Jump to content

Lunaria24

Korisnik
  • Broj objava

    10
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani, molim hitno pomoć. Naime u zgradi iz 1958. ima ukupno 14 stanova na dva ulaza. Zgrada je funkcionalna, stanovi većinom iznutra uređeni, ali sad se sjetili nekoliko njih dobrostojećih vršiti pritisak da se zgrada izvana obnovi, taj stavi stiroporna fasada, jer je na 2-3 mjesta frajka otpala u promjeru tridesetak cm. Zapravo žele da"višestruko podignu cijenu svoje nekretnine", što je smiješno, jer godina izgradnje kaže sve. Naime pričuva bi se podigla i bila bi 1,30 eura po kvadratu stana, u mom slučaju je to oko 92 eura i to sljedećih petnaest godina. Mirovina mi iznosi 404 eura i to je otprilike 23%svih mojih prihoda. Ima nas nekoliko koji ne bi mogli plaćati toliku pričuvu, neki u mirovini, a neki mlađi imaju i kredit zaj kupnju stana. Moje pitanje je da li nas mogu na neki način prisiliti da pristanemo na te radove u tom obimu. Kažu prodajte ako ne možete plaćati. Stan sam prije tri godine platila 60.000 i u njega uložila još 25.000 eura svoje otpremnine. Napominjem da živim u malom slavonskom gradiću i taj stan niti sada ne vrijedi toliko obzirom na godinu izgradnje, plus treba nekome prodati tko bi pristao sljedećih petnaest godina plaćati podstanarstvo u vlastitom stanu, tj mjesečno 92 eura pričuvu. Što mogu učiniti? Hvala na odgovorima.
  2. Dobar dan, moje pitanje se odnosi na zastaru. 15.1.2021. pri DORH -u je predana prijava za nasilje u obitelji. Saslušani su svjedoci i kaznena prijava je tek 01.05.2022. predana na Općinski sud te potvrđena. Od tada se ništa nije niti pokrenulo, niti dogodilo. Zanima me postoji li u ovom slučaju zastara, kada nastupa i mogu li nešto poduzeti da se pokrene postupak?
  3. Dobar dan, danas sam e poštom dobila presudu Županijskog suda kojom se odbija njegova žalba. Trebam li u Općinskom sudu tražiti ovjereno pravomoćno rješenje ili to bude automatizmom provedeno u matičnom uredu?
  4. Dobar dan, molim pomoć. Prije godinu i pol dana bivši suprug je protiv mene podigao tužbu i traži vlasništvo u polovici moje roditeljske kuće, budući sam sa majkom imala ugovor o dosmrtnom uzdržavanju samo iz razloga da bi se izbjegla druga nasljednica, moja sestra s kojom majka nije godinama razgovarala. O majci sam brigu vodila isključivo ja, bez ikakve njegove pomoći, imala je mirovinu i ušteđevinu. U vrijeme kada sam morala odgovoriti na tužbu, liječila sam se na psihijatriji, imala dijagnozu ptsp uzrokovan zlostavljanjem tog istog supruga od kojeg sam pobjegla prije dvije godine. Postoji potvrđena kaznena prijava protiv njega. Bila sam u bijegu, strahu i šoku, doslovce beskućnik. Navela sam tri svjedokinje, od kojih se jedna žena, mamina prijateljica teško razboljela, moždani udar. Moje pitanje glasi mogu li ja obzirom na okolnosti zatražiti da mi se naknadno dozvoli pozvati još dva svjedoka. Naime odvjetnik mi je rekao da ne mogu, tj moram imati jako dobar razlog. Da li je zlostavljanje i ptsp dovoljan razlog za sud? Hvala na odgovoru i pomoći.
  5. Hvala na odgovorima. Obzirom na brzinu i efikasnost pravosuđa, nekako počinjem sumnjati da ću doživjeti pravomoćnu presudu. Ima li on pravo žaliti se na odluku Županijskog suda, u slučaju da njegova žalba bude odbijena (ne vidim razlog zbog čega ne bi bila, ali u Hrvatskom pravosuđu ništa nije nemoguće).
  6. Da nema osnova za tako što. On je izjavio da ne pristaje na razvod dok ne dobije"svojih 1.000 kuna mjesečno". Nije uopće upitna odluka sutkinje , brak je razveden, ali je na presudu uložio žalbu.
  7. Zbog čega mi savjetujete da požurnicu ne pišem, plaća se? Mislim postoji li neki razumni rok za rješavanje žalbe? Što je s onim ne živite godinu dana na istoj adresi, pa se brak razvodi po sili zakona? On u žalbi čak traži da se proces vrati na prvostupanjski sud jer je u gornjem tekstu omaškom zapisničara upisan pogrešan iznos dijela njegove mirovine, a u konačnici ispravno zbrojeni prihodi. Hoću li ikakvu informaciju dobiti telefonski, npr u kojoj je fazi. Odvjetnik bi rado napisao požurnicu, ali bi mi uzeo 200 eura. Ja to više ne mogu plaćati.
  8. Uzdržavanje traži od mene, ima 74 godine, 500eura mirovinu, dok moja mirovina iznosi 380 eura.
  9. Molim vas savjet, jer više ne znam što učiniti, odvjetnik je prilično inertan osim kada treba uspostaviti račun. 15.09.2021. napustila sam bračnu zajednicu, točnije pobjegla od zlostavljača nakon 31 godinu braka (uporedo se vodi i kazneni postupak zbog nasilja u obitelji. Doduše potvrđena optužnica stoji na sudu godinu i pol). Podigla sam tužbu za razvod nakon dva mjeseca. Tek u 12. mjesecu 2022. je konačno donesena presuda o razvodu na općinskom sudu na koju se bivši žalio, naravno da produži proces tražeći od mene alimentaciju iako ima duplo veću mirovinu od mene. U međuvremenu me uhodi i prijeti što prijavljujem policiji i centru za socijalni rad. Znači, bojim se izaći iz stana. Budući kao hrvi ne plaća sudske troškove podigao je još dvije tužbe protiv mene (traži polovicu moje roditeljske kuće pošto sam sa majkom imala ugovor o dosmrtnom uzdržavanju, sklopljen da bi se izbjegla moja sestra i sada to koristi iako nije ni u čemu sudjelovao). Žalba je dospjela na viši sud u Šibeniku i tamo stoji od siječnja 2023. bez ikakog pomaka. Što mogu učiniti, ovo je već suludo. Postoji li ikakav razuman rok za rješavanje žalbe. Ako se ne varam po zakonu Republike Hrvatske nakon godinu dana od napuštanja bračne zajednice trebao se razvesti brak, a mene se više od dvije godine razvlači po sudovima. Hvala na svakom odgovoru.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija