Jump to content

inops

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Nažalost ne, doktor je već pokušavao.
  2. Zanima me u slučaju člana obitelji (80-ak godina, brat/sestra), je li moguće nekako "prisiliti" osobu da ode doktoru? Naime, osoba ima zdravstvenih problema koji bi bez ikakve liječničke asistencije mogli biti terminalni (svakodnevne mučnine i povraćanje, sve veća slabost, vrlo loša prehrana koja je vjerojatan uzrok problema, više puta utvrđena slabokrvnost i nedostatak ključnih vitamina za koje je propisano liječenje koje se ne provodi, ..., već je dva puta bila slična situacija ali je odlaskom u bolnicu sanirano na koju godinu), ali odbija ići liječniku ili bilo što poduzeti. Može li se i kome obratiti za pomoć u nadi da netko može urazumiti ili prisiliti osobu na liječenje, jer bližnje nažalost ne sluša. Hvala!
  3. Hvala! To je bilo što je do sada i meni palo na pamet. Zanimalo me samo postoji li neki jednostavan način (i bez većih dodatnih troškova koji bi prevagnuli) za priznavanje PDV-a pri uvozu. Ali to bi izgleda bilo malo teže. Ili, možda čudna ideja, mogu li ja to računalo prodati svojoj firmi još dok je u Americi? Pa ga onda osobno uvezem za firmu? Onda je jedino pitanje troška carinjenja na ZL/špeditera i ne znam trebaju li one CE sukladnosti i slično ako neće ići u prodaju ako firma uvozi jedan komad za uredsko korištenje?
  4. Zanima me na koji je nacin moguce naj povoljnije iz inozemstva (SAD) uvesti laptop koji ce se koristiti za potrebe d.o.o.-a, pa samim time ima smisla da ga d.o.o. i plati? Naime, radi se o Lenovo laptopu koji je u SAD-u (kao i u Njemackoj, npr.) moguce konfigurirati prema zeljama kupca i poslati na neku adresu unutar drzave. U Hrvatskoj je moguce kupiti samo predefinirane modele (neodgovarajucih karakteristika) po znacajno visim cijenama. Dakle, laptop bi se narucio online, morao bi biti dostavljen na adresu u SAD-u (vjerojatno moze biti i ime firme na racunu u nekom polju, ali je adresa neka u SAD-u) i onda bih ga osobno donio sa sobom po povratku s puta preko Zracne luke Zagreb. Postoji li neki nacin da se taj laptop uveze "na firmu", pa da firma plati (odbije) PDV? Trenutno mi na pamet pada samo da vec kad sam u HR prodam taj laptop svojoj firmi kao fizicka osoba pa na taj nacin si "vratim" novce, ali u tom slucaju moram kao fizicka osoba platiti carinu i PDV pri uvozu koji se nece moci odbiti. Takoder, ako firma uvozi nesto takvo (ili neku drugu elektroniku) za svoje potrebe (nece dalje prodavati) je li potrebno imati ikakve sukladnosti i slicno, ili je dovoljno samo platiti carinu/porez/...? Hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija