Jump to content

Igi Pop

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Pa sve ovisi o poslodavcu. Sukladno ZR-u poslodavac smije sklopiti ugovor o radu na određeno vrijeme u najdužem trajanju od tri godine uz iznimku da može biti i duže od tri godine u slučaju zamjene privremeno nenazočnog radnika. Ako radite u jedinici lokalne i područne samouprave te ako ste primljeni su službu kao zamjena za duže vrijeme odsutnu službenicu onda ostajete do njenog povratka bez potrebe izdavanja novog rješenja o prijmu i rasporedu u službu.
  2. Otkazni rok, sukladno članku 121. st. 5. ne teče za vrijeme privremene nesposobnosti za rad. Što znači da ako je tijekom otkaznog roka radnik završio na bolovanju, otkazni rok prestaje teći za vrijeme trajanja privremene nesposobnosti. U tom slučaju radniku radni odnos prestaje najkasnije istekom 6 mjeseci od dana početka tijeka otkaznog roka. Poslodavac ima mogućnost u samoj odluci o otkazu osloboditi radnika obveze rada za vrijeme trajanja otkaznog roka te u tom slučaju otvaranje bolovanja nema utjecaja na tijek otkaznog roka, naravno uz uvjet da pravilnikom o radu ili kolektivnim ugovorom nije drugačije određeno. I da sam na na mjestu takvog radnika, sigurno ne bih dostavio doznaku poslodavcu koji me je oslobodio obveze rada.
  3. Sorry, možda nisam bio potpuno jasan u prvom postu. Ako ne prihvatite "ponudu" poslodavca on onda jedino može dati Vam otkaz ili koristiti institut otkaza s ponudom izmijenjenog ugovora. Ali da bi to mogao upotrijebiti protiv Vas mora biti spreman opravdati takvu odluku pred sudom. Ako vi ne prihvatite niti ponudu izmijenjenog ugovora, on vam može dati otkaz i onda isti mora moći opravdati ako vi pokrenete postupak protiv njega. Institut otkaza s ponudom izmijenjenog ugovora koristi se kad postoji opravdani razlog ili potreba da se izmijeni sadržaj ugovora o radu, bilo radi izmjene radnog mjesta, bilo u pogledu visine plaće, mjesta rada ili nekih drugih elemenata te ako ne postoji suglasnost poslodavca i radnika. Isti je predviđen člankom 123. ZR-a, i tim člankom je ujedno navedeno da se odredbe koje se odnose na otkaz primjenjuju i na institut otkaza s ponudom izmijenjenog ugovora što znači da moraju biti ispunjeni svi uvjeti za otkazivanje ugovora o radu, odnosno mora postojati opravdan razlog za otkaz i mora biti proveden zakonom propisan postupak za otkazivanje.
  4. Ukoliko niste zadovoljni s izmjenama koje poslodavac predlaže niste dužni potpisati Dodatak (aneks). U tom slučaju nastavljate raditi prema ugovoru po kojem ste radili i do sada. Za vas nema promjena i radni odnos se nastavlja prema pravima i obvezama iz postojećeg ugovora o radu, koji i dalje obvezuje i poslodavca i vas (znači isti poslovi, na istom mjestu za istu plaću). Jedino što poslodavac može je koristiti institut otkazivanja ugovora o radu s istovremenom ponudom sklapanja novog ugovora o radu pod izmijenjenim uvjetima (otkaz s ponudom izmijenjenog ugovora).
  5. Poštovani! Sukladno članku 78. stavku 2. imati ćete pravo na razmjerni dio godišnjeg odmora za ovu kalendarsku godinu u slučaju prestanka ugovora o radu. Do izračuna dođete lako...ukupan broj dana (35-kako ste naveli) podijelite s 12 i pomnožite s brojem mjeseci koje ćete provesti na radu u ovoj godini. 35/12=2,916x9mjeseci= 26 dana razmjernog bi imali da niste koristili ništa godišnjeg...znači imat ćete pravo na svih 19 dana
  6. Ako nije iskorišten godišnji prije otkaza, onda ima pravo na razmjerni za tu godinu sukladno članku 78. stavku 2. ZOR-a
  7. Mišljenja sam da sukladno članku 84. stavku 5. Zakon o radu, preostali godišnji možete koristiti do kraja kalendarske godine ako Vam poslodavac nije omogućio da godišnji iskoristite do 30. lipnja 2023.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija