Jump to content

mlad73

Korisnik
  • Broj objava

    10
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je mlad73 objavio

  1. U pravu su. U pravilu razlika između iskazanog prometa i pologa na žiro račun nemože biti velika jer ste obavezni po zakonu svaki dan raditi polog utrška za prethodni dan ili što je već kod nas uobičajeno jednom tjedno za prethodni tjedan, tako da vam razlika nemože biti prevelika. Vi ste obvezni položiti utržak na račun, a novce potom možete podići bez ikakvih problema s obzirom da ste dohodaš tj. sva razlika između prihoda i poslovnih rashoda predstavlja vaš dohodak kojim naravno možete raspolagati. Dakle novac na račun pa potom podižete koliko vam treba za vaše potrebe.
  2. Zanima me da li netko zna od kad se počinje računati zastara za porez po odbitku. Konkretno ukoliko se radi o 2005. godini da li zastara počinje teći od 01.01.2006. ili 01.01.2007. za obvezu uplate poreza po odbitku. Unaprijed zahvaljujem na pomoći.
  3. Ovisno koja je stručna sprema. Ja sam polagala 30.01. i pitanja su uglavnom iz zakona o PDV-u, porezu na dohodak i dobit. U mojoj grupi pitanja su bila: ispravak pretporeza, amortizacija, vrste dohotka, tko su obveznici PDV-a, Porez po odbitku, tko mora podnjeti godišnju poreznu prijavu. Što je carinska tarifa, zadaci HNB-a, Što je platna bilanca, Jamstveni i temeljni kapital banke. Uglavnom pita na primjerima i ako zapneš pomogne. Mislim da sam sva pitanja napisala pod temom posebni dio čini mi se da je tema otvorena 06.02. pa pogledajte tamo. Inače ja sam VSS dipl.ekonomist.
  4. moram priznat da ne znam nikog tko je polagao a da ima SSS, ali ti mogu reći da je samnom bilo i dvoje kolega iz Ministarstva prometa i kolegica je imale sss a njen kolega vss, ali su obadvoje pisali neka rješenja o dodjeli prava ili registracija ne sjećam je više točno kako se zove, ali je ona dobila rješenje koje oni rade mislim o dodjeli broja (imena) brodu, a on isto samo za drugu stvar. Zato pretpostavljam da će vama dati da napravite neko porezno rješenje, ne vjerujem da ćete dobiti optužni jer se to u pravilu radi u inspekcijama, a porezna rješenja izdaju i službenici u ispostavama porezne pa ćete vjerojatno dobiti to u pismenom.
  5. Ja sam polagala u Središnjem državnom uredu.Moram priznat da nisam još čula da je netko polagao u Ministarstvu pravosuđa. Da to nije neka greška jer koliko znam 14.02. je subota zar ne?
  6. Hvala! Na pismenom možeš dobiti slijedeće: izradi porezno rješenje za dohodak od samostalnog rada uglavnom ali mogu ti dati i kombinaciju (ja sam dobila za ugostitelja iz Zagreba koji je ostvario 750.000,00 kn dohotka a uzdržava invalidnu ženu i dijete pa mi je koeficijent osob.odbitka bio 2,3, a kolegica je imala za obrtnika koji je ostavrio 1.400.000,00 kn i uzdržava troje djece) zatim kolege iz Osijeka su dobili da izrade porezno rješenje na promet nekretninama i isto jedno za dohodak i dvoje ih je dobilo da izrade rješenje o kažnjavanju pravne osobe i odgovorne osobe (to ti je ustvari OPTUŽNI PRIJEDLOG samo tako napišu da te zbune). To ti uvijek bude samo je pitanje što ćeš od toga dobiti. Sa sobom možeš ponjeti napisane primjere pa samo prepišeš a možeš imati i svu literaturu. Pismeni ti Fabijančić uopće ne čita samo pogleda da li imaš dobar naziv akta i da li ima rješenje sve djelove i potpiše ga. Ja imam jedan optužni koje su moje dvije kolegice imale potpuno isti pa ukoliko želiš mogu ti ga poslati samo mi pošalji e-mail adresu. Ako mogu još kako pomoći tu sam. Sretno
  7. Ja sam bila na ispitu 30.01. i položila. Komisija je bila dobra ako si znao objasnit osnovne stvari nisu išli u širinu, jedino je gđa. iz ZUP-a tražila dosta i naša tajnica koja nas je vodila je rekla da je ona u biti najgora koju smo mogli dobiti. Pitanja su ona koja se mogu nači na legalisu i nitko ih ne mjenja npr. Lokalna i službenički: izvršna i predstavnička tijela u opčinama, tko bira predsjednika, tko bira poglavarstvo, koji su razlozi za raspuštanje predstavničkog tijela u lokalnoj samoupravi,lake povrede i teške povrede službenedužnosti i kazne, uvjeti za prijam u dražavnu službu, plan prijma, vrste prestanka službe, nabrojati prestanak po sili zakona iz EU nabrojati institucije EU, objasniti parlament EU, izaslanstvo RH, što su pregovori, kako ide postupak za članstvo, iz Ustava i sustava državne uprave: što je sabor kako se bira, tko raspisuje izbore za sabor, ovlasti predsjednika, sabora i vlade, ustavni sud, državno sudbeno viječe, državno izborno povjerenstvo i ostala izborna povjerenstva,ovlasti ministra, nabrojat središnja državna tijela, tko upravlja radom ureda državne uprave u županiji, poslovi središnjih tijela državne uprave, što su to provedbeni propisi i koji su, tko su dužnosnici ministarstva, tko upravlja SDU i državnim upravnim organizacijama iz ZUP-a i uredskog je pitala nadležnost, načelo materijalne istine, ekonomičnosti, dokazni postupak, što je zaključak, što je upravni akt u upravnom sporu, klasifikacijsku oznaku, pristojbe i opća oslobođenja od plaćanja pristojbi. Toliko nije strašno samo smo mi bili na ispitu do 18:30 jer smo morali od 15 do 17 sati čekati ispitivače iz Ustavnog i ZUP-a. Pazi ako dobijete istu gđu iz ZUP-a kao mi (plave kratke kose s naočalama ima oko 55 godina) NI SLUČAJNO ne smijete listati papire (skripte) kad ona uđe u prostoriju jer je tako naribala kolegu koji je bio s nama zbog toga da nam se svima zaledila krv u žilama a na kraju on nije niti prošao i još ga je dodatno izvrijeđala šta on uopće radi tu i kako ga nije sram oduzimati nekom drugom mjesto u ministarstvu i još dosta toga pa oprez.
  8. Ja sam bila na ispitu u petak 30.01. i položila , VSS sam posebni dio iz financija i što se tiče posebnog dijela ispitivač je odličan ako negdje zapnete pomogne, a sve mu možeš objasniti i na primjeru ne traži čiste definicije. Literatura vam je ona knjižica iz Porezne uprave a zove se Hrvatski porezni sustav i to vam je sasvim dovoljno za poreze (možete je skinuti sa stranica porezne uprave ili pokupiti u nekoj ispostavi porezne), jedino još pita par osnovnih pojmova iz carina (carinska tarifa što je i par sitnih pitanja) zatim što su banke, temeljni i jamstveni kapital banke, zadaci i poslovi HNB i što je to platna bilanca. Što se tiče općeg dijela mi smi imali dosta dobru komisiju nisu tražili detalje ako dobro objasniš osnovu, osim gđe. iz ZUPA i uredskog koja je tražila da se dobro zna područje ZUP-a, obožava prekinuti na pola odgovora i razgovarat o nečem drugom i onda vam kaže da nastavite. Koliko ja znam iz naše grupe je pao samo jedan dečko iz Ministarstva prometa i to baš iz ZUP-a i strašno ga je izvrijeđala kao šta on uopće radi tu zašto drugom uzima mjesto i sl. Ispit je trajao do 18:30 ali smi imali prekid od 15 do 17 sati jer smo čekali gosp. iz Ustava (a taj je neki iz sabora) i gđu. iz ZUP-a. Ništa strašno bitan je početak a poslije je sve lakše.
  9. Molim da mi netko pošalje skriptu za opći dio DSI-a, na mail: mladenka.peric@finpol.hr Unaprijed zahvaljujem. Ako netko ima i skriptu za posebni dio porezi također je dobrodošla na isti e-mail.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija