Jump to content

RGIII

Korisnik
  • Broj objava

    14
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Hvala na brzom odgovoru, molim malo opširnije ako nije problem, šta se novčane kazne tiče ništa? Niti oduzimanje vozačke? Samo da otprilike znam što me čeka, zbog posla i financija, hvala još jednom.
  2. Da ne otvaram novu temu molim pomoć za par informacija zbog nezgode koja se dogodila, udaren je pješak na zebri, teske tjelesne ozljede lom rebra. Kakvu kaznu mogu očekivati, da li ide novčana? Pretpostavljam uvjetna i oduzimanje vozačke? 0 promila alkohol, brzina nije bila prevelika dogodilo se u normalnom gradskom prometu, nikad prije kažnjavan. Pješak nije gledao, obučen u crno pa ga nisam vidio i eto dogodilo se. Hvala na bilo kakvim informacijama.
  3. ZoR čl. 122 st.7 kaže: Ako radnik otkazuje ugovor o radu, otkazni rok ne može biti duži od mjesec dana, ako on za to ima osobito važan razlog. Ja nemam osobito važan razlog, pa nisam nit mislio da se to odnosi na mene. Ili mogu to nekako još uvijek iskoristiti, jer iako nije problem odraditi i tih 6 tjedana, skratio bi koliko god je moguće. I zaboravio sam napisati da idem na drugo radno mjesto, vjerojatno u roku od 8 dana nakon prestanka radnog odnosa, pa mi je važno znati koji dan točno mi radni odnos prestaje
  4. "Ako Ugovor o radu otkazuje Poslodavac, otkazni rok traje u skladu sa Zakonom o radu. Ako Ugovor o radu otkazuje Radnik, otkazni rok traje u skladu sa Zakonom o radu. Pisanu odluku o otkazu Radnik dostavlja Poslodavcu izravno (urudžbiranjem) ili preporučenom pošiljkom, a Poslodavac Radniku na način utvrđen Zakonom o radu." Zaposlen sam od 1.2.2020. Te godine sam iskoristio 20 dana godišnjeg (nakon proteka 6 mjeseci). Poslodavac sad tvrdi dam sam trebao imati pravo na razmjerni godišnji od 18 dana te godine te mi oduzima te, već iskorištene dane, od preostalog godišnjeg. Poslodavac inače loše vodi evidenciju godišnjih, par dana nije evidentirano kad je korišten, te ispada da imam 4 dana starog i 7 razmjernog za ovu godinu. Poslodavac osporava broj starog godišnjeg, kaže da je to sve iskorišteno tokom godina iako nije evidentirano Nemam, samo ne želim da radim dan više ako će mi radno odnos završiti dan ranije, pretpostavljam da će tako biti i isplaćena plaća "Radni odnos prestaje istekom ugovorenog otkaznog roka, odnosno 14.6.2023." Ponavljam otkaz je predan 2.5, tako i piše u njemu. Hvala na vremenu i odgovorima.
  5. Ugovor nije otkazan sporazumno nego na moj zahtjev. Ugovor je na neodređeno te je u njemu definirano da otkazni rok traje sukladno ZoR (6 tjedana ako je radni odnos duži od 2 godine). Ugovor je predan i zaprimljen pismeno 2.5., te nikakav pismeni odgovor nisam dobio. Problem je kako se izboriti za godišnji koji mi pripada, poslodavac odbija pismeno mi priopćiti, a usmeno govori da imam duplo manje od stvarnog broja. Jedino po završetku otkaznog roka mogu prijaviti poslodavca te tražiti naknadu za dane godišnjeg koji mi nije odobren? Ako rok počinje teći od dana uručivanja (2.5.) onda je zadnji radni dan (42. dan) 12.6? Stvar je u tome da, kako se rekli u navodima iz otkaza, napisano je "Radni odnos prestaje danom 14.6.", što pak ispada da je zadnji radni dan 13.6. E sad koji će točno biti zadnji dan nakon kojeg više službeno nisam zaposlen kod poslodavca? Koji dan će HZZ smatrati kao zadnji radni dan, tj kad ću biti odjavljen s trenutnog posla?
  6. Nažalost imam problematičnu situaciiju oko otkaza pa trebam još par odgovora, hvala unaprijed Poslodavac mi pokušava uskratiti preostale dane godišnjeg tijekom otkaznog roka, usmeno mi se govori da imam manje nego što ustvari imam. Da li ja negdje (online ili na zavodu možda) mogu dobiti točnu potvrdu koliko dana godišnjeg mi je ostalo kod trenutnog poslodavca. Još nisam a i sumjam da ću dobiti pismeno očitovanje nakon predanog otkaza (gdje bi pisalo koliko godišnjeg imam i kada mi završava radni odnos), kome se obratiti ako ne dobijem? Mogu negdje to prijaviti? Otkaz je pismeno predan i zaprimljen u firmi 2.5. U otkazu je napisano da otkazni rok traje kako je definirano prema zakonu o radu i odnos završava 14.6. Rečeno mi je da tako napišem jer otkaz ide od oduceg dana... ali otkazni rok teče već od dana kad je predan kako sam kasnije saznao, pa me zanima do kad ja imam obavez raditi tj da li to što piše u otkaznom pismu znači da jos moram raditi 13.6 kao zadnji radni dan ili radni odnos završava zadnjim danom 12.6 nakon 6 tjedana kako je definirano zakonom o radu?
  7. Molim još pomoć oko izračuna razmjernog godišnjeg. Otkaz je dan 2.5. Po ugovoru o radu imam 20 dana godišnjeg. Koliko mi je razmjernog ostalo u ovoj godini? 20/12 = 1.67, te se to množi s 4 jer sam toliko punih mjeseci odradio? 1.67x4 = 6.68, to bi bilo 6 ili 7 dana ako se zaokružuje na više?
  8. To mi je jasno, i to bi značilo 20 dana, ali me zanima da li ja onda imam pravo na razmjerni dio godišnjeg od 10 dana na novom radnom mjestu ako sad iskoristim sav godišnji za ovu godinu na trenutnom radnom mjestu? Još čekam pismeno očitovanje oko godišnjeg tijekom otkaznog roka... ali važno mi je da budem imao na novom radnom mjestu pravo na korištenje razmjernog godišnjeg.
  9. Pozdrav! Odrađujem otkazni rok, te planiram prijeći na novo radno mjesto za manje od 8 dana nakon obavljenog otkaznog roka. Ove godine nisam iskoristio još ni jedan dan godišnjeg tj imam 20 dana. Zanima me koliko godišnjeg mogu iskoristiti tijekom otkaznog roka, jer na novom radnom mjestu ako sam dobro shvatio razmjerni godišnji, imati ću pravo na 10. Ali da li ovih 20 mogu sve sada iskoristiti pa i dalje imam 10 na novom radnom mjestu ili i kod otkaza se odrađuje razmjerni dio do kada je dan otkaz? Budući poslodavac će mi dozvoliti godišnji i prije proteka 6 mjeseci.
  10. Samo u jednom članku piše jedna rečenica, ovako kako sam napisao: "Radnik se obvezuje ostati raditi kod poslodavca do tad i tad". Nigdje se ne spominje eventualna naknade štete prouzročene otkazom ili nešto slično. Zanima me da li takav članak, tj. taj uvjet u ugovoru da se ja obvezujem raditi do npr. 1.1.2025 ima pravnu osnovu i koje su posljedice ako se prekrši.
  11. Hvala na odgovorima. Ali najviše me zanima kako se kod davanja otkaza gleda na spomenuti članak u ugovoru da se ja obvezujem ostati raditi kod poslodavca do tad i tad, primjera radi 1.1.2025. Da li zbog toga što prijevremeno dajem otkaz oni mene mogu tužiti?
  12. Poslodavac mi je dao ugovor na neodređeno, s tim da u jednom članku ugovora piše "Radnik se obvezuje ostati raditi kod poslodavca do tad i tad". Meni je bilo bitno dobiti novi ugovor, poslodavac želi zadržati radnu snagu. E sad, taj vremenski rok još nije prošao a mene zanima koje su mi opcije ako odlučim dati otkaz prije tog roka. Da li je takav uvjet uopće u skladu sa zakonom? Da li mogu dati redovni otkaz ili mora biti izvanredni? Ukoliko poslodavac odbije moj otkaz, što ako ja jednostavno odlučim ne dolaziti na posao odnosno prestanem raditi?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija