Jump to content

cvrtila

Korisnik
  • Broj objava

    309
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    2

Objave koje je cvrtila objavio

  1. prije 20 minuta, SelmitaCorason je napisao:

    Znači to sam znala. Nadalje me zanima. Pošto je suprug stekao pravo na ZMN (Trajna nesposobnost za rad) ja kao supruga se MORAM javljati na HZZ što je po meni čisti apsurd, obzirom da je suprug u takvom stanju kakvom je i ja moram biti s njim 24 sata..... Ne znam uopće što bi i kakvo bi pitanje postavila u vezi brige o suprugu. Mene šalju raditi posao, koji bi NETKO trebao obavljati u mom kućanstvu vezano za mog supruga. 

    Probajte i njima objasniti situaciju, zar se stvarno morate javljati a možda Vam izađu u susret

  2. prije 1 sat , malicovjek je napisao:

     

     

    Postovani cvrtila, nazalost bojim se ovakvog scenarija...

    Svako pitanje koje sam postavljao  prije odgovore sam dobio ali s velikim vremennskim odmakom

    Možda da probate objasniti situaciju u CZSR da Vam izađu u susret i izdaju to rješenje

  3. Podnio "zahtjev za tudju njegu i pomoc" u CZSR pocetkom travnja 2023.god., pocetkom 4 mjeseca 2024.god. vjece vjestak svojim vjestacenjem dodjelio "osobnu invalidninu"...( IV. stupanj funkcionalnog oštećenja - 100% )

    Kako je proslo vise od 2 mjesec a rjesenje iz CZSR jos ne dolazi, prije 3 dana poslao upit - pozurnicu i dobio odgovor da neznaju kad cu dobiti rjesenje da se jos strpim te da je predmet u postupku..

    Ovo je primjer čiste "šutnje administracije" - nedonošenje akta u roku 

  4. ID idu po službenoj dužnosti do kraja godine a svi koji imaju 2 stupanj(HRVI 40%) trebaju se odreči HRVI invalidnine kada podnose Osobno Zahtjev u CZSR...I tada će dobiti više i izgubiti manje😀. Svi u ostvarivanju prava kalkuliramo o financijama

    Moje razmišljanje od 5. lipnja:

    Po meni se isplati samo HRVI, od 40% - VIII skupina koji sad dobiva 35 eur a kao civilna invalidnina bi bila 138 eur u 5. razini potpore i to samo kronični bolesnici samci i osobe psihički oboljele (primjer: makaranin91)

    Tako je to, dakle, po Zakonu o ID bitna je funkcionalna sposobnost (najmanje II) za što je potrebno 40% psihičkog oboljenja.

    Nažalost, večina HRVI ima (uglavnom) samo 20 - 30% invaliditeta čime ništa ne može dobiti osim invalidnine po Zakonu o braniteljima.

     

  5. U registru osoba s inaliditetom ima upisanih oko 650.000 osoba od ćega je korisnika nekog prava oko 150.000

    Predpostavljam da ste podnijeli novi zahtjev te je nemoguće utvrditi ili ne utvrditi razinu ID. Niste naveli stupanj oštećenja i bolest koju imate odnosno vrstu oštećenja. Kad bi to znali moguće je utvrditi o ćemu se radi.

    U registru osoba s invaliditetom piše stupanj oštećenja (I-IV) bez postotka invaliditeta

    Uvijek se nadam povoljnom ishodu za osobu s invaliditetom

  6. Moje mišljenje

    -do 01.01.2024. prima pa starom tj. Zakonu o socijalnoj skrbi

    -od 01.01.2024 ga pripada po Zakonu o ID; a) djeca do sedam godina s tjelesnim oštećenjem III. ili IV. stupnja - 1. razina

    -od 7 rođendana djeteta; h) osobe s poremećajem glasa, jezika i govora III. stupnja - 4. razina

    Osobno bi se žalio drugostupanjskom tijelu (ministarstvo) jer se ništa ne plaća i ne šteti. U žalbi morate dobro obrazložit nastalo stanje. Ista se predaje (naravno u roku) putem CZSR koji je izdao rješenje. Oni ga odobravaju i šalju drugostupanjskom tijelu ili ga osporavaj. Ako ga osporavaju u rješenju opet imate upute o pravnom lijeku. Drugostupanjsko tijelo mislim da u mjesec dana mora rješiti žalbu, opet je mogu odbacit ili poništit rješenje CZSR i vratiti na ponovo postupanje po datim naputcima.

    Bitno je da se u Nalazu i mišljenju vještaka vidi da postoji tjelesno oštećenje III stupnja, postoji također pogreška u starosti dijeteta

    Postoji mogućnost da drugostupanjsko tijelo pošalje svu dokumentaciju na vještaćenje (bez vašeg prisustva) Središnjem uredu za vještačenje po čijem nalazu izdaju svoje rješenje.

    S obzirom da je ovo moje mišljenje a nisam pravnik, bilo bi dobro obratiti se Pravnoj klinici (raspitajte se o njima) koji će Vam dati savjete i pomoći oko sastavljanja žalbe. Inače ne uzimaju sve predmete ali osobama s invaliditetom hoće, naroćito za  djecu.

    ZOSI radi samo vještačenje, nesmiju komentirati rješenja CZSR

    Po mojem mišljenju u zakonu se mješaju vrste bolesti sa vrstama oštećenja. Barthelov indeks se iskazuje jednostavno u brojkama

    Pokušajte, sretno Vam bilo

     

     

  7.  

    Sve bi to bilo lijepo, no treba doći do II stupnja invalidnosti (najmanje što Zakon o ID traži) za što je potrebno najmanje 40% invaliditeta

    Kad bi bilo tako lako, 70% populacije HRVI bi se preorijentiralo na civilnu invalidninu, jer jako velika većina ima 20 odnosno 30% invaliditeta

    Po meni se isplati samo HRVI, od 40% - VIII skupina koji sad dobiva 35 eur a kao civilna invalidnina bi bila 138 eur u 5. razini potpore i to samo kronični bolesnici samci i osobe psihički oboljele (primjer: makaranin91)

     

  8. Prije svega državne institucije na plačaju kazne jer su one država, kako bi bilo da država sama sebi naplačuje kazne.

    Rokovi za vještačenje i izdavanje rješenja 15 + 15 dana, odnosno 30 dana se odnosi na nove korisnike, dok stari primaju naknadu i rok za izdavanje rješenja je 31.12.2024. sa zaostacima. Zakon ostaje i predviđen je za redovnu, normalnu, primjenu kad se riješe postojeći korisnici.

    Žalba/tužba traje duže no jedino dobiješ neku vrstu satisfakcije.

    Osobno sam radi rokova došao do tužbe Upravnom sudu i to dva puta. Prava tužba je bila radi rokova i krivog nalaza vještaka. Odmah po traženju očitovanja ministarstva Sud je obustavio postupak jer je ministarstvo priznalo pogrešku. Druga tužba je bila za pogrešno obračunatu osobnu invalidninu (prije se obračunavala u odnosu na primanja). E, tu sam se načekao i tek po prigovoru predsjednici suda, odmah sam dobio obavijest da je sudkinja, odmah, riješila predmet u moju korist. Svejedno nikom na preporučam tužbu ako nije posve siguran u svoju tužbu tj. ispravnost tužbe.

  9. Tako je, strpljen spašen, samo je pitanje koliko će ljudi umrijeti prije dobivanja rješenja. No, zakonima je moguć prigovor ravnatelju centra, žalba ministarstvu te tužba Upravnom sudu, sve u propisanim rokovima. Nikome nebi preporučio taj način jer traje desetak puta duže.

  10. Neznam za 20%, ali znam da je moguće za one koji imaju više postotke i uklapaju se u Zakon o inkluzivnom dodatku mogu i mogli su dogovorom CZSR (CZSS) i Ureda za branitelje prijeći na tkz. civilnu invalidninu. Nemože se dobivati invalidnina po dvije osnove. Osobno sam se odrekao, doduše u tijeku, postupka ostvarivanja HRVI jer mi je sugerirano da po osnovi moje bolesti mogu dobiti daleko (2020) veći iznos invalidnine. Moguće je da se i to radi po službenoj dužnosti ali nisam upoznat.

    40% i više po Uredbi spada u II stupanj funcionalne sposobnosti, a ta funcionalna sposobnost je kriterij za ostvarivanje prava na ID

    20% nije stupnjevano, dok 30% spada u I stupanj čime se ništa ne dobiva, 40% u II stupanj a time i 5 razinu potpore

  11. Poštovani,

    S obzirom da dobivate osobnu invalidninu sigurno mogu reći da ćete dobiti jednu od 1.2. ili 3 razine

    Tkođer primam osobnu invalidninu i čekam rješenje, uz ostale bolesti imam i epilepsiju, da vam bude lakše

    Po mojem mišljenju:

    q) odrasle osobe s psihičkom bolesti IV. stupnja bez dodatne teškoće - 2 razina

    Sretno Vam bilo i želim da što prije dobijete rješenje

  12. Poštovani,

    Vi možete podnijeti zahtjev, te ako bi dobili povoljnije pravo morali bi riješiti (ako primate vojnu invalidninu) status između CZSR i Ureda za branitelje pošto se nemože primati invalidnina po dvije osnove

    No, sumnjam dali bi sa 30% invaliditeta u civilnoj sferi što dobili, vještak bi se vjerojatno povodio sadašnjim postotkom invaliditeta

    Trebalo bi probati, pokušati, pitati u CZSR

    Mislim da je razlika u invalidninama između civilne i vojne, čak su i drugačije stupnjevanje

  13. Poštovani maličovjek, 

    Može biti da je to od centra do centra, nisam to vidio da je bilo gdje propisano.

      Pisao sam o svojem iskustvu, dakle išao sam na kontrolni pregled za produženje prava na dodatak za pomoć i njegu sa zahtjevom za isto, no utvrđen je težak invaliditet, to sam dobio rješenje o osobnoj invalidnini bez novog zahtjeva.                                                       Da se mijenja zahtjev, vještak bi morao u svom gotovom nalazu i mišljenju mijenjati naziv prava koje se traži, iako u nalazu već stoji težak invaliditet. Isto tako zamislite da se kod zahtjeva za osobnu invalidninu utvrdi teži invaliditet, morali bi mjenjati zahtjev za osobnu invalidninu u zahtjev za pomoć i njugu. Iz tih razloga u Nalazu i mišljenju vještaka postoji mogućnost ocjene dali je I,II, III ili IV stupanj, a mora se ocjeniti činjenično, realno stanje. 

     

  14. Zojag,
     

    Poštovani, bio sam u CZSR i djelatnik kod kojeg spadam je rekao da oni ne gledaju i ne rade vještačenje po Registru osoba s inv.nego po nalazima koje sam im dodatno donio. Po njihovom CZSR starom vještačenju ja imam IV stupanj težine invaliditeta ali da je bilo izraženo u člancima zakona. Moje dijagnoze su bile i ostale iste( F-62.0 trajna promj.osobnosti- nakon F-43.1 PTSP i F-33.0, povratni depresivni poremećaj). Oni sad trebaju po metodologiji i novom Zakonu donijeti novo rješenje.

    Ma, najbitniji je stupanj invalidnosti (funkcionalne sposobnosti) a Vi imate IV

    Po meni nema potrebe za novim vještačenjem ako ste bili na vještačenju poslije 2015 godine, tim više što su Vam dijagnoze ostale iste. Zasigurno Vam ostaje IV stupanj funkcionalnosti, samo je pitanje u koju razinu potpore (po novom zakonu) će Vas svrstati, dali 1.2. ili 3. (430-720 EUR)

    Uredba o metodologiji je ostala ista sa manjim izmjena, nema brige o statusu Všeg stupnja invalidnosti. Samo je potrebno strpljenje i čekati rješenje. Ako je i potrebno vještaćenje to će biti bez Vašeg prisustva. Nova rješenja se rade na osnovi podataka iz registra osoba s invaliditetom, jedino ako je potrebno novo vještačenje o čemu odlučuje CZSR (uglavnom za vještačene prije 2015 i nove korisnike)

      

  15. Da, to je točno prema Uredbi o metodologiji vještačenja, 40% invaliditeta - II stupanj invalidnosti, te 5. razina potpore. 

     

    Utvrđivanje razine oštećenja organizma

    – I ................. 30 %
    – II ................ 40 – 60 %
    – III ............... 70 – 80 %
    – IV ............... 90 – 100 %

     

     

  16. Nakon 30 dana ide prigovor ravnatelju "radi šutnje administracije", ravnatelj mora odgovoriti u roku 15 dana. Ako nema odgovora ili ste nezadovoljni odgovorom žalba ministarstvu. Ako nema odgovora ili ste nezadovoljni postupanjem ministarstva, tužba Upravnom sudu.

    Nažalost tako je to uređenom našim zakonima

  17. Ako je u Nalazu i mišljenju vještaka vidljivi stupanj funkcionalne sposobnosti neće trebati. Najsigurnije je provjeriti, tj zatražiti potvrdu o statusu osobe s invaliditetom iz registra OI, mislim da je potrebna preslika osobne iskaznice

    Osobno sam kontaktirao g. Martinu Ivanić 01/6474-338 ili e-mail hzjz@hzjz.hr.

    Potvrdu dobijete isti dan na e-mail

    Rješenja se izdaju na osnovi te potvrde, CZSR je elektronski povezan sa HZJZ (registar za osobe s OI), povlaće ih sami, ali svejedno je dobro provjeriti radi moguće pogreške

  18. Pozdrav, 

    Dali svi budu dobili taj poziv za dolazak na centar zbog nalaza? 

    Poštovani,

    Da, poziv ili gotovo rješenje, do kraja 2014. godine. Vještačeni prije 2015 i novi zahtjevi će na vještaćenje. Vještačeni poslije 2015 kada je osnovan ZOSI dobiti će gotovo rješenje, izuzetno ako je nešto sporno.

    Eto, ja sam vještaćen 5 puta, čak i na drugostupanjskom tijelu (vjeće viših vještaka) i čekam strpljivo rješenje, eventualno poziv radi dodatnog preispitivanja

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija