Jump to content

Very Tina

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Ako ikome može pomoći...uspjela sam ....zahtjev za ažuriranjem podataka podnijet Mirovinskom je uspio te mu je bilo priznato dan početka mirovine 23.02. Za dan zatvaranja obrta...još uvijek čekam odluku... nakon 2 podnesene žalbe i ponovnog otvaranja postupka.
  2. Molim za pomoć, danima se mučim u traženju odgovora ; Ne radi se o sudskom procesu, postupak je na prvostupanjskom HZZOa i traže da im dostavimo vještačenje sudskog vještaka odgovarajuće struke i kojeg mi sami plaćamo. Trebam sastaviti Ugovor o djelu sa Sudskim vještakom no nailazim na probleme: 1. Sudski vještak nikada do sada nije radio za fizičke osobe, samo preko suda i traži da je Ugovor o djelu sastavljen od strane našeg odvjetnika, kao pravno lice jer po njemu ne bi smio direktno sa fizičkom osobom a i eventualno ako ide na sud bilo bi priznato njegovo vještačenje. Može li za fizičku osobu? 2. Naš odvjetnik odbija sastaviti ga u svoje ime ( tj. u ime fiz. osobe i njega kao ovlaštenog punomoćnika) jer ne želi plaćati on i inzistira na ugovoru gdje se on ne pominje. 3. Ja ne mogu naći ni u jednom zakonu ili pravilniku da sudski vještak može vještačiti i za fizičke osobe : radi se o vještačenju uzroka eksplozije. Čitam primjere ali nigdje ne nalazim pravilnik o tome. Ima li kakav link? Umorna sam igre gluhog telefona gdje sam ja tampon među njima, odvjetnika koji ne želi kontaktirati sud.vještaka kako bi se dogovorili, zastoja u svemu a rokovi se bliže prebrzo. Dali imate primjer Ugovora o djelu sa postotcima davanja za Zagreb : zdravstveno, mirovinsko, još nešto? Veliko Hvala unaprijed!
  3. Ovo je naše iskustvo sa HZZO, pa Vam stavljam link čisto informativno: Datum mirovine sam riješila sa zahtjevom za ažuriranjem podataka, no što se tiče dana zatvaranja obrta : postupak, nakon žalbe, je još uvijek u toku.
  4. Kod potpunog gubitka radne sposobnosti postotak invalidnosti može biti i manji. Zavod za vještačenje i prof. rehabilitaciju, tijekom vještačenja donosi odluku o postotku i stupnju invalidnosti, te će ono biti prikazano u Rješenju o pravu na naknadu za tjelesno oštećenje ( izdano od Mirovinskog) U slučaju da još niste podnijeli " Zahtjev za naknadu za tjelesno oštećenje" potrebno ga je podnijeti jer samo tada će te dobiti Rješenje gdje se vidi točan postotak invalidnosti, kategorija te o kojoj vrsti invalidnosti se radi. To je jedini obrazac koji Mirovinsko ima kako za utvrđivanje postotka, tako i za eventualnu naknadu za tjelesno oštećenje. To će vam biti potrebno ne samo radi utvrđivanja mirovine nego i radi priznavanja prava/povlastica invalida pošto nisu isti za sve: ovisi o kategoriji i postotku. Moram Vam obratiti pažnju i da će Vam HZZO prestati sa naknadom plaće (ako ste bili na bolovanju) i to sa danom kada je revizor potvrdio rješenje zavoda za vještačenje. Od tog dana bit ćete opet na teret poslodavcu, ako ne odbije plaćati naknadu i bez obzira dali vam liječnik zatvori bolovanje kasnije. HZZO ima takav zakon da ukidaju naknadu bolovanja sa datumom Rješenja komisije (ne prvi datum komisije nego onaj par tjedana kasnije - dan potvrde revizora) Moje je mišljenje i ispravite me ako griješim; da je najbolje u tom slučaju dobiti otkaz i prijaviti se u Zavod za nezaposlene jer Mirovinsko će ionako računati radni staž do dana utvrđivanja gubitka radne sposobnosti a Vi ćete biti pokriveni sa zdravstvenim i ev. naknadom od zavoda - ako dogovorno dobijete otkaz od poslodavca. A što se tiče Udruga Invalida, jedino korisno je iskaznica sa kojom se ne čeka red za vađenje krvi, sve ostalo se dobije i bez njih. Sad po novom vam dođe doma poštom sva prava, jedino za oznaku za parking se mora poslati zahtjev sa slikom, ali to sve sami možete odraditi. Sretno!
  5. Na stranu ozljeda na radu ali Krim policija je ustanovila da je kriva sama osoba koja se nalazila na palubi jer je vršila nepravilan postupak i uzrokovala eksploziju, što nije točno. Samo se popela na palubu, te se sama aktivirala pumpa šantina, ispod palube i uzrokovala eksploziju. Dakle Krim policija je došla do krivog zaključka bez pravih dokaza. Ta nisu znali ni gdje se nalazi glavna sklopka a prvo su tvrdili da je pušio jer su našli pepeljaru sa opušcima. Srećom da puši drugu vrstu inače bi pri tom ostali, pa su se bacili na drugu teoriju. Mah, borbi nikad kraja u ove 4 i po godine. Hvala i lp
  6. Pozdrav! Odjel za očevid i krim.tehn. je donio pogrešan zaključak o uzroku eksplozije i sad, na zahtjev HZZOa, moramo angažirati sudskog vještaka da bi donio točan zaključak o uzroku. Pošto se radi o prvostupanjskoj obradi HZZOa radi priznavanja ozljede na radu moramo sami platiti vještačenje 1.000 eura. Kako se ne radi o sudskom postupku nego prvostupanjskom svi troškovi uključujući i odvjetnika su na naš teret. Zvuči mi nevjerojatno da zbog greške u utvrđivanju uzroka eksplozije moramo mi snositi sve troškove bez prava na povrat od strane tijela koji je počinio grešku. Ili možda griješim? Postoji li neki način? Molim vas za savjet. Već je davnih dana podnijeta žalba državnom odvjetništvu, prihvaćena, ispitani svjedoci ali krajnji zaključak je apstraktan: da postoji više čimbenika bez konkretnog uzroka. Kazneno djelo odbačeno, radi se o nesretnom slučaju. Ne radi se o prometnoj nesreći nego eksplozija na plovilu. Zato sam postavila ovdje. Puno grešaka je napravljeno od strane krim.policije i ne čini mi se u redu da oštećena osoba mora snositi troškove za njihove greške.
  7. Poštovani, Molim vas savjet kao postupiti jer gdje god se obratim, nitko ne zna kako riješiti ovaj problem: Obrtnik, samozaposlen, dugotrajno bolovanje, priznat potpuni gubitak radne sposobnosti i pravo na invalidsku radi bolesti ALI neusklađenost zakona o zdravstvenom, o mirovinskom i obrtu stvara mu rupu od 2,5 mjeseca za koji bi on trebao plaćati zdravstveno i mirovinsko a koji mu na kraju ne bi bili ni priznati od mirovinskog jer računaju staž od dana na koji ima pravo na invalidsku : 17.01.2023. a računali bi početak isplate od dana pravomoćnosti 09.05.2023. po članku 59, ZOMO-a ali u rješenju nisu napisali pod kojom stavkom. Upravni odjel za gospodarstvo priznaje kao dan zatvaranja obrta ( članak 46.stavka 3. Zakona o obrtu) dok HZZO prestaje naknadu plaće sa danom 22.02.2023. po članku 48. ZOZO-a Išla sam na pravni savjet u HZMO i rečeno mi je da je doktor trebao držati otvoreno bolovanje sve do pravomoćnosti rješenja jer će dan početka isplate biti dan pravomoćnosti rješenja o pravu na invalidku mirovinu, dok je HZZO zatvorio bolovanje po njihovom zakonu i ne mogu ga držati na bolovanju. Dobijena je obavijest o pravomoćnosti rješenja invalidske mirovine gdje spominju da je osoba primala naknadu plaće za vrijeme bolovanja prema propisima o zdravstvenom osiguranje. Pripremila sam zahtjev za ispravkom netočnih podataka na obavijesti jer nije naznaćeno da je primao naknadu plaće za vrijeme bolovanja ali do 22.02.2023. a ne do dana donošenja rješenja o pravu na invalidsku koja je izdana dana 26.04.23. dakle po mojem skromnom tumačenju osobi se trebalo primjeniti ZOMO članak 59.stavka 6. i djelomično stavka 8. i da ne podliježe pod stavku 7.istog članka pošto nije primao naknadu plaće do donošenja rješenja o invalidskoj tj.do dana 26.04.2023. te bi dan početka isplate mirovine trebao biti 23.02.2023. Još moram sastaviti žalbu za datum zatvaranja obrta, eventualno se pozivajući da još nije primio Rješenje o danu početka isplate koji bi onda trebao i biti dan zatvaranja obrta i sa dodatnim navodima članaka i stavki zakona ZOMO i ZOZO. Dali je moje shvaćanje svega toga točno? Dali je postupak korektan? Poslala sam danas i zahtjev HZZO-u mailom, za pravnu pomoć jer po njihovom zakonu članak 98.stavka 2. imamo pravo na stručnu pomoć. Netko je imao sličan slučaj? Kako sve to da riješim? Nisam pravna osoba, tjednima se borim oko svega a željela bih da se sve ispravno riješi. Odbijam dignuti ruke od svega i da osoba mora platiti obaveze za taj nepokriveni dio jer svatko tumači zakon po svojem i nisu usklađeni. Unaprijed zahvalna.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija