Jump to content

strudlica

Korisnik
  • Broj objava

    11
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Predala sam JOPPD obrazac, krivo izračunat porez. Prije nego sam stigla ispraviti, već mi je stigla opomena porezne da uplatim dug. Međutim, dug ne odgovara stvarnom stanju. Imate ideju kako ovo mogu riješiti što bezbolnije? Riječ je o nemaloj razlici pa ne bih plaćala višak ako ne moram i čekala sljedeću godinu za povrat
  2. U slučaju kad poslodavac odluči ne isplaćivati više stipendiju učenicima ili studentima, je li dovoljno napraviti neku odluku (i kakvu) ili je kompliciranije od toga?
  3. Mom mužu su baka i djed za koje se brinuo ostavili stan kroz ugovor o doživotnom uzdržavanju. Djed je umro prije koju godinu, a baka ima 80 i neku te se boji da će se ostatak obitelji (njegova sestra te njihova kćer, teta mog muža) koji sad jedva da nazove, sjatit se kao strvinari oko ostavštine. Predložila je još i oporukom ostaviti ponovno stan mom mužu, za svaki slučaj. Ima li potrebe za time?
  4. Dakle, priča ide ovako: završavam psihologiju, učlanjujem se u Hrvatsku psihološku komoru, jer radim na poslu gdje obavljam psihološku djelatnost. Plaćam i članarinu, iako nisam dužna, jer sam pripravnik. Nakon toga se zapošljavam kod poslodavca gdje obavljam poslove druge struke (imam diplomu i s drugog faksa). Članstvo u komori pada u zaborav, do jednog dana gdje mi stiže pismo od odvjetnika komore da sam im dužna X kn jer nisam plaćala članarinu od 1.7.2015. Vraćam im odgovor gdje tražim da me ispišu iz komore te da, s obzirom na to da ne obavljam psihološku djelatnost, ne priznajem troškove. Neću spominjati da sam na njihov odgovor čekala 6 mjeseci (jako su zauzeti lihvarenjem, vidite), nakon čega dolazi zaključak gdje mi ne PRIZNAJU ZAHTJEV za ispisom te traže dopunu s još nekim dokumentima te potvrdom o plaćanju. Ovaj put su napisali da članarinu nisam podmirila od 1.1.2016. (?!) Za plaćanje sam se već pomirila, ne da mi se natezati i možda izgubiti još više novaca, ali smeta mi što me nisu ispisali i voljela bih, svog mira radi, pozvati ih na red. Ne postoji li neki zakon gdje mogu prekinuti takav odnos, bez da mi išta uvjetuju? Jer ja želim vam i ne postoji razlog zašto bi me držali članom, jer se ne bavim tim poslovima. Naplatu mogu potraživati i kad nisam član. Drugo, zaključak je potpisala psihologinja, a na njemu stoji "uputa o pravnom lijeku: na ovaj zaključak nije dopuštena žalba". Nekako mi zvoni da je to uskraćivanje ustavnog prava?
  5. Juraj, jako mi je žao radi situacije u kojoj se nalazite i nadam se da će biti sve u redu s bebicom. Teško je vjerovati koliko besramnih poslodavaca koji ne zahvaljuju bit nazvani "čovjekom" postoji. No morate biti svjesni da sudu ništa od ovog gore neće biti bitno, gledaju se činjenice i Zakon. Možda još da osobno odete do bivšeg poslodavca i računate da ipak nije toliko smeće i probate usmeno odgovoriti ga od takvog postupka? U svakom slučaju, sretno!
  6. Pronašla sam staru sudsku presudu Vrhovnog suda gdje, citiram : Nalazim i tumačenje gdje je radnik vezan ugovornom odredbom ako su osigurana natprosječna primanja te poštivala se odredba o naknadi plaće za vrijeme trajanja zabrane. No, pitanje je uvijek kako će sud to tumačiti, ali rekla bih, ako se poslodavac ne urazumi, imate dobre šanse da se odredba proglasi ništetnom, s obzirom na kratak rok primanja plaće iznad prosjeka, iznosa te plaće te neisplate naknada.
  7. Naknada u slučaju ugovorne zabrane natjecanja Članak 103. (1) Ako ovim Zakonom za određeni slučaj nije drukčije određeno, ugovorna zabrana natjecanja obvezuje radnika samo ako je poslodavac ugovorom preuzeo obvezu da će radniku za vrijeme trajanja zabrane isplaćivati naknadu najmanje u iznosu polovice prosječne plaće isplaćene radniku u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu. Prema ovome, Poslodavac se nije obvezao pa Radnik nije vezan ugovornom obavezom.
  8. Možda mi je pitanje konfuzno, probat ću bit konkretnija.. Što sve poslodavac dobije kao novu obavezu ukoliko zapošljava više od 50 radnika? Jedino što sam ja uspjela pronaći vezano je uz zaštitu na radu. No, postoji li još neka obaveza? Primjerice, kada poslodavac zaposli više od 20 radnika, mora imat Pravilnik o radu...
  9. A što stoji u Ugoovru o radu vezano uz natjecanje?
  10. Zanima me koje su sve nove ili izmijenjene obaveze poslodavaca s preko 50 radnika? Nalazim na netu samo informacije vezane uz zaštitu na radu....
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija