Jump to content

Frajer

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Naslijedio sam novac koji se nalazi na nekoliko banaka. Medjutim, naslijedstvo dijelim sa svojim rodjacima koji su u posjedu originalnih knjizica i ugovora sa bankama. Sa rodjacima nemam komunikaciju, a banke traze na uvid ta dokumenta da bi isplatile novac. Da li je moguce novac podici a ne kontaktirati sunaslijednike? Hvala!
  2. Dobio sam oporukom novac sa bankovnih racuna, koji dijelim sa tetom sa kojom ne komuniciram. Interesira me kakva je procedura za podizanje novca? Pojavim se u banci ili...?
  3. Kako treba da damo izjavu pred javnim biljeznikom o ostavini naseg djeda (vec pisano na postu 'Vremeplov'), a JB odlucuje na osnovu 'papira', imam nedoumicu vezanu za rjesenje iza bake (gdje smo razbastinjeni njenom oporukom), a u rjesenju je navedeno da je baka vlasnik imovine za koju nema nikakve potvrde da je njeno ???? Znaci, ona nije vlasnik, djed je nju naslijedio, a o cemu da se mi onda izjasnjavamo? PS Koje uvjete rjesenje mora zadovoljiti da bi postalo pravomocno?
  4. Ispricavam se sto 'upadam' u tudji post, ali me zanima da li je dijete ostavioca oporuke i njena djeca u istom nasljednom redu kao i djeca pokojnog djeteta? Naime, da li djeca pokojnog djeteta nasljedjuju od djeda ili bake ocev dio, a zivuci nasljednik drugu polovicu, ili i djeca zivuceg nasljednika takodje nasljedjuju imovinu?
  5. Veliko hvala na trudu i vremenu Malo nam je kompliciran 'slucaj'. Ja i brat smo nasljednici pokojnog oca, koji je naslijedio imovinu oporukom ujaka svoje majke(vlasnikom polovine imovine). Nakon smrti drugog bakinog ujaka(vlasnik druge polovine), donijeto je rjesenje 1973 koje jos nije pravomocno iz meni do sada nepoznatih razloga (pretpostavljamo da je zbog toga sto je supruga ujaka nepoznate adrese, a sada vjerojatno vec mrtva, pa joj rjesenje nikada i nije uruceno, a njoj pripada polovina imovine tog drugog ujaka), a po tome rjesenju mi smo analogno prethodnom takodje naslijednici u jednom dijelu. Baka je nas amaloljetne razbastinila (mama je kao nas zastupnik trazila da se njena poslednja volja postuje), iako (sada vidimo),baka nije ni bila vlasnica nabrojane imovine, osim malog dijela drugog ujaka iz pomentuog rjesenja koje nije pravomocno. U rjesenju nakon njene smrti, nabrojane su cestice bez oznake dijela cestice. Ostavila je svojoj cerki i muzu imovinu. Sada je umro i djed, koji opet ostavlja imovinu svojoj cerki. Mi treba da se izjasnimo o oporuci, a teta vadi papire s pocetka proslog vijeka kojima nam pokusava dokazati da nemamo toliki dio koliki imamo ??!! Nadam se da sam makar malo jasan Kako da se izjasnimo po dedinoj oporuci. Mi bi prihvatitli njegovu volju, ali da nam se ne 'obije' o glavu, pa ispadne da smo prihvatitli da djed moze dijeliti i ono sto nije njegovo?
  6. Molim odgovor plizzzzzzzzzzzzzz
  7. Frajer

    Vremeplov

    Da li se nakon 4 pravomocna rjesenja o naslijedjivanju u poslednjih 40 godina, na osnovu papira od prije 80 godina koji do sada nikada nisu stavljana na uvid iako su bila u posjedu, ostavina moze vratitit na ponovnu diobu?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija