Jump to content

mzadanji

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. U ugovoru o ustupanju i o ugovoru o radu je dodana klauzula da se sa radom počinje nakon izdabanja dozvole za boravak i rad. A za eventualne sporove je nadležan sud po sjedištu agencije.
  2. Također, mup nam odbija redom sve druge zahtjeve za radne dozvole. Zna li itko koliko traje takvo ograničenje?
  3. Upravo temeljem njihovih izjava. Za žensku osobu je potpisan ugovor o radu, te predan zahtjev za radnu dozvolu. Ali za mušku niti ugovora nema niti predanog zahtjeva. Ništa drugo nismo zaprimili, samo izjave.
  4. Poštovani, kao vlasnik agencije za zapošljavanje sam se zatekao u jako nezgodnoj situaciji pa mi je potrebna pomoć/savjet. Naime, sklopili smo ugovor sa jednim korisnikom ( firmom ) početkom 4.mjeseca za ustupanje sezonskih radnika. Trebali smo ustupiti jednu osobu, državljanku BiH od 1.5.2023 da 1.10.2023. Međutim nismo na vrijeme uspjeli ishoditi radnu dozvolu za nju. Slijedom toga, poslodavac odnosno vlasnik restorana se bez našeg znanja dogovorio sa njom o njenom dolasku i početku rada. Tako je ona ušla u Hrvatsku i počela raditi 22.5.2023 na crno. Da bi se situacija dodatno zakomplicirala, dotična završava u vezi sa zaposlenikom restorana koji radi također na crno. 8.9.2023. u restoran dolzi inspekcija gdje su osobe zatečene u radu. Obje osobe su izjavile da su ustupljeni od agencije iako sa muškom osobom agencija nije potpisala ugovor o radu niti je on upisan u ugovor o ustupanju. Slijedom toga, agencija je dobila kaznu od 2650 eura po osobi i obvezu isplate bruto medijalne plaće za oba radnika za period kako su izjavili da su radili. Agencija za cijelo to vrijeme nije naplaćivala nikakve naknade poslodavcu jer nije niti znala za te radnike. Da li postoji pravna mogućnost da se troškovi od cca. 15 000 eura naplate korisniku ( poslodavcu ) ? I još jedan problem u svemu tome, agencija nije dobila zabranu rada od strane inspektorata ali od strane mup-a postoji ograničenje u ishodovanju radnih dozvola za strance što je agencija tek sada saznala. Nismo upoznati koliko to ograničenje traje pa bih molio odgovor i na to pitanje. Hvala na odgovoru.
  5. Hvala na odgovoru, agenciju sam otvarao online putem start aplikacije. Zvao sam javnog bilježnika i mora se putem njih raditi izjava sa ovjerom. Hvala još jednom na odgovoru.
  6. Poštovani, osnovao sam agenciju za privremeno zapošljavanje prije dva tjedna. Jedino što mi je preostalo za riješiti je upis u evidenciju za agencije za privremeno zapošljavanje po posebnom propisu. Grešku sam napravio kada sam poslušao savjet knjigovođe da registriram što više djelatnosti ( što nisam smio jer agencije za privremeno zapošljavanje ne smiju imati ostale djelatnosti). Predao sam zahtjev za upis ali me gospođa iz ministarstva nazvala i rekla da moram obrisati sve ostale djelatnosti. I da moram dostaviti klasu klasa 102-02/21-04/93. Moje pitanje je kako se brišu djelatnosti? Koji zahtjev i gdje trebam dostaviti? Hvala na odgovoru. Lp
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija