Jump to content

zg_antonia

Korisnik
  • Broj objava

    16
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. hej tek sam sad citala stare postove pa sam vidjela tvoj upit, mi smo u braku vec godinu dana pa ako te ista zanima pitaj!
  2. Podrav, zaposlena sam od 1.10.2008. U međuvremenu sam otišla na porodiljni koji mi završava 13.3.2010. Firma(austrijska) u kojoj sam radila je sa 1.1.2010. otpustila sve radnike osim mene. Sada mi nude sporazumni prekid radnog odnosa i isplatu place bez ijednog dana rada ili moram odraditi 2 mjeseca otkaznog roka kako mi stoji u ugovoru. Kao prvo zanima me dali još uvijek vrijedi zabrana davanja otkaza 15 dana nakon porodiljnog? Dali imam pravo na korištenje cijelog godišnjeg iz 2009. i dali mi je otkazni rok 1 mjesec?
  3. da zakon...Ja sam diplomirala u 9/2008. i odmah ostala trudna. Nakon pocetne euforije jer mi je sef bez obzira na trudnocu ponudio ugovor na stalno, saznala sam da cu dobivati samo 1663 kn. Pa ti sad studiraj i radjaj i radi!!!! Al eto nekako sam izgurala.
  4. Sa 1.1. firma u kojoj trenutno radim prestaje postojati i svi radnici dobivaju otkaz. Ja sam na redovnom roditeljskom do 12.1. a mogu ga produziti za jos 2 mjeseca jer mi je suprug koristio 3 mjeseca. Zanima me sto se dogadja s mojom radnom knjizicom i da li se meni uopce moze uruciti otkaz dok sam na porodiljnom???Zar mi radna knjizica treba stajati kod kuce do povratka s rodiljnog?
  5. Hvala, bum googlala. Inženjer sam pa mi je jako teško sročiti u kratko što je pisac zakona htio reći.
  6. Evo čitam ugovor i piše mi otkazni rok 2 mjeseca, koliko je po zakonu?
  7. Zanima me koliko dana pri povratku s porodiljnog dopusta sam duzna raditi na starom poslu ukoliko dam otkaz s namjerom odlaska na novi posao? Molim odgovor i na sljedeće pitanje: Da li se rodiljni dopust išta produžuje od 1 godine ukoliko ga koristi otac?
  8. na porodiljnom mogu biti samo do 12.1. jer suprug i ja istovremeno koristimo po 3 mjeseca. Zanima me što se događa samnom ukoliko firma propadne dok sam na porodiljnom?
  9. Prvih 6 mjeseci rodiljnog dopusta isteklo mi je 15.10. i nakon toga sam se planirala vratiti natrag na posao na kojem imam ugovor na neodređeno. O tome sam obavijestila šefa par dana unaprijed da bi se on na to jako iznenadio i na "fini" način mi savjetovao da ostanem do daljnjega kod kuće jer me nema u budžetu za plaću a i na poslu nebi imala što raditi?! Vjerujem da im je kriza i da nemaju posla, ali zanima me koje je moje pravo kao radnika. Porodiljni sam produžila još 3 mjeseca do 12.1. a do tada se nadam naći novi posao.
  10. Zanima me ovaj dio točno : Nema zakonske zapreke da radnica koja od HZZO-a prima naknadu za rodiljni dopust za isto razdoblje kod poslodavca ostvari primitak koji se oporezuje kao plaća. Radila bih od doma, prvo smo mislili dogovoriti neku ispaltu na ruke, pa me sad zanima kako to dogovoriti legalnim putem.
  11. Na web stranici www.liderpress.hr sam procitala sljedece: "To da rodilja ostvaruje naknadu za rodiljni dopust nije zapreka da u istom razdoblju ostvari i neke oblike oporeziva dohotka. Može, primjerice, primati naknadu za autorska djela ili ostvarivati primitke od drugog dohotka. Ako poslodavac isplaćuje radnici primitak od drugog dohotka, on se oporezuje kao plaća iz radnog odnosa. Nema zakonske zapreke da radnica koja od HZZO-a prima naknadu za rodiljni dopust za isto razdoblje kod poslodavca ostvari primitak koji se oporezuje kao plaća. U evidencijama koje prate isplatu plaće za te su slučajeve propisane kombinacije šifara na obrascu R-Sm (podaci o naknadi za rodiljni dopust iskazuju se šifrom osnove obračuna 51 ili 52, a podaci o plaći isplaćenoj za isti mjesec šifrom osnove obračuna 17). Isto tako, nijedan propis nije povrijeđen ako rodilja u razdoblju korištenja prava na rodiljni dopust od nekog drugog isplatitelja ostvari primitak od drugog dohotka ili od autorskih naknada. Dakle, osobe kojima je zakonodavac omogućio korištenje prava na rodiljni dopust moraju to pravo koristiti ispunjavajući svrhu zbog koje im je ono omogućeno. Posljedica zloporabe tog prava može biti gubitak prava i novčane naknade, o čemu odlučuje Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje u upravnom postupku." Molim Vas pojašnjenje!!!
  12. Da li je potrebno ispunjavati ER 1 obrazac ako porodiljna naknada pada na minimum, zbog nedovoljnog staža?
  13. A pogledaj sto si napisao na temu:"Čuvanje trudnoće i porodiljna naknada". Napisao si da taj staž treba imati samo za čuvanje trudnoće i da treba razlikovati pojmove "komplikacija" i rodiljne naknade.
  14. Na roda.hr pise sljedece: Otvaram rodiljni dopust, a na R-1 obrascu nemam svih šest isplaćenih plaća, nego samo dvije? Što će biti sa mojom rodiljnom naknadom? Rodiljna naknada izračunat će se prema tim dvjema isplaćenim plaćama. Za trudnice koje nemaju svih šest isplata plaće, dovoljne su barem dvije isplaćene plaće i prosječna vrijednost njihovog radnog sata izračunat će se prema plaćama iz tog R-1 obrasca.
  15. Poštovani! Pocela sam raditi 1.10. i do danas primila 4 (10.,11.,12.,1. mjesec)redovite neto plaće od 4.500 kn. Termin poroda mi je 1.4., nemam komplikacija, tako da cu koristiti samo obvezni porodiljni dopust od 28 dana. Koliko će mi iznositi rodiljna naknada?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija