Jump to content

Solina

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. @LjuboZG hvala na odgovoru! Možda da napomenem da nismo mi sastavljali niti predavali popis imovine nego nas je popis dočekao kad smo došli na ostavinu. Iskreno, nemam pojma čemu onda služi institut javnog bilježnika, ako nije da utvrdi popis imovine. Komotno je mogla popisati onda i susjedovu imovinu (što i je) pa kad se netko od nas uknjiži (ne pada nam na pamet jer ne mislimo krasti tuđe), nek dokazuje sudskom parnicom ili se onda kao darujemo između a država uzima porez za nemar sudskih/državnih službenika. Još uvijek sam uvjerenja da se radi o nemaru jer smo prije 4 godine, na žalost pokopali oca, i nakon njega imali ostavinu kod drugog javnog bilježnika koji nas je posjeo i sa svakim od nas prošao po svim česticama u katastru i gruntovnoj da se uvjeri da je riječ o točnim nekretninama. No, dobro, sastaviti ću darovni ugovor u kojem ću priložiti i ostavinu i rješenje i navesti sve propuste pa draft odnijeti u poreznu i vidjeti hoće li naplatiti porez.
  2. Pozdrav! Lijepo bih molila objašnjenje zašto mi za to treba odvjetnik ako recimo imam slijed u zadnjih 85 godina sa kupoprodajnim ugovorima, vlasničkim listovima i rješenjima? Zar ne mogu samo ispuniti onaj obrazac za PIP i predati sa kopijama svih dokumenata. Mogu eventualno priložiti i dokument "Identifikacija čestica" da bi dokazala o kojoj točno se čestici radi... Hvala!
  3. Dobra večer! Molim za savjet ili uputu što činiti kada javni bilježnik nemarom unese jednu te istu česticu i podijeli je na dvije osobe. 2021 nakon smrti majke brat i ja pozvani smo na ostavinu. U popisu imovine navedena je dva puta jedna te ista čestica - pod jednom točkom kao ZK broj a pod drugom kao posjedovni list. Jedna točka je pripala meni a druga bratu. Zbog tadašnjih okolnosti (karantena, smrt majke i operacija srca brata) nismo se bavili analizom ostavinskog dokumenta uvereni da je to sve ok. Čak i rješenje od Suda koje je došlo nismo pregledali jer smo bili uvjereni da je postupljeno prema ostavini. Tijekom prosinca 2023, idem raditi darovni ugovor na svog sina za spornu česticu i utvrdim da je i gruntovno i katastarski na ime mog brata, iako je katastarski (prema ostavini) navedena na moje ime. Pregledom dokumentacije utvrđujemo da se radi o pogrešci o oboje odlazimo do javnog bilježnika i tražimo ispravak rješenja o nasljeđivanju, koje javni bilježnik odbija učiniti navodeći da smo zapisnik potpisali a ona nije u obvezi utvrđivati istovjetnost ili razičitost čestica. Ponovno dolazimo do nje u siječnju 2024 s istim zahtjevom (prema naputka zaposlenika iz gruntovnice i katastra) na što ona odbija razgovarati s nama. Njena zapisničarka nam govori da nek napravimo darovni ugovor u kojem ćemo navesti sve kako je bilo u ostavni i tražimo da se zbog te "situacije" ne naplati porez. Moj plan je da odem do suda i tamo nađem tog ZK referenta koji je rješenje napisao i pitam ga za "zdravlje", no imam osjećaj da ću i tamo naletjet na zid. Ima li tko slično iskustvo ili bar savjet što učiniti dalje? Hvala vam!
  4. Puno hvala na odgovorima! Pretpostavljam da mogu koristiti obrazac Zahtjeva za sporazumni razvod braka dostupan online i odem s tim u Turininu na Općinski sud u Novom Zagrebu (pregledom nadležnosti Suda vidjela sam da tamo spadam), predam uz plaćanje onih biljega i čekam odluku Suda? Hvala puno svima
  5. Dobra večer! Prošla sam po svim temama u obiteljskom pravu na forumu i nikako da nađem situaciju sličnu mojoj pa lijepo molim savjet ako netko zna. Brak je sklopnjen prije 29 godina, imamo troje djece već odavno punoljetne, imovinu koju smo stekli je budući-bivši prebacio bez mog znanja na ime svoje majke, ugl. odvojeno živimo već više od 10 godina od toga zadnje 2 smo djeca i ja odselili na drugu adresu. Odlučila sam se i "papirološki" razvesti, odreći se sve imovine a djeca su ionako punoljetna. Pitanje je: kako što brže i jednostavnije do rješenja o razvodu braka? Hvala :)
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija