Jump to content

SandyDamjano

Korisnik
  • Broj objava

    18
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. - svrha - spajanje obitelji - Vas i njega (zajednica može biti bračna i izvanbračna, koja se nakon 3 godine zajednice ili u slučaju da imate djece izjednačava sa bračnom - to je Vaš slučaj) od papira Vam treba: - izvadak i matice rođenih ( i njegov i Vaš) - njegov se prevodi kod sudskog tumača - izjava ovjerena kod javnog bilježnika da ste u izvanbračnoj zajednici - kopije svih dokumenata - izvadci iz matice rođenih djece .... mislim da sve ostalo piše u okviru ovog foldera, pa malo pročitajte druge postove
  2. Vjerojatno bi mogla zasnovati radni odnos na neodređeno jer ne postoji odluka koja to zabranjuje, ali moguće je da kada budeš produžavala svoj boravak u policiji dođeš u problem sa gospođama referenticama jer neke insistiraju da ugovor o radu bude zaključen na isti rok kao i privremeni boravak. I to unazad. Znači, ne traži da joj pokažeš kako ćeš u narednih godinu (ili dvije)za koje tražiš boravak imati osigurani posao, nego gleda prošlost. Do dana odobrenog boravka treba biti i rok za ugovor na određeno.
  3. U ovom slučaju oni nemaju pravo naplaćivati zatezne kamate. Oni mogu proknjižavati račune i 10 dana kasnije ukoliko žele, ali se onoga dana kada platite smatra da ste im uplatili (u radno vrijeme banke i radno vrijeme platnog prometa - to je dan valute banke). Ja im godinama plaćam račun sa 10 dana zakašnjenja i nikada nisam platila zateznu kamatu (nisu tražili i knjižili), ali sam se barem 10 puta sa njima dopisivala oko njihovih ludih računa i tražbina (npr nakon godinu i pol izmisle da im dugujem 250 kuna za nešto ali ne znaju kako su došli do tog iznosa ili na sljedećem računu napišu da im dugujem 70 kuna (iako sam platila sve)). Sa njima se samo treba dopisivati oko svega.
  4. Firma ne treba uvjetovati radni odnos time što je suprug strani državljanin i što ima privremeni boravak. Oni tim ugovorom reguliraju svoj odnos, a duljina boravka je stvar policije. Boravak se izdaje na 1 ili 2 godine, ali ukolio se promjeni neka okolnost (npr. prekine se izvanbračna ili bračna zajednica), policija može zahtjevati da se stranac odmah iseli (znam jedan takav slučaj), tako je im je svejedno što je ugovor o radu zaključen do nekog datuma. Ali, policija je druga priča i kod njih sve ovisi kod kog referenta se 'zapadne'. Jedna gospođa npr. insistira da se prilikom podnošenja zahtjeva za produženje boravka donese Ugovor o radu ili Aneks, sa rokom do dana do kada je zahtjev bio odobren. NJu uopće ne zanima što će biti u budućnosti sa tim poslom, ona se želi uvjeriti da je stranac radio do određenog dana. A druga gđa uopće to ne gleda.
  5. Nije tako strašno kao što se čini. Ako ste vi njegov privremeni boravak prijavljivali ovdje a on je još uvijek u BIH, onda ga policija neće ni zatjeći kod kuće kako bi provjerili zajednicu života. Ja sam 5 puta razgovarala sa policijom oko boravka a samo su me jednom 'našli doma'. Inače, ako dečko nije doma, onda policajac ostavi termin kada se treba pojaviti u policiji radi razgovora. Možda najbolje da odete skupa. A što pitaju? Prije svega najopćije moguće stvari: osnovni podaci o njemu, o tebi, gdje živite, koja je adresa, telefon, imate li neku immovinu, posao, tko gdje radi ako radi, kolike su vam plaće, gdje rade roditelji, kada su rođeni (ja sam prvi put išla sa dečkom, naravno da nisam znala kada je rođendan starcima njegovim; dobro je bilo što nije ni on znao).... Ima li on još nekoga u Hrvatskoj. Završena škola. Tako neke stvari. I time oni ne provjeravaju jeste li vi skupa ili ne. Oni si samo pune svoju policijsku datoteku sa stvarima koje nemaju (a uglavnom imaju sve). Nakon godine dana pitaju sve isto. A sve im piše u kompjuteru. Treće godine znaju više od tebe. Zaključak: nije kao u Americi kada dođe kontrola!
  6. Moj savjet - ako imate mogućnosti, neka žena ode na tečaj hrvatskog jezika (isto tamo gdje se polaže i ispit) pa će nešto sigurno naučiti. Makar samo kako položiti test. A, ako nema šanse da će naučiti jezik toliko, žena se svakako može sama zaposliti pa je onda ne morate uzdržavati nego će svoje prihode prikazivati kao dovoljne za uzdržavanje. Vjerujem da ima poslova gdje jezik nije bitan a kroz rad i druženje sa drugim ljudima će biti više u kontaktu sa drugim ljudima će više i bolje naučiti pričati.
  7. ne trebate platiti. Napišite im žalbu - prigovor baziranu na temelju (mog omiljenog) članka 24. Zakona o potrošačima: ''Tražbina naknada za javne usluge, kao i za sve troškove kućanstava koji se plaćaju u stalnim mjesečnim ili kvartalnim iznosima, zastarijeva za jednu godinu'' ''U smislu ovoga Zakona javnim uslugama smatraju se distribucija električne energije, opskrba električnom energijom, distribucija plina, opskrba plinom, distribucija toplinske energije, opskrba toplinskom energijom, opskrba pitkom vodom, odvodnja i pročišćavanje otpadnih voda, prijevoz putnika u javnom prometu, poštanske usluge, održavanje čistoće, odlaganje komunalnog otpada, održavanje groblja i krematorija i prijevoz pokojnika, obavljanje dimnjačarskih poslova i javne telekomunikacijske usluge.'i Imala sam ja jedan sličan slučaj, evo ti odmah spremno samo upiši svoje rokove i iznose: (ja sam im gore nešto drugo pisala, pa..) ....... zašto u protekle tri godine redovitih slanja računa nikada niste spomenuli predmetni iznos dugovanja, kao i zatezne kamate. Obzirom na sve navedeno, podsjećam Vas da, u skladu sa člankom 24. Zakona o potrošačima, tražbine naknada za javne usluge, kao i za sve troškove kućanstava koji se plaćaju u stalnim mjesečnim ili kvartalnim iznosima (uključujući naknadu za komunalni otpad), zastarijevaju za jednu godinu. Kako sami tvrdite da se dugovanje odnosi na račune iz 2007. godine, a kako svojim postupanjem niste prekinuli taj rok, očito je da nemate pravo potraživati taj iznos obzirom da su tražbine zastarjele. Također, izvršili ste prekršaj postupivši suprotno odredbama članka 26. istog zakona obustavivši davanje usluge. Napominjem i to da se svi računi koje dostavljate u zadnjih godinu dana uredno plaćaju. I još malo uredi i to je to.
  8. Najbolje odi u sve te banke gdje imaš kredit i reci što se dogodilo i traži distresni program, odnosno ono što oni prema svojim pravilima mogu u tim slučajevima - moratorij na kredit, smanjenje kamate, ... Ukoliko ništa ne pokušaš sa njima, stizat će ti opomene, kamate će rasti i teško ćeš se izvući. Kada se opet zaposliš, moraju ti ostaviti jedan dio plaće za život. A auto ti neće uzeti tek tako. Njima ne treba, moraju ga prvo prodati a to nije ni jednostavno a i ne bi dobili novaca koliko on vrijedi. Da smo u Americi, trebao bi brinuti, ovjde ne.
  9. Ja sam svoju prvu dozvolu boravka, prije 5 godina, dobila za izvanbračnu zajednicu, tada nije bilo komplicirano jer se podnosilo u Hrvatskoj i od dana kada sve predaš, za 30 dana ti odobre. Sada se prvi zahtjev veleposlanstvu Hrvatske u zemlji iz koje si, a iznimno u Hrvatskoj. Vjerujem da to traje duže. Uglavnom, čini se komplicirano dok ne uđeš u to njihovo 'razmišljanje'. Bitno je dostaviti sve što oni žele, a to je (samo provjeri je li tako i kada dostavljaš vani): 1. zamolba- klasična zamolba - dopis, pišeš sam, ...lijepo molim da mi odobrite privremeni boravak u Republici Hrvatskoj u svrhu spajanja obitelji - izvanbračne zajednice sa hrvatskim drž..... i u prilogu dostavljam: 1. Zahtjev (iz MUPa, može i sa net-a) 2. Putovnica i preslika prve dvije stranice putovnice XY 3. Potvrda o prijavi mjesta boravka XY– original i preslika (to ako je već u Hr prijavljen za onaj kratki boravak do 90 dana) 4. 2 fotografije XY (male za putovnicu) 5. Izjava o izvanbračnoj zajednici – ovjerena kod javnog bilježnika (sami napišete: ja xy i xx izjavljujemo da živimo u izvanbračnoj zajednici od (pa neki davni datum)… i potpisi) 6. Izvadak iz matice rođenih original XY ne stariji od 3 mjeseca (to im je dokaz da on nije oženjen)- original i prijevod na hrvatski kod ovlaštenog sudskog tumača za slovenski jezik 7. Izvadak iz matice rođenih original izvanbračne supruge ne stariji od 3 mjeseca (tvoj dokaz) 8. Preslika putovnice i preslika domovnice izvanbračne supruge XX (dokaz da si HR drž) 9. Potvrda poslodavca o stalnom zaposlenju i plaći izvanbračne supruge XX (zato što on u početku i ne smije i ne može raditi pa ga ti moraš 'uzdržavati') 10. Izjava izvanbračne supruge XX o uzdržavanju ovjerena kod javnog bilježnika (isto ja … izjavljujem da ću uzdržavati svog izvanbračnog supruga XY…) 11. Izvadak iz sudskog registra poslodavca izvanbračne supruge XX, ne stariji od 6 mjeseci - original 12. BON o poslovanju poslodavca izvanbračnog supruga – ovjerena preslika (kako bi se oni uvjerili da je tvoja tvrtka sposobna tebi isplaćivati plaće) 13. Potvrda o plaćenim porezima i doprinosima poslodavca preslika 14. Dokaz o vlasništvu na stanu– ZKUL izvadak ili Ugovor o kupoprodaji nekretnine (ili ako živite kod nekoga, taj dokaz + njihova izjava da možete živjeti kod njih, ovjerena kod bilježnika) 15. Dokaz o plaćenoj taksi - biljeg Izgleda komplicirano kada se napiše (valjda sam ja to apsolvirala, pa mi se u Petrinjskoj čude kada im sve predam uredno), ali polako, redom i dođe sve na svoje. Onog dana kada se preda, dobije se papir za prijavu za HZZO (zdravstveno osiguranje) na to se mora prijaviti i onda ukoliko mu odobre boravak (a nadam se da hoće) mora mjesečno plaćati - ne sjećam se koliko, možda čak i 350 kuna. Ali kada se zaposli, onda se toga riješi.
  10. Bolje vam je da tražite spajanje obitelji - tebe i njega kao izvanbračne zajednice i kada dečko dobije dozvolu boravka na osnovu toga, onda može raditi bez radne dozvole. Ovako, osim što postoje kvote, postoje i ograničenja i ne prihvaćaju strance svih zanimanja nego: 1. GRADITELJSTVO 3000 dozvola 2. BRODOGRADNJA 750 dozvola 3. TURIZAM I UGOSTITELJSTVO 400 dozvola 4. KULTURA 60 dozvole 5. PROMET 50 dozvola 6. ZDRAVSTVO 50 dozvole 7. ZNANOST I OBRAZOVANJE 40 dozvola 8. POLJOPRIVREDA I ŠUMARSTVO 100 dozvola 9. PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA 100 dozvola 10.OSTALE DJELATNOSTI 750 dozvola Ako je slučajno ekonomist ili pravnik, nema šanse da će mu odobriti boravak. Inače, kvotu su utvrdili: Ukupna godišnja kvota za 2011. godinu iznosi 5.300 radnih dozvola (Narodne novine, br. 19/11), a primjenjuje se od 14. veljače 2011. godine.
  11. Evo i ja se uključujem. Ne morate biti tri godine u vezi da biste to prezentirali policiji kao dokaz da ste u zajednici. Oni vam čak i neće trežiti takve dokaze nego ćete morati otići do bilježnika i skupa pred njim potpisati izjavu da ste u izvanbračnoj zajednici. I onda je to jedan od papira koji predajete.
  12. Može se dobiti na dvije godine. Samo se mora tražiti, odn. naglasiti da tražite na 2. Ja sam tražila, službenica mi je rekla da to baš nije uobičajeno i zašto to tražim jer nitko nije do sada dobio, rekla sam da imam sve uvjete i na kraju dobila.
  13. Ne morate biti bogati, niti on raditi, ali morate imati dokaze da imate osigurana sredstva za život. Mirovina, štednja, ili ako se Vi zaposlite. Nešto što će njima biti garancija da jednog dana neće Država morati uzdržavati vas. Ako on ima roditelje, može čak njihova izjava (i potvrde o plaćama ili mirovinama) da će vas uzdržavati. Postoji neki minimum koji se priznaje kao dovoljan za svakog člana obitelji (pitajte u policiji koliko je to). Tisuću po osobi mjesečno, ili tako nešto slično.
  14. Emina, jesi ovo riješila? I ja imam isti slučaj, u 5.mjesecu imam pravo podnijeti zahtjev za stalni boravak, a stvarno mi se ne daje 120 eura za testiranje. Naročito kada je test ovakav: I. RAZUMIJEVANJE SLUŠANIH TEKSTOVA A) Pažljivo poslušajte sljedeće rečenice i odgovorite na pitanja kao u primjeru. Svaki tekst slušat ćete dva puta. Primjer: Zbog guste magle vidljivost je smanjena na autocesti A 3, Bregana-Lipovac, od Novske do Nove Gradiške. PITANJE: Zbog čega je smanjena vidljivost? ODGOVOR: Zbog guste magle. 1. Koliko je dugačka kolona pred tunelom Sveti Rok? __________________________________________________________ 2. Pred kojim tunelom nema kolone? ___________________________________________________________ 3. Koliko se dugo čeka u Lučkom? ____________________________________________________________4. Zašto je zatvorena cesta Samobor – Sveta Nedjelja? _____________________________________________ 5. Koji telefonski broj zovemo kad nam treba pomoć na cesti? ____________________________________________________________6. Gdje se čeka oko sat vremena? ___________________________________________________________ BODOVI: ______ /6 B) Pažljivo poslušajte sljedeći tekst i nakon toga, kao u primjeru, podcrtajte (ili zaokružite) jesu li tvrdnje točne ili netočne. Tekst ćete slušati dva puta. Primjer: Festival Špancirfest održava se u Čakovcu. DA NE 1. Ovogodišnji je Špancirfest jubilaran, dvadeseti. DA NE 2. Održava se od 22. do 31. kolovoza. DA NE 3. Nastupit će tisuću izvođača. DA NE 4. Program je samo za djecu. DA NE 5. Taj festival dolaze vidjeti ljudi iz svih krajeva Hrvatske. DA NE 6. Svake godine ima sve više inozemnih gledatelja. DA NE BODOVI: ______ /6 II. RAZUMIJEVANJE ČITANIH TEKSTOVA A) Pročitajte tekst i podcrtajte (ili zaokružite) točne odgovore. MARIJA JURIĆ ZAGORKA Prošle godine, 2007., obilježena je 50. godišnjica smrti Marije Jurić Zagorke, prve profesionalne novinarke i najčitanije hrvatske književnice. Rodila se u jednom selu kraj Vrbovca 1873. godine. Školu je polazila u Varaždinu i Zagrebu. Pokrenula je i uređivala Ženski list, prvi hrvatski časopis za žene. Borila se za ženska prava. Pisala je romane za široku publiku. U tim se romanima isprepleću ljubavne priče s elementima nacionalne povijesti. Napisala je više od trideset romana. Pisala je i drame. Mnogi muški pisci (npr. Ksaver Šandor Gjalski) nisu imali razumijevanja za njezino stvaranje i nazivali su ga šundliteraturom. Čak ni sama Zagorka nije imala baš lijepo mišljenje o svojoj literaturi. Tek sada njezina su djela cijenjena. To je možda najbolje izrazio književnik Pavao Pavličić koji u Pismima slavnim ženama kaže: „Vi ste uranili u svemu, i možda bi tek ovo bilo pravo vrijeme za Vas.“ (izvor: internet) Primjer: Marija Jurić Zagorka umrla je prije: a) 50 godina b) 51 godinu c) 49 godina d) 60 godina 1. Marija Jurić Zagorka rodila se: a) u Vrbovcu b) blizu Vrbovca c) u Varaždinu d) u Zagrebu 2. Školovala se: a) u Varaždinu i Zagrebu b) u Varaždinu c) u Zagrebu d) u Vrbovcu i Varaždinu 3. Pisala je romane za: a) djecu b) obrazovane ljude c) široko čitateljstvo d) uski krug ljudi 4. Njezini romani su: a) putopisni b) ljubavni c) ljubavni i povijesni d) dječji 5. Napisala je: a) 25 romana b) 30 romana c) više od 30 romana d) više od 40 romana 6. Njezina djela... a) bila su oduvijek cijenjena b) cijenjena su tek u današnje vrijeme c) nisu cijenjena ni danas d) uopće nisu cijenjena 7. Autor djela Pisma slavnim ženama zove se: a) Marija Jurić Zagorka b) Ksaver Šandor Gjalski c) anoniman je d) Pavao Pavličić BODOVI: ______ /7 B) Pročitajte tekst i upišite riječi koje nedostaju. Te riječi navedene su prije teksta i treba ih upisati na odgovarajuće mjesto u tekstu tako da tekst bude smislen. Riječi koje treba upisati u tekst: očiju, travnju, obavijestite, deseti, otvorenom, između, najveća, najčešće, najmanja, Osijek, srpnja, kože ALERGIJA NA AMBROZIJU Jedna je od alergija koja _______________ muči ljude alergija na ambroziju. Ambrozija je biljka koja niče u _______________, a cvjetati počinje sredinom _______________. Ta biljka proizvodi pelud u golemim količinama. Procjenjuje se da svaki _______________ stanovnik Hrvatske boluje od peludne alergije na ambroziju. Najrasprostranjenija je _______________ rijeka Save i Drave te uz more (Istra, Zadar, Makarska). Klasični su simptomi te alergije kihanje, curenje nosa, svrbež _______________ i sluznice, pojačano suzenje _______________ i otečeni kapci. Alergičnim osobama ne preporučuje se boravak na _______________ od 5 do 10 sati ujutro, kad je koncentracija peludi _______________. Za alergičare je najbolje šetati nakon kiše – koncentracija peludi u zraku _______________ je nakon kiše jer kiša ispire pelud. U nekim hrvatskim gradovima (Zagreb, _______________, Varaždin...) postoje službe koje uklanjaju ambroziju. _______________ ih ako ambrozija raste i u vašem susjedstvu. (izvor: Vaše zdravlje) BODOVI: ______ /12 III. POZNAVANJE GRAMATIČKIH STRUKTURA Od ponuđenih rješenja izaberite točno i upišite ga. Primjer: Maja je srela Ivana u centru. (centaru, centru, centar, centra) 1. Hrvatska ima oko 4 i pol milijuna ______________. (stanovnik, stanovnicima, stanovnika, stanovnici) 2. _______________ uvijek igram tenis. (četvrtku, četvrtkom, četvrtak, četvrtka) 3. _______________ zajedno na posao. (ići ćemo, ić ćemo, ićićemo, ićemo) 4. I mi _______________ rado išli na utakmicu! (bi, bimo, bismo, bih) 5. Naočale su _______________ stvarima na polici. (između, pokraj, među, kraj) 6. Zakasnila je _______________ se tramvaj pokvario. (da, zbog, što, jer) 7. Čuli smo samo lijepo o _______________. (njemu, mu, on, njega) 8. _______________ je živjeti na moru nego u unutrašnjosti zemlje. (lijepo, lijepi, ljepšije, ljepše) BODOVI: ______ /8 B) Od ponuđenih rješenja izaberite odgovarajuće i upišite ga. Primjer: 1. Marija Jurić Zagorka _______________ je mnogo romana. (zapisala, prepisala, napisala, opisala) 2. _______________ ćemo Damiru što je zalijevao naše cvijeće dok smo bili na moru. (zahvalit, pohvalit, nahvalit, ishvalit) 3. Film koji smo jučer _______________ uopće nam se nije svidio. (ugledali, nagledali, zagledali, pogledali) BODOVI: ______ /3 IV. PISANJE TEKSTA Napišite prijateljima čestitku povodom rođenja djeteta. ________________________ Napišite svoj životopis. ___________________________________________
  15. Imam sledeci problem: Baka je citav zivot zivjela u okolici Knina i iza nje je ostalo puno zemlje. Umrla je 1995.god u Srbiji. Trebali bi pokrenuti ostavinski postupak ali imamo problem sa ostavinskom raspravom zbog prebivalista nasljedinika. 6 je nasljednika: 4 sina, od kojih 3 zive u Srbiji, jedan je u Africi i 2 unuke, jedna zivi u Hrvatskoj a jedna u Kanadi. I ne postoji mogucnost da se svi pojave na ostavinskoj raspravi. Sta se radi u ovakvim situacijama? Da li je moguce da nasljednik koji zivi u Hrvatskoj pokrene postupak (dostavi sudu/biljezniku sve sto treba) a da se ostalim nasljednicima postom salju rjesenja? Ili, jel moguce da nasljednici (svi skupa) ovlaste nekog odvjetnika u Hrvatskoj da ih zastupa i prima postu, obzirom da bi ovo dostavljanje trajalo predugo i mozda bi bilo i nemoguce. Jel postoji mogucnost da svi nasljednici ovlaste ovog nasljednika koji zivi u Hrvatskoj da ih zastupa na raspravi i da se prihvati nasljedja u njihovo ime? Koliko uopce kostaju biljeznici kada rade ostavinu? Imam jos puno pitanja u vezi ovoga, ali krenucu sa ovim najvecim. Sandy
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija