Jump to content

zspajic

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Ide Božić....idu dani sveti,da se bogat siromaha sjeti,da obidje zdrav bolesnoga,da veseo tješi žalosnoga,da se sretnik s nesretnikom druži,obraćenom da se ruka pruži,zavadjeni svi da se pomire i da LJUBAV BOŽJU svijetom šire,da dostojno dočekamo KRISTA i njegovi budemo doista.SRETAN BOŽIĆ!!!!!!!!
  2. Ma sve je to ok ali mi nije jasno i sada ima slucajeva da se nekima priznaje nekima ne, izgleda je to isto mjerilo kao i za omjer vojno-civilno. I nema logike ako su ovi iz SA potvrdili da je covjek Dragovoljac da ga ovi ne priznaju. Primjena Ugovora između RH i BiH o suradnji na području stradalnika rata u BiH koji su bili pripadnici HVO-a i članova njihovih obitelji - status dragovoljca Pri rješavanju zahtjeva za mirovinu, primjenom Ugovora između RH i BiHo suradnji na području stradalnika rata u BiH koji su bili pripadnici HVO-a i članovi njihovih obitelji (u daljnjem tekstu: Ugovor HVO), postavilo se pitanje može li stradalom pripadniku HVO-a, pri ostvarivanju prava na mirovinu, biti priznat status dragovoljca, prema odredbama Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji(Narodne novine .....) Radi objašnjenja toga pitanja obratili smo se Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, koji nam je dopisom od 11.ožujka 2008 klasa:..., urbroj... dalo sljedeći odgovor: "Ugovorom između RH i BiH predviđena je primjena propisa RH u postupku priznanja prava na razliku invalidske, odnosno obiteljske mirovine. Budući da je za početak razdoblja sudjelovanja u obrani BiH određen datum 18.rujna 1991. i to prema propisu FBiH, a prema propisu RH datum početka sudjelovanja u obrani suvereniteta RH je 05.kolovoza 1990, to se početak sudjelovanja iz FBiH uklapa u razdoblje sudjelovanja u obrani suvereniteta RH. Međutim, s obzirom na to da su različiti datumi završetka razdoblja sudjelovanja u obrani suvereniteta FBiH i RH koje se računa za priznavanje statusa dragovoljca, mislimo da se u skladu s navedenom odredbom Ugovora, kao završetak razdoblja dragovoljnosti za pripadnike HVO-a može smatrati 15.siječnja 1992., jer je taj datum određen propisom RH. Dakle, smatramo da se za pripadnike HVO-a za status dragovoljca može uzeti u obzir sudjelovanje u obrani suvereniteta u razdoblju od 100 dana od 18.rujna 1991. do 15.siječnja 1992." S obzirom na navedeno, pripadnicima HVO-a i MUP-a, koji u navedenom razdoblju ispune uvjet od 100 dana, mirovinu treba izračunati prema polaznom faktoru 1,85. U skladu s navedenim, u svim predmetima u kojima je okončan postupak priznanja prava na mirovinu, pravomoćnim rješenjem, potrebno je u slučaju ako nije podnijeta žalba po službenoj dužnosti, u skladu sa zakonskim propisima, donijeti novo rješenje o mirovini, prema navedenom mišljenju Ministarstva, a ako je podnijeta žalba u prvostupanjskom postupku, usvojiti žalbu i zamijeniti prvostupanjsko rješenje, odnosno u drugostupanjskom postupku usvojiti žalbu i poništiti prvostupanjsko rješenje. Predmet je jos na obradi kad dodje odgovor javit cu kakav je bio ishod iako se iskreno nadam pozitivnom rjesenju.
  3. Ništa čudno kad vidim kakvih sve slučajeva ima izloženo ovdje na forumu ne može me ništa iznenaditi. Ja sam 31.01.2009.god. dobio obavijest od područnog ureda da mi je predmet ponovno otišao u Mihanovićevu pa ćemo vidjeti što će odgovoriti. Kad stigne javim vam rezultate.
  4. Evo ovako juče sam bio u Sarajevu i na moje iznenađenje gospodin koj radi na pitanjima koja nas zanimaju bio je krajnje ljubazan, te mi je sastavio žalbu, a također je i on službeno odgovorio HZZMO-u tj Područnom uredu. Tako sada mi preostaje da čekam odgovor HZZMO-a,a nadam se da bi trebao biti pozitivan jer u krajnjem slučaju ništa posebno i ne ganjam jer posjedujem status Dragovoljca . Kad stigne javim vam i odgovor Bog i sretno !
  5. Danas sam se čuo sa gospodinom tj. djelatnikom koji radi u Sarajevu u Federalnom ministarstvu za pitanje branitelja i na pitanje zašto nisu odgovorili na traženje HZMO isti mi je rekao da su preopterećeni i da ne mogu stići odgovoriti na sve upite.Isti mi je rekao da izvadim novo Uvjerenje u Odsjeku za pitanja evidencija iz oblasti vojne obveze, te da dođem u Sarajevo i da će mi on napisati žalbu i da ćemo istu sa Uvjerenjem poslati za HZMO. Tako sutra ujutro idem za Sarajevo pa ću javiti kakav je bio ishod !
  6. Kao prvo da svima poželim sretnu novu godinu ! Naime dana 11.01.2009.god. zaprimio sam rješenje za mirovinu uzrok 100% sudjelovanje u ratu. Problem je u sljedećem što posjedujem status dragovoljca međutim u rješenju isti nije priznat, a sad dio rješenja u kojem je obrazloženo zbog čega nije priznat status dragovoljca; -da je dana 23.07.2008. zatražena Potvrda o statusu dragovoljca za imenovanog od Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata u Sarajevu, -daje dana 10.11.2008. istom organu upućena požurnica da hitno dostave zatraženo, -da navedeni organ nije postupio po našem traženju, -obzirom da nije dokazan status dragovoljca i obzirom da imenovani ne posjeduje osobni čin do 23.12.1996.g. mirovina mu se određuje kao vojniku. Sve je to u redu nego problem je u tome što dalje poduzeti jer iz gore navedenog se vidi da je problem u Federalnom ministarstvu za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata u Sarajevu. Evo još jedan primjer neažurnosti i bahatosti administracije. Sad bih zamolio ako tko zna što poduzeti dalje da pomogne, unaprijed hvala i Bog.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija