Jump to content

MAJCO

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Ja zaista neznam detalje, jedino što sam uspjela iskopati je da unazad par mjeseci nisu priznavali ta prava onima koji su prije 2005. umirovljeni. S obzirom na datum korespodencije između vas i mirovinskog (2007. godina) pokušajte ponovno. Isplati se. Ako ste u mirovini dovoljan vam je zahtjev za ponovni izračun i potvrda ako ste dragovoljac i ništa više. Zahtjev imaju na mirovinskom koji treba ispuniti i to je sve.Ako vam nije problem dajte malo informacija o sebi npr. dali i u kojoj ste mirovini, od kad, braniteljski status odnosno vrijeme sudjelovanja i na osnovu tih inf. ja ću pitati na mirovinskom kakva prava imate.
  2. Pozdrav svima, stiglo rješenje, suprug dobio povećanje mirovine prema Zakonu o braniteljima i to s prijašnjih 2069 kuna na 2770 kuna. Prema tome, svi branitelji imaju pravo na ponovni izračun mirovine bez obzira kad su otišli u mirovinu, jedino što nemaju pravo oni koji su otišli u mirovinu zbog profesionalne bolesti. Dakle, suprug je dragovoljac, bio u invalidskoj mirovini, opća nesposobnost od 1998. godine, sad u invalidskoj mirovini (ne minimalnoj mirovini)s novim izračunom i 30% uvećanjem zbog statusa dragovoljca. Članak 21. (1) Hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata koji ostvari pravo na invalidsku mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, i koja na temelju navršenoga mirovinskog staža iznosi manje od mirovine koja bi mu pripadala za 40 godina mirovinskog staža osobni bod povećava se ovisno o vremenu provedenom u Domovinskom ratu, i to: 1. hrvatskom branitelju do 12 mjeseci za 10% 2. hrvatskom branitelju od 12 do 24 mjeseci za 15% 3. hrvatskom branitelju od 24 do 36 mjeseci za 20% 4. hrvatskom branitelju od 36 do 48 mjeseci za 25% 5. hrvatskom branitelju od 48 i više mjeseci za 30% 6. dragovoljcu za 30%. (2) Tako povećana invalidska mirovina ne može iznositi više od mirovine određene na temelju osobnog boda za 40 godina mirovinskog staža.
  3. Svima želim sve najbolje u Novoj godini. Ovih dana razgovarala sam sa prijateljem mog supruga koji boluje od Multiple skleroze i od 2000. godine je u invalidskoj mirovini po općim uvjetima. U 11. ili 12. mjesecu 2008. godine podnio je zahtjev za ponovni obračun mirovine po Zakonu o pravima branitelja... što je i učinjeno i dobio je rješenje po kojem mu je mirovina veća za otprilike 800 kuna. Ima status dragovoljca. Ja sam i za svog supruga (isto multipla umirovljen 1998. godine) podnjela zahtjev zadnji tjedan 2008. i danas sam morala dostaviti potvrdu o statusu dragovoljca i uskoro očekujemo rješenje pa vam se mogu javiti.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija