Jump to content

verudan

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. tražio sam od predstavnika suvlasnika već uvid u račune ali to nikad nisam dobio, sad je stvar već stigla do općinskog suda i čekam poziv, 200 kn sam jučer i platio kao pristojbu za moj prigovor na rješenje JB o ovrsi. Malo da još obogatim brojkama ovaj slučaj: suvlasnici koji su bili zainteresirani za obnovu stolarije naručili su istu i pristali su na plaćanje u 3 rate dodatne uplate na račun pričuve, predračun nismo vidjeli: sve tri rate uplatili smo do 01.01.2019, u brojevima 3 x 3400 = 10.200 kn. Dakle naših 40% iznosi 10.200 kn, fond je onda dao još 60% - 15.300 kn, konačno puna cijena stolarije je 25.500 kn. Radi se o najjednostavnijoj PVC stolariji : dvokrilna vrata x 2, dvokrilni prozor x 2 i jednokrilni prozor x 2, sve najjefitinije moguće varijante. Montirano negdje u 02/2019, svi manje-više zadovoljni, istina nama je već tada ukupna cijena od 25.500 kn bila pretjerana ali dobro, mi smo pristali na takvu cijenu jer učestvujemo samo sa 40%. Napominjem da je to prva polovica 2019. godine, cijene su daleko niže nego danas. Realni ukupna cijena ugrađene stolarije bi bila tada negdje oko 17.000 kn s obzirom da je isporučena i ugrađena stolarija niže klase i najjednostavnije funcionalnosti. Nakon godinu dana dobijamo uplatnice za dodatnu uplatu u pričuvu po osnovu "duga za ugrađene rolete u PVC stolariju" koja je isporučena a mi je navodno nismo platili. Radi se o iznosu od 4.800 kn po svakom suvlasniku koji je naručio izmjenu stolarije. Što znači da na naših 40% - 4.800 kn dolazi još 60% fonda - 7.200 kn, ukupno 12.000 kn. Dakle, imamo sad punu cijenu stolarije 25.500+12.000 = 37.500 kn što je zaista više nego bezobrazna cijena na koju mi nikad ne bi pristali bez obzira što bi naše učešće u plaćanju bilo 15.000 kn, ostalih 22.500 kn bi namirio fond. Ovdje je očigledna namjera izvlačenja novca iz fonda.
  2. mogu otići do upravitelja i tražiti taj naknadni sporni račun od dobavljača ali čini mi se da to nije ključno. Na tom naknadnom spornom računu je moglo pisati bilo što, ključno je to što nam oni žele naplatiti nešto što su nam isporučili a mi to navodno nismo platili bez obzira što samo uredno otplatili sve rate koje su nam stigle na naplatu a naknadno plaćanje osporavamo jer stiže godinu dana nakon završetka radova. Ključno je i to što upravitelj naknadnu fakturu dobavljača (godinu dana nakon završetka radova) lakonski plaća iz računa pričuve i prikazuje sad taj manjak u pričuvi kao dug suvlasnika prema računu pričuve a na temelju kojeg pokreću se ovrhe jer suvlasnici koji se terete za dug prema pričuvi taj dug ne priznaju. Dakle, zaplet je prilično jednostavan: mi naručujemo stolariju -> sve otplaćujemo -> stolarija montirana -> kraj priče -> protiče 12 mjeseci -> javlja se upravitelj i kaže : e, niste još otplatili cijelu stolariju, ima da platite i rolete jer nisu bile uračunate a isporučene su.
  3. stolarija je naručena s roletama, bilo bi malo neobično demontirati staru stolariju sa roletama i staviti novu bez roleta. Pa i da je ponuda/narudžba bila bez roleta, problematično izgleda isporuka nečega što navodno nije naručeno i naknadna naplata istog, nakon godinu dana od završetka radova. Naravno da uvid u ponudu dobavljača koja je išla prema upravitelju zgrade nemamo, mi kao investitori/suvlasnici dobili smo samo troškovnik radova cijele energetske obnove gdje to nije specificirano.
  4. pozdrav svima, molim za savjet oko našeg slučaja (isto sam postao i na forum.hr).Dakle, zgrada, 24 stana. Svih 24 suvlasnika odlučilo se za energetsku obnovu zgrade u 2018/2019 godini, suvlasnici financiraju 40%, fondovi 60%, sve pet.U sklopu obnove, 8 suvlasnika obnavlja i drvenu stolariju u svojim stanovima (radi se o vanjskoj stolariji na fasadi zgrade) i zamjenjuje je PVC stolarijom, model financiranja isti, vlasnik stana 40%, fondovi 60%.Suvlasnici koji zamjenjuju stolariju plaćaju svojih 40% u 4 rate zaključno do 01/2019, u tijeku plaćanja PVC stolarija im je i montirana, svi suvlasnici otplaćuju rate za stolariju na vrijeme, sve zadovoljni.U 06/2019 energetska obnova završena, skele demontirane, radnici počistili građevinski otpad oko zgrade, sve plaćeno, zgrada sija u novom ruhu, svi manje/više zadovoljni.E, sad slijedi udar upravitelja zgrade u suradnji sa predstavnikom suvlasnika. U 02/2020 šalju dodatne 4 uplatnice suvlasnicima koji su u sklopu energetske obnove zamjenili PVC stolariju s obrazloženjem da naknadno treba platiti i rolete koje su u sklopu isporučene i montirane PVC stolarije a navodno nisu plaćene. Visina iznosa koji bi morali platiti je negdje oko 50% već plaćenog iznosa. Upravitelj zgrade i predstavnik stanara odmah isplaćuju ukupni navodni dug dobavljaču PVC stolarije sa računa pričuve (bez znanja ili formalne odluke suvlasnika) i prebacuje na stanare obvezu podmirenja duga prema zajedničkoj pričuvi. Naravno, suvlasnici kojima je stavljen teret plaćanja prema pričuvi zgrade se bune, slijedi pritisak i verbalne prijetnje ovrhama upravitelja zgrade i predstavnika suvlasnika zgrade na pretežno umirovljeničku populaciju suvlasnika nakon čega dio "dužnika" popušta i dodatno plaća stolariju.Nas nekoliko odbija plaćanje i u 06/2021 dobijamo riješenje JB o ovrsi na temelju vjerodostoje isprave. Naravno, "vjerodostojna isprava" je izvod iz poslovnih knjiga upravitelja zgrade po kojoj smo mi navodno dužni po osnovu pričuve zgrade. Inače, redovno plaćamo pričuvu i ne dugujemo ni lipe po tom osnovu. Upućujemo prigovor, na riješenje a prije par dana dobijamo riješenje Općinskog suda po kojem se Riješenje o ovrsi JB stavlja van snage i Riješenje o naplati 200 kn pristojbe za prigovor, naravno po "glavi". Osim navodnog duga prema pričuvi do sada je stvoren i dodatni dug od nekih 1200.- kn po "dužniku" na osnovi troškova postupka.Zanima me slijedeće: ima li smisla dalje u ovom našem sustavu pozivati se na zdrav razum i pravedno sudstvo, preciznije, da li sve jednostavno prerezati ili tjerati stvar dalje ? Hvala.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija