Jump to content

"Rezerviranje" javnog parkirališnog mjesta


filoarete

Preporučene objave

Znate ono kada si neki pojedinci znaju ostaviti kutiju ili neki predmet na parkirališnom mjestu u namjeri da si tako parking rezerviraju? Ali isto kada neka osoba stoji na parkirališnom mjestu da ga čuva dok čega nekog svojeg da ovdje dođe parkirati? Zanima me sa zakonske strane kako reagirati na to, tj. što takvim ljudima odgovoriti i kako se postaviti? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Platiš da čuvara ne zgaziš?

Hvala na odgovoru ali pitam na ovom forumu jer me zanima zakonska strana, za proizvoljne komentare mogu pitat kumice na placu. Zanima me što konkretno u zakonu stoji vezano za osobe koje stoje na parking mjestu i čuvaju parking mjesto? Nebitno sad jel se zove policija ili ne. Koja stavka u zakonu bi se referirala na ovakav slučaj? Zahvaljujem

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dana 29. 12. 2023. u 21:44, filoarete je napisao:

pojedinci znaju ostaviti kutiju ili neki predmet na parkirališnom mjestu u namjeri da si tako parking rezerviraju? Ali isto kada neka osoba stoji na parkirališnom mjestu da ga čuva dok čega nekog svojeg da ovdje dođe parkirati?

Nema zakonske osnove za to. Pod javnim parkingom smatra se javna prometna površina isključivo za zaustavljanje i parkiranje vozila, bio on pod naplatom ili ne. Parkirališno mjesto je dio javne parkirališne površine namjenjeno parkiranju jednog vozila označeno odgovarajućom prometnom signalizacijom. Dakle, kutija ili nakakov čuvar nisu vozilo a rezervirati javno parkirališno mjesto mogu pravne osobe koje će isto platiti pa ga jasno označiti da im pripada te imaju pravo staviti mehaničke zapreke. Ni sama kupljena mjesečna karta ne daje pravo fizičkoj osobi na određeno parkirališno mjesto. Pa tako za sve ostalo vrijedi ona narodna "tko prvi djevojci, njegova djevojka", ali vozilom. Ne kutijom ili "čuvarom".

Pa, makneš kutiju i paziš da "čuvara" ne zgaziš (platiš je vjerovatno nepotrebni ispravak autokorekta) je pojednostavljen odgovor. A sve ostalo što će se nakon toga desiti (ako će se desiti) je u domeni postupanja oko narušavanja javnog reda i mira.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upravo to, sivko ti je u par riječi sve objasnio. Čuvanje mjesta na ovaj način nije regulirano ni opisano u nikakvom propisu.

Lokalne odluke i komunalnom redu općenito brane ostavljanje svakakvih predmeta na javnoj površini, dok nikome nije zabranjeno stajati na javnoj površini, ali ne smije ometati promet. A ako i ometa, auto ga ne smije zato samo pregaziti.

Uglavnom, radi se o životnoj situaciji koja završi dogovorom ili preraste u općenito narušavanje javnog reda i mira, tj. svađu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 22 sati , filoarete je napisao:

Platiš da čuvara ne zgaziš?

Hvala na odgovoru ali pitam na ovom forumu jer me zanima zakonska strana, za proizvoljne komentare mogu pitat kumice na placu.

 

Nebitno sad jel se zove policija ili ne. 

 

Greška u pisanju.Paziš da ga ne zgaziš dok parkiraš na mjesto koje "čuva".

Hebi ga, možda i kumica pozna zakone.

 

E sad ovo baš ne kužim u potpunosti.Jesi mislio da zbog "čuvara parking mjesta" zoveš policiju ili kad policija ne da parkirati na određeni prostor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija