Jump to content

biro1

Korisnik
  • Broj objava

    35
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Postignuća

  1. Imate osnovu za podnošenje žalbe. Naime, zabranjeno je točiti/poslužiti alkohol osobama u pijanom stanju. Osoba koja je imala koncentraciju alkohola u krvi od 0,89 promila, u odnosu prema kliničkoj slici koju izaziva,ne smatra se pijanom nego pripitom. Ps. Različiti promili koncentracije alkohola u odnosu prema kliničkoj slici koju izazivaju: Pripitost - 0,5 do 1,5 promila Pijanstvo - 1,5 do 2,5 promila Jako pijanstvo - više od 2,5 promila Alkoholna koma - više od 4,0 promila.
  2. Da, u ZPP-u ni ZKP-u nije naveden,ali u čl. 92. st. 2. Sudskog poslovnika izgleda jest: Članak 92. Na svim izvornicima i otpravcima odluka protiv kojih je dopušteno podnošenje redovitog pravnog lijeka stavit će se, ispod teksta izvornika, a iznad štambilja o ovjeri suglasnosti otpravka s izvornikom, uputa o redovitom pravnom lijeku. Uputa o pravnom lijeku sadrži pouku o tomu kakav je pravni lijek dopušten, u kojemu roku, te komu i u kolikomu broju primjeraka može ovlaštena osoba izjaviti pravni lijek. I šta sada, pisati ili ne?
  3. I danas je tog istog suca demantirala Jasna Omejec, predsjednica tog istog suda!
  4. U samom rješenju o određivanju privremene mjere bi moralo biti navedeno u kojem roku od primitka rješenja je osoba ''protiv'' koje je privremena mjera donesena dužna nešto učiniti/dati/propustiti/trpjeti osobi u čiju je korist i na čiji je prijedlog mjera donesena. Što se tiče samog rješenja, za koje spominjete da je potpisano te da na dnu ima tzv. naredbu - vjerojatno Vam je zabunom dostavljen primjerak rješenja koji je trebao ostati u spisu. Naime, sudac vlastoručno potpisuje samo jedan primjerak rješenja,te sa na tom primjerku nalazi naredba ''kal. 15. dana'' koja znači da se spis stavlja u sudski kalendar na 15 dana, pa ukoliko u tom roku ne bude izjavljena žalba rješenje postaje pravomoćno. Inače,prijepise sudskih odluka koje se dostavljaju stranci ne potpisuje sudac vlastoručno, nego iza imena istoga stoji naznaka ''v.r.'', koja znači da je sudac vlastoručno potpisao primjerak koji se nalazi u spisu.
  5. Koncesionar će opomenu poslati na ime vlasnika vozila, obzirom podatke dobivaju iz MUP-a. Po primitku opomene Vaša sestra (na koju je registriran automobil) može poslati dokaz da se vozilo u vrijeme počinjenja ''prekršaja'' nije nalazilo kod nje (kupoprodajni ugovor ili sl...)te podatke o osobi koja je počinila ''prekršaj''. Nakon opomene slijedi pokretanje ovršnog postupka,koji može trajati dosta dugo obzirom da ,kako sami tvrdite, nemate nikakve imovine. Naime, trajanje postupka i troškovi istoga ovisit će o stanju Vaše imovine, ali i o izboru predmeta i sredstva ovrhe ( pokretnine, računi, plaća..),tako da postoji mogućnost da se u međuvremenu zaposlite te da Vam se sa plaće skine iznos određen rješenjem o ovrsi. Ukoliko se tijekom postupka utvrdi da nemate imovine,ovrhovoditelj će mijenjati predmet i sredstvo ovrhe te povećavati troškove i u konačnici obustaviti postupak, te će ga vjerojatno ponovno pokrenuti nakon nekog vremena vodeći računa o zastari koja je u ovome slučaju 3 godine.
  6. Naravno da ne prolazi!! Ustavni je sud ukinuo odredbe Pravilnika o organizaciji i načinu naplate parkiranja ("Službeni glasnik Grada Osijeka" broj 4/97., 1/99., 3/02. i 6/05.) te odredio da ukinute odredbe Pravilnika prestaju važiti 31. prosinca 2009. godin.Sukladno tome možete očekivati, naravno u slučaju neplaćanja kazne,opomenu uvećanu za trošak u iznosu od 20 - 50 kn, a nakon toga i pokretanje te troškove ovršnog postupka. Prema mom dosadašnjem iskustvu isticanje prigovora neustavnosti kao i isticanje ostalih prigovora kojima je Ustavni sud obrazložio svoju odluku o dosadašnjem načinu naplate parkiranja sudovi nisu uvažavali obzirom je sam Ustavni sud odredio da se ukinute odredbe primjenjuju zaključno sa 31.12.2009. godine. Moja bi vam preporuka bila, a to vam govorim iz iskustva, da jednostavno platite.
  7. pozdrav i vama! 1. Niste u pravom "pdf-u" 2. U novom prijedlogu za brisanje zabilježbe priložite ispravu iz koje je vidljivo da je predmetna banka pravni sljednik "Saveznog sekretarijata".
  8. Podnesite sudu (sami ili angažirajte odvjetnika) prijedlog za osnivanje služnosti "nužnog prolaza". To Vam je služnost puta koju ustanovljava sud, na zahtjev vlasnika nekretnine do koje nema nikakve ili nema prikladne veze s javnim putom. Na taj način ćete riješiti svoj problem, a i učiniti nepotrebnom medijaciju "lokalnog šerifa", kako ga sami nazivate.
  9. Pokretanjem ovršnog postupka nastupio je prekid zastare, a kako ovršenik nije istaknuo prigovor zastare u roku od 8 dana od dana primitka rješenja o ovrsi, to je isto postalo pravomoćno i ovršenik više ne može uspješno isticati prigovor zastare. Što se tiče ograničenja ovrhe iz čl. 149. Ovršnog zakona, poslodavac ne smije radniku obustavljati iznos veći od 1/3 prosječne neto plaće isplaćene u RH, a ukoliko radnik ostvaruje manju plaću od prosječne, ne smije obustavljati iznos veći od 1/3 njegove plaće. Ukoliko je radniku plaća opterećena u iznosu manjem od gore navedenih ograničenja, tada poslodavac može radniku obustaviti samo onaj iznos do 1/3 (prosječne ili njegove) plaće, a o čemu će, po primitku rješenja o ovrsi obavijestiti ovrhovoditelja putem suda.
  10. Hvala Vam na odgovorima...i da Vam napisem sto se na kraju dogodilo...naime, poslodavac mi je produžio ugovor na još 1 godinu s tim da u ugovoru stoji radno mjesto "pravnik u tvrtki"...dakle nemam više pripravnički ugovor...ali IMAM I DALJE PRIPRAVNIČKU PLAĆU koja je toliko smiješna da je neću niti napisati....iako u "Pravilniku o koeficijentima i plaćama" tvrtke stoji da je plaća za moje radno mjesto gotovo dvostruko veća nego ona koju ja primam...ja sam naravno taj stavak ugovora smatrao protuzakonitim (što i jest...čl. 2. ZOR-a, diskriminacija pri zapošljavanju), pogotovo što kolega koji je upravni pravnik i ima manji obujam poslova od mene ( ne može niti zastupati tvrtku pred sudom)ima isto radno mjesto i plaću propisanu gore navedenim pravilnikom...na što mi je moj dragi poslodavac rekao-ili potpiši ili otiđi...i eto-pošto nisam imao nikakvog izbora ja potpisao..ali sam također i napisao tužbu za isplatu razlike plaće i prijavu inspekciji rada koje stoje doma u ladici i čekaju da promjenim radno mjesto (što će izgleda biti vrlo brzo)da ugledaju svjetlo dana...pa šta im bude.... Još jednom Vam hvala na odgovorima!
  11. Ovršni zakon nigdje ne spominje nikakav osobni odbitak. U čl. 149. Ovršnog Zakona (NN 57/96,29/99,173/03,194/03,151/04,88/05 i 67/08)propisano je glede ovrhe na plaći : "Ako se ovrha provodi na plaći ovršenika, od ovrhe je izuzet iznos u visini 2/3 prosječne neto-plaće u Republici Hrvatskoj, a ako se ovrha provodi radi naplate tražbine po osnovi zakonskog uzdržavanja, naknade štete nastale zbog narušenja zdravlja ili smanjenja, odnosno gubitka radne sposobnosti i naknade štete za izgubljeno uzdržavanje zbog smrti davatelja uzdržavanja, iznos u visini od 1/2 prosječne neto-plaće u Republici Hrvatskoj, osim u slučaju ovrhe radi prisilne naplate novčanih iznosa za uzdržavanje djeteta u kojem slučaju je od ovrhe izuzet iznos koji odgovara iznosu od 1/4 prosječne mjesečne isplaćene neto-plaće po zaposlenom u pravnim osobama Republike Hrvatske za proteklu godinu. (2) Ako ovršenik prima plaću koja je manja od prosječne neto- -pla­će u Republici Hrvatskoj, od ovrhe je izuzet iznos u visini 2/3 plaće ovršenika, a ako se ovrha provodi radi naplate tražbine po osnovi zakonskog uzdržavanja, naknade štete nastale zbog narušenja zdravlja ili smanjenja, odnosno gubitka radne sposobnosti i naknade štete za izgubljeno uzdržavanje zbog smrti davatelja uzdržavanja, iznos u visini 1/2 neto-plaće ovršenika. (3) Prosječna neto plaća u smislu stavka 1. ovoga članka je prosječan iznos mjesečne neto-plaće isplaćene po jednom zaposlenom u pravnim osobama u Republici Hrvatskoj, za razdoblje siječanj – kolovoz tekuće godine, koju je dužan utvrditi Državni zavod za statistiku i objaviti je u »Narodnim novinama«, najkasnije do 31. prosinca te godine. Tako utvrđeni iznos primjenjivat će se u narednoj godini..." Slično je bilo propisano i prije izmjena Ovršnog zakona ove godine, tako da neznam temeljem čega vam je određen iznos od 1.400,00 kn/mjesečno obzirom na visinu vaše plaće. Provjerite u računovodstvu svoje tvrtke.
  12. Nažalost, ne znači. Izmjenama ovršnog zakona propisano je da : "Ako se ovrha provodi na plaći ovršenika, od ovrhe je izuzet iznos u visini 2/3 prosječne neto-plaće u Republici Hrvatskoj, a ako se ovrha provodi radi naplate tražbine po osnovi zakonskog uzdržavanja, naknade štete nastale zbog narušenja zdravlja ili smanjenja, odnosno gubitka radne sposobnosti i naknade štete za izgubljeno uzdržavanje zbog smrti davatelja uzdržavanja, iznos u visini od 1/2 prosječne neto-plaće u Republici Hrvatskoj, osim u slučaju ovrhe radi prisilne naplate novčanih iznosa za uzdržavanje djeteta u kojem slučaju je od ovrhe izuzet iznos koji odgovara iznosu od 1/4 prosječne mjesečne isplaćene neto-plaće po zaposlenom u pravnim osobama Republike Hrvatske za proteklu godinu"..... odnosno: "Ako ovršenik prima plaću koja je manja od prosječne neto- -pla­će u Republici Hrvatskoj, od ovrhe je izuzet iznos u visini 2/3 plaće ovršenika, a ako se ovrha provodi radi naplate tražbine po osnovi zakonskog uzdržavanja, naknade štete nastale zbog narušenja zdravlja ili smanjenja, odnosno gubitka radne sposobnosti i naknade štete za izgubljeno uzdržavanje zbog smrti davatelja uzdržavanja, iznos u visini 1/2 neto-plaće ovršenika." ...sto znači da vam i dalje mogu skidati 1/3 plaće..što bi u vašem slučaju trebalo iznositi 1.000,00 kuna, a ne iznos koji ste naveli.
  13. Zastara za navedeno potraživanje iznosi 3 godine, tako da je nastupila. Nemam trenutno kod sebe ZOO da ti napišem koji to točno članak regulira, ali znam da je 3 god. sigurno.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija