Jump to content

njek1

Korisnik
  • Broj objava

    37
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je njek1 objavio

  1. procjena je bila, predmet pravomoćan i što sada? radi se o civilnom razvrgnuću suvlasništva. jel trebam ja tražiti upravitelja? nekretnine nema u najavi...
  2. klasična priča - stekao sam suvlasništvo zapuštene parcele u građ. zoni 3/4, a susjed ima 1/4. ne želi razgovarati o prodaji, zamjeni, diobi - uopće ne želi kontakt. zemljište je oko 800m2 na moru u centru grada i ja bih s tim nešto, no nema šanse dok je u suvlasništvu. da li je moguće pravno razvrgnuće suvlasništva geom. diobom? fizički je. on dobiva parcelu na kojoj ne može graditi, a i ovako ne može. ima li netko primjer prijedloga razvrgnuće?
  3. OS sud konačno donio odluku o razvrgnuću suvlasničke zajednice prodajom nekretnine na javnoj dražbi, a žs potvrdio. kuda sada? FINA? Bilježnik? Općinski sud?
  4. tuženik dovlači odvjetnika u malom mjestu gdje poznaje suca. isti jest završio pravni faks (provjereno!). ne daje punomoć sucu, jer isti zna da je završio faks pa predpostavlja da se ne bi kompromitirao. kako i gdje provjeriti da li je isti odvjetnik? može li kaznena prijava protiv njega ako nije? nadripisarstvo, lažno predstavljanje i sl...
  5. os sud je dosudio da zemljište (okućnica) ide na dražbu (ne i kuća koja je druga k.č.). žalbom protustranke žs je potvrdio odluku os i sada ide dražba. P: što sada napraviti? procjena pretpostavljam, a onda kome? kako se odvija dražba? zatvorenim ponudama, ili elektronski , tj. da li vidim ponude ako ide elektronski? protustranka ne želi komunicirati, ali na sve se žali. upućen joj je poziv za razvrgnuće isplatom po staroj (irealno visokoj, parcela od 85m2 u građevinskoj zoni, okućnica, nema pristup sa javne površine, struju i vodu, no ima pomoćni objekt od 10m2 iz 1967. - more, srednji jadran, grad) procjeni, no prošlo je 3 godine od tada pa bih platio procjenitelja da ponovo procijeni. ipak, za očekivati je da se protustranka buni, a neće potpisati išta. kolika je (očekivana) procjeniteljska vrijednost parcele? može li procjenitelj bez njegovog suvlasničkog potpisa išta, izdati dokument kojim idem na dražbu?
  6. ... nakon skoro 10 godina. kuća se nije mogla legalizirati jer nije imala pristup, no sad je grad kupio put od privatne osobe i pristup postoji. da li je sada moguća legalizacija? ako nije, može li mi neki zločesti susjed srušiti kuću prijavom?
  7. Izvanparnični postupak razvrgnuća suvlasništva je gotov. Protustranka ne bi, no nema argumenata zašto. Na sud dolazi njen nećak, opunomoćenik i zastupa protustranku. Sud presuđuje kako je u zahtjevu, no zastupnik ulaže žalbu iako u rješenju piše da odluka na žalbu nije dopuštena, ali na troškove jest. ŽS traži OS punomoć da prilože u spis u roku 15 dana. OS se oglušuje. Nekoliko mjeseci kasnije uvidom u predmet vidim da OS (novi sudac) šalje dopis protustranci u stilu "Da li se slažete sa žalbom zastupnika ?" Suludo. Ako je ŽS dao rok od 15 dana da mu se dostavi punomoć, a OS nije dostavio, nego par mjeseci poslije utjeruje punomoć tipa "da li se slažete..." što je nonsens, jer može bilo tko potpisati da/ne, imam li pravo na prigovor i sl? Očito su u sprezi protustranka i OS.
  8. nema zabilježbe. ona bi jedan stan, ostalo neka ide u ostavinsku masu.
  9. ne, nisam bio jasan: da li može žena bivša upisati nakon smrti samo jednu stavku od svih stvari iz ugovora?
  10. nema veze, nakupit će se za 1000 godina. ionako sam nemoćan. što mogu sa tom odlukom i "nepostojećom osobom"? koliki je iznos dovoljan za upis u teretovnicu?
  11. ne radi, nema iban i nije iz hr, no ima oib kao hr državljanin, valjda iz bih. što sad? vidio je jednom na sudu i to je bilo to. nitko ne zna gdje je.
  12. protustranka gubi parnicu koju je pokrenula i sud donosi odluku da mi je dužna platiti troškove cca 10000 kn. stranka netragom nestaje, na adresi prijavljene nikada nisu čuli za nju, ima jednu nekretninu u zg, poslovni prostor koji ne radi godinama. pošta se vraća kao "nepoznata". kako se upisati u teretnicu jedine nekretnine koju ima i ne dolazi u nju?
  13. popisao sam ugovor o doživotnom uzdrž sa bivšom ženom s kojom imam sina. sve što imam sam naveo u ugovoru, no ona se sada predomislila i želi samo stan naveden u ugovoru, a sve drugo da u ostavinskoj ide na mldb sina. ne želi platiti porez i razumijem je. može li to tako - da ugovorom "prepusti" sve osim stana našem sinu? da li plaća porez 5% koliki je bio kada smo radili ugovor, ili 3%, koliko je sada?
  14. Maloljetna osoba NE PREUZIMA ikakvu obavezu. Maloljetna osoba mi je sin, ja uzdržavan, uzdržavatelj bivša supruga.
  15. Uzdržavatelj bi prenio prava anexom, ne i obaveze, na maloljetnu osobu, svojeg sina. Dakle, sve je isto, ali bi se nekretnina prenijela na maloljetnu osobu nakon smrti uzdržavanog. Isti nema nikakve obaveze. Svi se slažu. Ide li to?
  16. nakon 16 godina staža i 5 godina bolovanja dobih otkaz sa ponudom imijenjenog posla. zbog zdravlja nema šanse da ču ikada se vratiti na posao te sam odbio, no nije definitivno. imam pravo otpremnine u smislu prosjek zadnje plaće (minimalna, jer sam na bolovanju). da li to znači 0 kn x xy god? što bi vi? novo mjesto je ispod mog zvanja, no 0,1 veća plaća. savjet?
  17. stan je bio zaključan nakon smrti, prazan. nije bilo zabilježbe.
  18. osoba A je uzdržavala osobu sa ugovorom o doživotnom uzdržavanju. ista osoba (uzdržavani) je umrla, ali A nije prebacila nekretninu na sebe. gleda u ZK i vidi nakon 2 godine da je ta osoba (uzdržavani) prodala nekretninu osobi C prije smrti. c se knjižila i vlasnik je. što sad? postoji li rok upisa vlasništva nakon smrti uzdržavanoga?
  19. da li je pravno prihvaćeno da se u oporuci nađe: marku markoviću ostavljam auto ako promijeni ime?
  20. sve ok. uđite normalno. ako netko brani, samopomogli ste si (kada ste kupili?) i nitko vas ne moze izbaciti ako je do 30 dana. ako jest, onda je problem. tuziti "posjednika" za puštanje u posjed, ako ne dozvoljava ulaz.
  21. stan ima zabilježbu u teretovnici - doživotno plodouživanje u korist nevlasnika, xy i koji stanuje tamo. stan je u fazi prodaje na dražbi razvrgnuća stana civilnom diobom. da li kupac kupuje i stanara sa nekretninom, kojem je to dom i jedina nekretnina? nema dugova stan. što ako su vlasnici zatražili razvrgnuće stana, a u njemu je zaštićeni najmoprimac? u zk nema zabilježbe ni ičega, javlja se osoba koja radi u austriji da je ZN i ima sudsko rješenje kojim to potvrđuje.
  22. kraj dolazi i imam posljednju želju (kremiranje bez križa, ne ukop sa križem, i samo određene osobe prisutne na kremiranju). nemam povjerenja u sahranitelje pa bih platio nekoj firmi i sl. molim savjet.
  23. piđem: ne trebam ovrhu, nego samo upis u ZK, a dug će se kad-tad podmiriti. može li to prijatelj temeljem pravomoćne presude?
  24. naplata nije bitna ako je u zk upisan dug u teretnicu. koja je granica upisa u nekretninu? ako netko ima dug od 10000 kn, ima hotele koji ne rade i nema prihoda, ne mogu upisati dug u zk? pišem, jednom u životu je viđena, nema je na području rh, nema ništa osim tog prostora.
  25. tužitelj je uzgubio, nanio troškove 10000 kn i nestao. imao je oib. ima nekretninu u zg, sud je bio u ri i presuda je donesena da mora platiti troskove. mislim da nije u hr nego bih i ima li šanse da prijatelj naplati potraživanja? sumnajmo da ćemo ikada vidjeti tužitelja, jer smo ga samo jednom vidjeli - na glavnoj raspravi. tužen je prijatelj, ja mu posudio za odvjetnika. kako da se naplati prijatelj koji nema kune? može li se upisati u teretnicu jedine nekretnine koju ima tužitelj, poslovni prostor? on bi meni prepustio taj dug sudom dobiven pa me interesira postoji li način da se JA upišem u teret ili da on ikako prebaci potraživanje sa sebe na mene?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija