Jump to content

Kiko55

Korisnik
  • Broj objava

    24
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Gdje ste u kojem gradu? U Zagrebu to nigdje nije bio slučaj
  2. Kako stalni na dve godine. Pa on se dobiva na pet godina, ne?
  3. Važno mi je. Može li mi tko od Vas odgovoriti. Da li je ovaj članak iz zakona o strancima jasan ili ne? Zahvaljujem
  4. Supruga (stranac s privremenim boravkom od 4 godine u RH) mi podnaša već peti zahtjev za PB u svrhu braka. Mene zanima, zašto se ne može dobiti borakav na dvije godine??? Mislim da je zakon o strancima sasvim jasan, članak 59. Članak 59. Odobrenje za privremeni boravak u svrhu spajanja obitelji izdaje se na rok do jedne godine, odnosno do isteka roka važenja odobrenja privremenog boravka stranca s kojim se traži spajanje obitelji. Strancu koji je prethodno imao neprekidno odobren privremeni boravak u svrhu spajanja obitelji u trajanju od najmanje dvije godine, privremeni boravak u istu svrhu može se odobriti s rokom važenja do dvije godine, odnosno do isteka roka važenja odobrenja privremenog boravka stranca s kojim se traži spajanje obitelji
  5. U drugim zemljama EU stranas ne plaća zdravstveno osiguranje, već ima sve preko supružnika. Znam par primjera. Npr Finska. Ako Hrvatska želi u EU neka radi po tom pitanju. Danas, stranac u RH je u jako lošoj situaciji - ako nije zaposlen.
  6. Zanima me, da li postoji kakva zakonska kazna za osobu koja huška jednog supružnika na razvod braka s drugim supružnikom? Zahvaljujem
  7. Što se tiće toga na "ruke", kaj možeš oko toga kad i ostali radnici u firmi rade isto tako. Ako hoćeš full prijavu na plaću. Ti moraš poslodavcu plaćati to kaj ima on gubitka oko tebe. Tak sam čuo od onog koji je to tražio od njega. u vezi odreska plaće - NIKAD ga nisam dobio ni na naruke niti na adresu stanovanja. Jedino kad mi je trebao sam dobio ( za kredit i slično. inaće ga ne bih niti dobio. Gazda je to, kaže, spremao u svoj office. pa kad će nam trebati da će nam dati. Ja sam tražio sad za Božić tri zadnja odreska od plaće, važno mi je trebalo, nisam ih mogao dobiti. Jer ga nije bilo briga štoviše nije imao pojma gdje ih je stavio. Znači ovo na "ruke" ne trebam niti očekivati od njega. Hvala ti.
  8. Može li mi tko odgovoriti, molim vas. Moram platiti stan, i za dijete se brinuti. A više nemam para.
  9. Poslodavac, mi ne želi odgovoriti jel me odjavio ili ne. Ima li pravo tako odugovlačiti s odjavom? jer mi je potrebno prijaviti se kod drugog poslodavca. Radnu knjigu mi je dao. I plaću mi ne želi dati, što da uradim. Dio što dobivam na "ruke" još nisam dobio. Dužan mi je plaću i pol. Iako smo se dogovorili oko otkaza. Bez otkaznog roka, kojeg i nisam htio odraditi. Jer već radim kod drugog poslodavca.
  10. Pozdrav! Može li stranac s privremenim prepivalištem otvoriti obrt kod nas za prevođenje? I treba li kakva škola za prevođenje?Ako može koliko to košta?
  11. Zanima me, da li stranci s privremenim borkavkom imaju neka prava glede radne knjižice, prijave na burzu i staž. Imam primjer gospođe udane za hrvata (hrvatskog državljanina). Koja je rodila dijete prije godinu i pol (dijete također hrv. državljanin). Čitam U staž osiguranja računa se i razdoblje koje je osoba, odnosno osiguranik proveo: - obavljanja roditeljske dužnosti iz članka 15. Zakona o mirovinskom osiguranju, - razdoblje u kojem su isplaćeni drugi dohoci za koje su plaćeni doprinosi za mirovinsko osiguranje prema propisima o doprinosima za obvezna osiguranja najviše 12 mjeseci u jednoj kalendarskoj godini. Članak 15. (1) Obvezno je osiguran roditelj koji obavlja roditeljske dužnosti u prvoj godini života djeteta, a nije obvezno osiguran po drugoj osnovi, ako je dijete hrvatski državljanin i ako roditelj i dijete imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj. Rođenjem sljedećeg djeteta, prije navršetka prve godine života prethodnog djeteta, prestaje pravo na obvezno osiguranje po prethodno rođenom djetetu. Zakon: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/269150.html Zakon, gdje piše da stranac s PB ima pravo otvoriti radnu knjižicu (diploma je gospođi nostrificirana kod nas prije 2 godine (s time može, guzicu brisati, neznam što joj to služi. platila novac a nikakva prava da nema) te da joj se radi djeteta može unutra upisati 1. godina radnog staža. Ako je to istina, a tako piše u Zakonu, zašto to pojma nemaju u HZZ-u?? Nadalje, ima li pravo, onda na ZET socijalni pokaz i na zdravstveno?? Zahvaljujem na odgovorima.
  12. Pozdrav! Može li stranac s privremenim prepivalištem otvoriti obrt kod nas za prevođenje? I treba li kakva škola za prevođenje?Ako može koliko to košta?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija