Jump to content

filoarete

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Platiš da čuvara ne zgaziš? Hvala na odgovoru ali pitam na ovom forumu jer me zanima zakonska strana, za proizvoljne komentare mogu pitat kumice na placu. Zanima me što konkretno u zakonu stoji vezano za osobe koje stoje na parking mjestu i čuvaju parking mjesto? Nebitno sad jel se zove policija ili ne. Koja stavka u zakonu bi se referirala na ovakav slučaj? Zahvaljujem
  2. Znate ono kada si neki pojedinci znaju ostaviti kutiju ili neki predmet na parkirališnom mjestu u namjeri da si tako parking rezerviraju? Ali isto kada neka osoba stoji na parkirališnom mjestu da ga čuva dok čega nekog svojeg da ovdje dođe parkirati? Zanima me sa zakonske strane kako reagirati na to, tj. što takvim ljudima odgovoriti i kako se postaviti?
  3. Što zakon kaže o ovakvom parkiranju kada dio auta prelazi preko pločnika? Nije da se baš radi o par cm. Nema nikakvih službenih obilježja na tlu. Čovjek stalno tako parkira (to je okomito na zgradu iako je parcela očito prekratka za takvu veličinu vozila, on može stati paralelno i sve bi tada bilo ok ali ustraje na ovom).
  4. Susjed je postavio znak zabranjenog parkiranja na zid svog dvorišta (ne radi se o ulazu u dvorište) ispred kojeg je javna površina a postavio ju je jer želi imati vlastito parkiralište tik uz svoju kuću. Drugi susjedi se više ne usude parkirati nigdje ispred a majstora svaki puta čeka rezervirano mjesto. Članak 13. (https://www.zakon.hr/z/78/Zakon-o-sigurnosti-prometa-na-cestama) spominje: (2) Prometni znakovi moraju se odmah ukloniti, dopuniti ili zamijeniti ako njihovo značenje ne odgovara izmijenjenim uvjetima prometa na cesti ili zahtjevima sigurnosti te ako su oštećeni ili uništeni. (3) Prometni znakovi, oprema i signalizacija na cestama postavljaju se na temelju prometnog elaborata. (4) Novčanom kaznom u iznosu od 660,00 do 1990,00 eura kaznit će se za prekršaj pravna ili fizička osoba obrtnik ako postupi suprotno odredbama ovoga članka. (5) Za prekršaj iz ovoga članka kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 190,00 do 660,00 eura odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. Ima li neka rupa u zakonu ako se takav znak postavi na vlastiti zid/ogradu iako je sve ispred javno? Ovakav je znak https://nuvola.hr/proizvod/tabla-ploca-zabranjeno-parkiranje-i-zaustavljanje/ Ovo pod stavkom 4) gdje piše "fizička osoba obrtnik", je li taj dio nekakva fraza koja objedinjuje i obične fizičke osobe? Jer zvuči kao da je to samo za onog tko ima obrt. Koji dodatni faktori definiraju iznos kazne s obzirom da se u zakonu navodi poprilično široki raspon? Ovo za 5), na koju pravnu osobu se to odnosi, jer to nije službeno postavljen znak ali on stoji već dugo, komunalno je znalo za to, tad su teoretski oni kandidat za kaznu ako ne sprovode zakon jer to nije službeni znak? Jer pod 2) izričito piše da se znak mora odmah ukloniti. Pišem ponovnu prijavu (susjed je prvi puta tjerao sve stavljajući na šajbe papiriće da ne smijemo parkirati i taj znak je postavio tamo, na katastru se vidi da je vlasnik grad, na moju prijavu komunalnom rečeno mi je "da je površina javna i slobodna svima na korištenje pod jednakim uvjetima i to ništa ne može promijeniti, da je susjed napravio prekršaj, da je pokrenut postupak i da bude sudsko vjestačenje trajalo oko 2 mjeseca" ali ne znam što se dogodilo s tim). Neovisno o bilokakvom eventualnom postupku, valjda ako je znak neovlašteno postavljen i dovodi u zabludu druge on se mora skinuti odmah kako navodi zakon? Od tad je prošlo već 8 mjeseci, pa pretpostavljam da grad iz nekog razloga nije urgirao kako treba.
  5. Zanimljivo pitanje, podsjetilo me i na nas u ulici, puno nas parkira vani na javnoj površini umjesto da ulazimo u svoje dvorište iako imamo tu mogućnost, samo zato jer je lakše i brže. Većinom mjesta ima za sve ali u trenucima i kad nema, to mi se više čini kao neko etičko pitanje nego pravno...
  6. Kakav je zakon vezan za prostor koji vlasnicima treba omogućiti da bi imali neometan pristup u dvorište? Susjedi su napravili kuću s par stanova, napravili su dva ulaza u dvorište (jedan s lijeve i jedan desne strane dvorišta), samo jedan ulaz im je glavni trenutno ali zanima me postoje li neka definirana pravila koliko prostora mogu prisvojiti radi ulaza? pitam preventivno jer zbog toga se potencijalno smanjuje javna površina dostupna za korištenje drugima.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija