Jump to content

Ivanacro

Korisnik
  • Broj objava

    11
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Jučer sam plaćala račune, putem internet bankarstva, između ostalog i doprinose za plaće. Radi se o poslovnom računu. Dogodilo mi se da sam zadala nalog više nego sam namjeravala tako da je za naplatu bilo 285 kn više nego je bilo kuna na računu. Moram napomenut da u istoj banci imam devizni poslovni račun na kojem ima dovoljno novca i kad mi zatrebaju kune, mijenjam devize u kune i plaćam račune. Jednom se dodgodilo da nije bilo dovoljno novac na računu i nalog mi je odbijen. Međutim jučer se dogodilo da je zbog tog naloga viška moj račun blokiran. Inače nalog je predan za plaćanje u 12,35h. Nitko iz banke mi do 16h (do kraja njihovog radnog vremena) nije javio da nemamo dovoljno novca za taj jedan nalog, nego su mi blokirali račun u 23,21h i poslali mi tada fax da mi je račun blokiran. Smiju li to napraviti? Zar ne bi bilo normalno kontaktirati klijenta i reći mu da se nalog ne može podmiriti i sve to napraviti u radno vrijeme. Kad se dobije fax u 23,21h u noći ne može se uplatiti novac jer gospoda iz banke ne rade. A firmi se evidentira blokada jedan dan čim prođe 00,00h. I sve se to odražava na solventnost firme. Ima li netko nekakav savjet i iskustva sa sličnim stvarima? Inače nalog koji se plaćao se odnosi na doprinose koji bi trebali biti uplaćeni do 15. u mjesecu, ali sam ih ja htjela uplatiti odmah 3. da skinem tu stavku s rasporeda. I sada ispada da želim platiti nešto prije roka, a kažanjava me se za to. I firma nikad nikome nije dugovala niti kunu, svi se računi podmiruju i prije roka. Hvala na savjetima!
  2. E da, to mi jasno. Ali za dignut tužbu treba novca i vremena. Nije mi jasno kako je radnik tako nezaštićen, može dobiti otkaz i može se napisat bilo šta u tom otkaz šta nije istina? A inače otkaz nije skrivljen neprimjerenim ponašanjem nego je poslodavac naučen da može vrijeđati, ponižavati radnike, a da mu nitko ništa ne može. Nnakon jednog takvog vrijeđanja, skupila sam se i otišla u doktora otvorit bolovanje no poslodavac me odjavio s danom prije otvaranja bolovanja. A inspekcija rada zna kakav je poslodavac i ništa ne poduzima. kome se obratit? Kako mi se tek tako može uskratit pravo da primam novačanu naknadu, na osnovu nečije laži?
  3. Poslodavac mi je dao otkaz i napisao da sam ja dala otkaz, a nisam. Što sada? U otkazu piše da sam ga ja zahtjevala, ali to nije istina i nigdje nema mog potpisa. Jednostavno su me odjavili jer sam taj dan išla na bolovanje uzrokovano stalnim maltretiranjem poslodavca. Doktorica mi je otvorila bolovanje, a poslodavac me odjavio s datumom dana prije bez obzira što sam taj dan radila ( i bio je državni praznik). I sada nemam pravo na novačanu naknadu sa zavoda za zapošljavanje iako sam neopravdano dobila otkaz. Molim hitan odgovor!
  4. Molim da mi netko odgovori mora li restoran u hotelu imati kuhara (po zakonu) ili za goste može kuhati bilo tko? Naime, znam za slučaj hotela gdje kuhaju recepcioneri, čistačice, vlasnici... samo da se uštedi na kuharu. Cijene hrane su iste kao da kuha profesionalni kuhar, hotel je s 3 zvjezdice. Šta se događa ako se netko otruje, tko je odgovoran? Pokušala sam to naći u zakonu, ali nisam uspila. Hvala unaprijed na pomoći!
  5. Imam tvrtku koja je otvorena u kolovozu 2008.i sjedište je prijavljeno na moju kućnu adresu. Obzirom da se radi o turističkoj agenciji morala sam uanjmiti prostor koji zadovoljava min. teh. uvjete i dobila rješenje za turističku agenciju na toj drugoj adresi i na toj adresi se i radi. Sada mi je došlo rješenje da moram platiti porez na tvrtku i to na dvije tvrtke, jednu na mojoj kućnoj adresi i drugu na ovoj drugoj adresi. Zna li netko nešto malo više o ovoj problematici?
  6. Ne mogu ići na procjenu u osiguravajuću kuću drugog vozila jer ne znam niti koja je osiguravajuća kuća. Gospođa nije htjela dati svoju policu, htjela je otići s mjesta nesreće. A ja umjesto da je pustim pa onda nazovem policiju i kažem da je pobjegla (jer sam zapamtila njene tablice) sam glupo njoj rekla da ću zvati policiju (nisam htjela biti nepoštena). Nakon toga je ipak ostala na mjestu nesreće. Ja i tako nisam mogla nigdje otići jer me udarila točno ispred moje zgrade, na ulazu u parking na kojem svaki dan parkiram. I onda slijedi šok koji mi je priredila policija kad su napisali u izvješću da sam i ja kriva. A zakon o sigurnosti prometa na cestama je napisan tako da se svakome može prišit šta god poželite jer ne postoji način na koji se može voziti, a da se ne skrivi nešto. Ali sada sam ga proučila. Ako bude sljedećeg puta, policija mi sigurno neće moći pričati o člancima po kojima se nešto skrivilo, a da ih ja samo blijedo gledam. Imat ću odgovor na to. Za sve postoji prvi put!
  7. I ja sam imala sličan problem. Vozila sam, dala lijevi žmigavac i počela skretati ulijevo i tada me udara vozilo koje je bilo iza mene. Udara me u lijevu stranu, na spoju vrata s prednjim dijelom auta (uzdužno, ne okomito). Mjesto na kojem sam skretala je točno ispred pješačkog prijelaza, na raskrižu i na mjestu na kojem se ne smije pretjecati. Vozilo koje me je udarilo je do tog trenutka normalno vozilo iza mene tako da nisam mogla niti pretpostaviti da će me nakon mog žmigavca za ulijevo i početka skretanja, me početi pretjecati. U trenutku udara ja sam već bila na lijevoj traci. Vozilo iza mene mi nije ničim dalo do znanja da će me pretjecati, nije bilo žmigavca za početak pretjecanja, pretjecanje se dogodilo točno ispred pješačkog prijelaza, na raskrižju. Ali u zapisniku smo obe bile krive (ja po članku 43). Uložila sam prigovor na to i sada čekam odgovor. Objašnjeno mi je da se nisam uvjerila da je sigurno skrenuti, ali nije se ni ova iza mene (ima bolji pregled nego ja kada gledam unazad)uvjerila da može pretjecati. A kako bih ja mogla i pretpostaviti da će me neko pretjecat u raskrižju, metar od pješačkog, na mjestu na kojem ne smije pretjecat, bez žmigavca i s lijeve strane i to nakon što sam ja dala žmigavac i počela skretati.
  8. Ne znam točno što bi to trebalo značiti, ali evo da vam malo pojasnim. Ja sam podnijela prijavu i inspektorat je bio dužan informirati me što se dogodilo prilikom nadzora. Radi se o turizmu tako da se posao radi preko ljeta pa se djelatnost možda zbog toga nije obavljala. Firma radi cijelu godinu i ne prekida rad zimi, preko zime se bookira, a u ljeto gosti dolaze. Mislite li da je inspektorat prijavljenima možda progledao kroz prste? Inače, ne bi bilo prvi put.
  9. Hvala puno! Pretpostavila sam da se radi o tome, ali pravni termini su ponekad komplicirani nama koji nismo pravnici. Pozdrav
  10. Može li mi molim vas netko prevesti značenje sljedećeg texta pošto ja nisam pravnik? "Temeljem tako utvrđenog činjeničnog stanja poduzete su Zakonom predviđene prekršajne mjere zbog povrede članka.....Zakona......, dok upravne mjere nisu poduzete s obzirom da se u momentu nadzora nevedena djelatnost nije obavljala." Hvala unaprijed!
  11. Može li mi molim vas netko pomoći nekim pametnim savjetom? Naime, nedavno sam napravila web (mislim platila sam firmi da napravi web na koji sam sama upisivala sve informacije). Slučajno sam jedan dan otkrila da je moj bivši poslodavac kako bi mi napakostio taj moj web kopirao u HTML-u i kupio domenu koja je skoro ista kao moja i na taj kopirani web stavio svoj kontakt mail. Nisam mogla vjerovati da to netko tako može bezočno napraviti. Čak su i boje mog loga iskorištene za njegov logo. Osim mail adrese koja se samo za jedno slovo razlikuje od moje adrese i loga u kojem ime čak i počinje istim slovom kao i u mom logu, sve ostalo je identično. Razlika je još samo ta da nam mom originalnom webu ima malo više informacija jer sam ja u međuvremenu ubacila još informacija, a on na kopiji ima stanje od prije nekog vremena. Moram još jednom naglasit da sam textove sama smišljala, stavljala svoje slike, dizajn je napravljen samo za mene......, ali nigdje nije stalo stalo copyright. Kome da se obratim za pomoć? Hvala unaprijed na svakom savjetu!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija