriti" ugovor o doživotnom... u pitanju je porez na promet nekretnina koji je u obvezi između pastorka i očuha. No da majka naslijedi od supruga (očuha) te daruje djetetu, poreza nema. Kad je sklapan ugovor o doživotnom znalo se da se po svakoj godini uzdržavanja porez umanjuje, no nitko se nije nadao da će očuh iznenada umrijeti. Znam da nije "ideja" baš sva "po zakonu" no problem je što se za kuću treba platit i legalizacija, a onda još i porez na nekretninu... a tih novaca se nema pa ni u daljnjoj budućnosti.
  10. Očuh i majka su u dugogodišnjem braku. Očuh sklapa s jednim od tri pastorka ugovor o doživotnom uzdržavanju te umire nakon godinu dana. Ugovor je ovjeren na sudu no nije registriran kao teret u vlasničkom listu nekretnine koja ostaje nakon očuhove smrti. Slijedi ostavinska rasprava u kojoj nije rečeno da postoji ugovor o doživotnom uzdržavanju te bi tako sad sve trebala naslijediti majka. Ostavina još nije završena jer majka (supruga očuha) nije mogla doći na zakazani termin). Majka se želi odreći svega u korist djeteta koje je imalo sa očuhom ugovor o doživotnom uzdržavanju uz upis tereta za pravo korištenja nekretnine do svoje smrti, ili sa istim djetetom sklopiti također ugovor o doživotnom uzdržavanju. -------------------- Moja pitanja su; 1. Što ako se održi ostavina i na njoj se „sakrije“ ugovor o doživotnom uzdržavanju? Koje su moguće posljedice? 2. Ako javni bilježnik donese rješenje da sve nasljeđuje majka – supruga očuha, a ona se odmah na ostavini svega odrekne (daruje) u korist svojeg jednog djeteta, koja su prava ostale dvoje djece eventualno potraživanjem npr. nužnog dijela odmah ili eventualno nakon smrti majke?
  11. Tražim odvjetnika za radno pravo. Hvala
  12. Pokušao sam razgovarati sa poslodavcem (njegovom ovl. osobom) prema vašem savjetu, no nisam dobio nikakav odgovor, već samo da je "sigurno sve po zakonu". Rekao sam joj da ću se obratiti i pismeno vezano za produljivanje ugovora suprotno čl. 12 ZOR. To sam i učinio, no po saznanjima neću dobiti nikakav odgovor. Što mi je dalje za činiti, a da to poštuje "proceduru po zakonu", da ostvarim svoja prava?
  13. Hvala na odgovoru. Naime radi se o hitnoj intervenciji na koju se radnik poziva. Javnim prijevozom je nemoguce doci u kratkom vremenskom roku pa je nuzan osobni automobil. Takoder radnik je odjeven u radnu odjecu i obucu pa je neprimjereno da takav ulazi u sredstva javnog prijevoza, a pogotovo nakon intervencije da se prljav vozi medju ostalim putnicima.
  14. Radnik koristi slobodan dan - nedjelja, prema mjesečnom rasporedu rada koji je izradio poslodavac.. Poslodavac ga poziva na sl. mobitel koji radnik ima i traži da se radnik pojavi na radnom mjestu zbog hitne situacije. Poslodavac nema organiziranu pripravnost, niti je ona navedena u Pravilniku o radu i Ugovoru o radu. 1. Da li poslodavac treba nadoknaditi u ovom slučaju radniku realne putne troškove privatnog automobila jer drugačije nije moguće doći na posao u kratkom roku? Naime, poslodavac isplaćuje cijenu pola mjesečne karte za tramvaj za grad Zagreb i tvrdi da je on platio putne troškove. 2.Ako radniku nije plaćena pripravnost, odnosno u firmi nije uopće organizirana, da li radnik ima obvezu bez naknade biti dostupan poslodavcu 0-24 na službeni mobitel odnosno u radnikovo slobodno vrijeme? 3. Radnici koji nemaju službeni mobitel, da li se moraju javljati poslodavcu u svoje slobodno vrijeme na svoj privatni telefon?
  15. Hvala na odgovoru. Po vašem mišljenju, da li da se poslodavcu obratim pismeno, da ga upozorim da povrijeđeno mi pravo ( mislim da usmeni razgovor neće imati efekta)? Naime, u tvrtki nas ima stotinjak koji imaju istu situaciju kao ja... ugovor na određeno svaka tri mjeseca pa čak i manje, a nigdje se ne navodi razlog zašto se ugovor produljuje. Znači kada bi poslodavac priznao "pogrešku" u mojem "slučaju" morao bi to učiniti i za sve ostale zaposlenike. Što vi konkretno predlažete?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija