Jump to content

orhideja

Korisnik
  • Broj objava

    14
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je orhideja objavio

  1. Ako pravna osoba sklopi ugovor o zakupu sa zakupoprimateljem, da li je protivno Zakonu o obveznim odnosima, ako ugovorno obveže zakupoprimatelja da mora u tolikom i tolikom iznosu platiti te i te poslove radnicima zaposlenima kod zakupodavatelja za izvršavanje određenih poslova zakupoprimatelju.
  2. Molim ako znate da mi pokušate pomoći. Naime Vlada RH je izgradila kuće srbima kojima su te kuće bile uništene ili devastirane za vrijeme rata. Ti ljudi imaju zabranu prodaje koliko sam čula 10 godina. Da li je pravno moguće kupiti takvu nekretninu isplatiti iznos, a zatim se uknjižiti po proteku toga roka zabrane. Molim ako itko zna što o ovoj temi ili o konkretnom slučaju da pomogne.
  3. Neznam zašto ne biste upisali staž???? Nekada će vam trebati.. za mirovinu bar!
  4. Za 2010.imat ćete pravo na puni godišnji odomor sukladno novom ZOR u trajanju od najmanje 4 tjedna, tj. 20 radnih dana (plus dodatni dani na staž, djecu i sl., kako je Propisano pravilnikom o radu). Poslodavac vam može omogućiti korištenje godišnjeg odmora u jednom dijelu, ili u dijelovima, s tim da morate tijekom kalendarske godine za koju ste ostvarili pravo na godišnji odmor (a to će biti za ovu 2010.) iskoristiti najmanje dva tjedna u neprekidnom trajanju. Ako vam poslodavac ne produži ugovor u 9. mj. sukladno čl. 61. ZOR poslodavac je dužan radniku koji nije iskoristio godišnji odmor u cijelosti, isplatiti naknadu umjesto korištenja godišnjeg odmora. Ova odredba je nova u odnosu na stari ZOR, jer više nema prenošenja neiskorištenog godišnjeg odmora na novog poslodavca. Ukoliko vam pak poslodavac produži ugovor (naravno pod uvjetom da će taj novi ugovor trajati do 30.06.2011.) imat ćete pravo preostali dio neiskorištenog godišnjeg odmora iskoristiti do 30.06.2011.
  5. Ako ste vi dali otkaz nećete imati pravo na nikakvu naknadu za vrijeme nezaposlenosti. Što se tiče prelaska ugovora o radu na određeno vrijeme u ugovor o radu na neodređeno vrijeme, čl 10. stavak 5. ZOR propisuje da radnik koji nastavi raditi kod poslodavca i nakon isteka vremena za koje je ugovor sklopljen, smatra se da je sklopljen na neodređeno vrijeme. Čini mi se da je to bio vaš slučaj. Više o pravu na naknadu i uvjetima po kojima se ista može ostvariti imate na http://www.hzz.hr/default.aspx?id=3965
  6. Čl. 63. st. 3 novog ZOR: Iznimno od odredbe stavka 2. ovog članka, godišnji odmor, odnoso dio godišnjeg odmora koji je prekinut ili nije korišten u kalendarskoj godini u kojoj je stečen, zbog bolesti ili korištenja prava na rodiljni, roditeljski i posvojiteljski dopust, radnik ima pravo iskoristiti do 30. lipnja iduće godine. Bitna promjena u odnosu na stari ZOR - izbačeno je da radnik može koristiti godišnji odmor pod uvjetom da je radio najmanje šest mjeseci u godini koja prethodi godini u kojoj se vratio na rad. To bi značilo da radnica koja je bila na porodiljnom dopustu cijelu 2009. godinu ima pravo koristiti godišnji odmor odmah po povratku na posao u 2010. godini za 2009. godinu sve do 30.06.2010., i poslije 30.06.2010. godine ima pravo ponovno koristiti godišnji odmor i za 2010. godinu. Dakle iz navedenog proizlazi da se vrijeme koje je provedeno na porodiljnom dopustu računa kao vrijeme provedeno na radu. Dakle, imate pravo na godišnji odmor i za 2009. i za 2010. i naravno pravo na regres ako je ono ugovoreno kolektivnim ugovorom.
  7. Čl. 63. st. 3 novog ZOR: Iznimno od odredbe stavka 2. ovog članka, godišnji odmor, odnoso dio godišnjeg odmora koji je prekinut ili nije korišten u kalendarskoj godini u kojoj je stečen, zbog bolesti ili korištenja prava na rodiljni, roditeljski i posvojiteljski dopust, radnik ima pravo iskoristiti do 30. lipnja iduće godine. Bitna promjena u odnosu na stari ZOR - izbačeno je da radnik može koristiti godišnji odmor pod uvjetom da je radio najmanje šest mjeseci u godini koja prethodi godini u kojoj se vratio na rad. To bi značilo da radnica koja je bila na porodiljnom dopustu cijelu 2009. godinu ima pravo koristiti godišnji odmor odmah po povratku na posao u 2010. godini za 2009. godinu sve do 30.06.2010., i poslije 30.06.2010. godine ima pravo ponovno koristiti godišnji odmor i za 2010. godinu. Dakle iz navedenog proizlazi da se vrijeme koje je provedeno na porodiljnom dopustu računa kao vrijeme provedeno na radu.
  8. Ne znam odgovor na postavljeno pitanje, ali možete li mi objasniti i jednu i drugu varijantu, ukoliko nije problem:)
  9. Moram napraviti ispravku: radi se o Ugovoru o najmu
  10. Neznam jeli pitanje jasno postavljeno obzirom da nitko nije ponudio odgovor?? Još jednom molim stručne pravnike ovog pravnog područja da mi daju savjet. Mora li zakupoprimac tražiti suglasnost vlasnika zemljišta prilikom prodaje pokretnine?
  11. Može li zakupoprimatelj koji je vlasnik poslovnog prostora (pokretnog) prodati predmetnu pokretninu, ako je vezan ugovorom o zakupu sa vlasnikom zemljišta na kojem se nalazi pokretnina. Ima li zakonske osnove da zakupodavac raskine ugovor sa zakupoprimateljem, temeljem namjere o prodaji? Koje su pravne posljedice prodaje za zakupodavca?
  12. Možete se žaliti na izbor kandidata po natječaju ravnatlju u roku od 15 dana od dana primitka odbijenice. U žalbi svakako morate navesti i razlog zbog kojega se žalite. Prva stvar: da li ste stručna osoba za taj posao? i da li je izabrani kandidat stručan?. Ako su oba odgovora potvrdna, jedino kao razlog žalbe možete navesti sumnju u nepotpunu dokumentaciju traženu u natječaju izabranog kandidata, te zatražiti uvid u natječajnu dokumentaciju. Naravno to vam ravnatelj može, ali i nemora odobriti. Pitanje je kako možete dokazati da izabrani kandidat nije priložio uvjerenje o nekažnjavanju? U svakom slučaju odluka je na vama. Javite o ishodu? Ako je vaša pretpostavka točna pohvaljujem vašu hrabrost, a ako nije opet ponavljamo priču o vezama i vezicama, što nemora uvijek biti istina.
  13. Molim Vas da mi netko pokuša pomoći kako da izračunam zakonsku zateznu kamatu na dug po ovrsi u iznosu od 150,00 kn. od 1.4.2003. do 1.8.2008. Unaprijed hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija