Jump to content

Scalar

Korisnik
  • Broj objava

    34
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    3

Scalar je na 16. siječnja zadnji put osvojio dan.

Posjetitelji rado čitaju što Scalar objavi!

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

Postignuća

  1. Poštovani Melora, kasnite sa uključivanjem u temu, ista je riješena, nije bila vezana konkretno uz mene,a najmanje je vezana uz vašu predzanju rečenicu. Forum je tu da si pomognemo razjasniti nejasnoće u raznim područjima, nema potrebe za sarkazmom.
  2. Prof. Znači da se bolje isplatilo ne biti zaposlen u vrijeme sudjelovanja u DR, naročito vama koji ste imali dugi staž u DR, da niste bili zaposleni imali bi 5 god.više staža, malo dosta nepravedno, čini se.
  3. Prof. plaćala je firma doprinose bez obzira što vi niste bili ni blizu, već ste bili sudionik DR, niste ni mogli biti na dva mjesta istovremeno, i kažete da su vam računali samo dodatno staž sudjelovanja u DR?
  4. Znači ako je netko bio zaposlen (plaćao doprinose) vrijeme sudjelovanja u domovinskom ratu računa mu se samo kao dodatni staž, ali ne u dvostrukom trajanju (kao Vama), a ukoliko se radi o nezaposlenoj osobi vrijeme sudjelovanja u dom.ratu računa se kao staž osiguranja u dvostrukom trajanju.
  5. ...i koliko se, po istom principu računa nekome tko nema ni dana mirovinskog staža ? 5 mjeseci ukoliko je u DR proveo 5 mjeseci ili 10?
  6. Prof. neću se usuditi reći da ste oštećen, samo pokušavam "prevesti" što konkretno znači "staž u dvostrukom trajanju"? "Vrijeme provedeno u Domovinskom ratu računa vam se kao staž osiguranja u dvostrukom trajanju pod određenim uvjetima 1.Ako ste hrvatski branitelj koji je za vrijeme sudjelovanja u Domovinskom ratu bio zaposlen ili vam je staž osiguranja bio priznat po drugoj osnovi, vrijeme provedeno u Domovinskom ratu računa vam se kao staž osiguranja u dvostrukom trajanju. 2.U slučaju da niste bili zaposleni ili vam staž osiguranja nije priznat po drugoj osnovi, vrijeme provedeno u Domovinskom ratu računa se kao poseban staž u dvostrukom trajanju." Znači konkretno, ukoliko je netko bio zaposlen za vrijeme sudjelovanja u domovinskom ratu, pa prilikom izračuna mirovine (nevezano uz DR ima npr 30 godina mirovinskog staža) i vrijeme provedeno u DR je 5 mjeseci, koliki mu se u konačnici računa staž osiguranja? Prema konkretnim situacijama to je 30 g i 5 mj. - zapravo se samo pitam zašto se zove "staž osiguranja u dvostrukom trajanju", a ne samo dodatni staž.
  7. Osoba B i stvarno uplaćeni mirovinski staž (znači 15 g za tih 5 godina)?
  8. Poštovani Skywalker007, prema ZOMO čl.59, st.3 " Kada se pravo na IM ostvaruje na zahtjev osiguranika....,a djelomični ili potpuni gubitak radne sposobnosti je postojao prije podnošenja zahtjeva, osiguranik ima pravo na IM od dana nastanka djelomičnog ili potpunog gubitka radne sposobnosti, ako je Zahtjev za ostvarivanje prava podnesen u roku od 6 mjeseci od dana nastanka djelomičnog ili potpunog gubitka radne sposobnosti. Ako je zahtjev podnesen nakon isteka navedenog roka, osiguranik ima pravo na IM od prvog dana idućeg mjeseca nakon podnošenja Zahtjeva i za šest mjeseci unatrag."
  9. Prof. imam jedno osnovnoškolsko pitanje vezano uz staž koji se računa u dvostrukom trajanju. "U slučaju da niste bili zaposleni ili vam staž osiguranja nije priznat po drugoj osnovi, vrijeme provedeno u Domovinskom ratu računa se kao poseban staž u dvostrukom trajanju."....konkretno ako je osoba sudjelovala u domovinskom ratu priznato npr. 100 dana, kao staž se priznaje 200 dana?..... "Ako ste hrvatski branitelj koji je za vrijeme sudjelovanja u Domovinskom ratu bio zaposlen ili vam je staž osiguranja bio priznat po drugoj osnovi, vrijeme provedeno u Domovinskom ratu računa vam se kao staž osiguranja u dvostrukom trajanju.".....isto pitanje?
  10. Poštovani Cvrtila, napisali ste da ste u invalidskoj mirovinu (opća nesposobnost civilno), pa me zanima, vjerojatno se sjećate, da li ste dobili zaostatke mirovina od datuma predaje Zahtjeva (ne znam koliko ste čekali vještačenje) ili od datuma nastanka invaliditeta (ukoliko se isti mogao utvrditi - prema ZOMO članak 59.,st.3)?
  11. "Članak 81. (ZOMO) (1) Vrijednosni bodovi utvrđuju se na temelju plaća i osnovica osiguranja ostvarenih od 1. siječnja 1970., tako da se plaća, odnosno osnovica osiguranja utvrđena za svaku kalendarsku godinu podijeli s prosječnom godišnjom plaćom svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj za istu kalendarsku godinu. Plaće ili osnovice koje su u bruto svoti dijele se s prosječnom bruto plaćom, a ako su u neto svoti s prosječnom neto plaćom." Znači li to slijedeće: ukoliko je netko npr.u 2021.radio 5 mjeseci i ostvario primanja u visini bruto 50.000 hrk za tih 5 mj.- za izračun vrijednosnog boda za tu godinu iznos od 50.000,00 dijeli se sa prosječnom god.plaćom u RH (bruto za 2021. =115.188,00) ili razmjerno broju mjeseci rada u toj godini (47.995,00).
  12. Buda 2, Slijepa osoba 100% invalidnosti IV stupnja niti neće biti u skupini kojoj je određeno 720 € inkluzivnog dodatka, već u 2.ili 3. skupini ovisi ima li dodatnih oštećenja. Terinalna bolest otkazivanja bubrega i osoba na trajnoj dijalizi spada npr.pod kronične bolesti (3.skupina inkluzivnog)
  13. Poštovani Cvrtila, u kontekstu sam pisala kako je predan zahtjev za veštačenje CZSR i HZMO u, prvi je riješen, a drugi još čekamo, danas su supruga zvali iz ZOSI. Što se pak inkluzivnog dodatka tiče, u potpunosti se slažem kako ima puno nedorečenog i također se slažem da je Barthelov indeks zastarjela kategorija koja se u Nalazima Zosi ne očitava, a isti se koristio samo u nekim slučajevima kada se mjerio stupanj napretka npr.bolesnika sa moždanim udarom....
  14. Hvala Vam Cvrtila, suprug prima osobnu invalidninu već više od 6 mjeseci prema Zakonu o socijalnoj skrbi i da, znam da od 1.1.24. se prevodi na inkluzivni dodatak (ovisno u koju skupinu će isti biti razvrstan - pretpostavljam 3.skupinu). Svakako mi je trenutno bilo najvažnije ima li pravo na najnižu braniteljsku. Hvala na podijeljenom iskustvu
  15. Vidim da se nitko drugi nije uključio,da nije do sada bio upita i da nitko ne zna koja su prava u ovoj kombinaciji, zato apeliram na korisnike koji su imali iskustvo ili koji znaju da se jave, bila bi zahvalna - stoga ću ponoviti osnovno: -opća nesposobnost zbog bolesti (civilno, NIJE HRVI) ima pravo na invalidsku mirovinu prema HZMO - hrvatski branitelj dragovoljac 172 dana borbenog sektora, ima li pravo na najnižu braniteljsku mirovinu i po kojem izračunu? Vama prof.hvala još jedamput na vremenu i trudu.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija