Jump to content

CM2022

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je CM2022 objavio

  1. Poštovana, Predugovor nije uopće potreban ako ne kupujete putem kredita ili za to imate neke druge razloge. Možete odmah ići na Kupoprodajni ugovor s tabularnom izjavom. Ako idete na Predugovor, isti ne morate ovjeravati kod bilježnika, to je isključivo na Vama i na Prodavatelju. Na Predugovoru se dogovaraju svi bitni čimbenici za sklapanje glavnog, odnosno Kupoprodajnog ugovora (kapara, dinamika isplate, stvari u kući, itd..). Na Kupoprodajnom ugovoru Vam je bitno da ste Vi (ako Vas ima više kupca onda i ostali kupci, budući suvlasnici) te Prodavatelj (ako ih je više, i ostali moraju biti prisutni osim u slučaju da postoji Posebna punomoć ne starija od 6 mjeseci) dok od dokumentacije Vam je bitno samo da imate Kupoprodajni ugovor. Po zakonu, pri Kupoprodaji nekretnine mora se priložiti energetski certifikat. EC vrijedi 10 godina od dana kada je izdan te u velikoj većini slučaja isti postoji, no i ako on ne postoji, uvijek se može napraviti te nije skupo (za stan od cca 60m2 cijena je oko 100eura na niže!). Nadam se da sam Vam bio od pomoći. Lijepi pozdrav. CM
  2. Pozdrav svima, planiramo uzet jednu franšizu te osnovati tvrtku na području Republike Hrvatske te me s toga zanima da li se može određeni brend ili usluga zaštititi od eventualne konkurencije? Da li je moguće isti ( proizvod ili uslugu ) zaštiti da se slični proizvodi na istom području nude pod drugim franšizama konkurentskih proizvođača? Također zanima me da li je netko imao takva iskustva ili slične situacije u stvarnosti, odnosno u praksi. Vidio sam da još nema ovakve teme te ako netko ima neki savjet vezan za moja pitanja ili općeniti savjet oko franšiza bilo bi mi drago čuti određene komentare i osvrte na tu temu. Živjeli!
  3. Poštovanje, imam jednu određenu situaciju oko pravo služnosti puta. Naime, radi se o jednog većoj građevinskoj čestici ( 140m dužine i 30m širine cca. ) koja ima pristupni put na širem dijelu ( 30m ) direktno sa glavne ceste. Uz cijeli jedan duži dio zemljišta ( 140m ) prolazi put koji se koristi te koji je spojen sa jednom drugom većom parcelom koja je u privatnom vlasništvu. U razgovoru sa općinom rečeno mi je da je prije 10ak godina taj put evidentiran kao put. U katastru kao i u zemljišnim knjigama isti se i dalje vodi kao jedna parcela te u privatnom vlasništvu. S obzirom da planiramo našu parcelu rasparcelirati na manje čestice koje bi se ravno pravno rasporedile obiteljski taj " bočni " put bi nam itekako značio radi toga što ne bi morali parcelirati direktno našu parcelu sa kojem bi " upropastili " većinu iste. Uvidom u prostorni plan, širina " bočnog " puta je u redu te bi se mogao koristiti kao pristupni put, odnosno kasnije bi se mogla ishodovati građevinska dozvola za gradnju na bilo koju od tih manjih, novonastalih parcela. Da li, ukoliko vlasnici tog puta, ne daju pravo služnosti istog, postoji neka druga opcija za korištenje tog puta? Da li bi se pravno gledano moglo zatražiti da se taj komad zemljišta koji je u stvarnosti put dodjeli općini ili upiše nužni prolaz za naše parcele?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija