Jump to content

MAJCO

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je MAJCO objavio

  1. Ja zaista neznam detalje, jedino što sam uspjela iskopati je da unazad par mjeseci nisu priznavali ta prava onima koji su prije 2005. umirovljeni. S obzirom na datum korespodencije između vas i mirovinskog (2007. godina) pokušajte ponovno. Isplati se. Ako ste u mirovini dovoljan vam je zahtjev za ponovni izračun i potvrda ako ste dragovoljac i ništa više. Zahtjev imaju na mirovinskom koji treba ispuniti i to je sve.Ako vam nije problem dajte malo informacija o sebi npr. dali i u kojoj ste mirovini, od kad, braniteljski status odnosno vrijeme sudjelovanja i na osnovu tih inf. ja ću pitati na mirovinskom kakva prava imate.
  2. Pozdrav svima, stiglo rješenje, suprug dobio povećanje mirovine prema Zakonu o braniteljima i to s prijašnjih 2069 kuna na 2770 kuna. Prema tome, svi branitelji imaju pravo na ponovni izračun mirovine bez obzira kad su otišli u mirovinu, jedino što nemaju pravo oni koji su otišli u mirovinu zbog profesionalne bolesti. Dakle, suprug je dragovoljac, bio u invalidskoj mirovini, opća nesposobnost od 1998. godine, sad u invalidskoj mirovini (ne minimalnoj mirovini)s novim izračunom i 30% uvećanjem zbog statusa dragovoljca. Članak 21. (1) Hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata koji ostvari pravo na invalidsku mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, i koja na temelju navršenoga mirovinskog staža iznosi manje od mirovine koja bi mu pripadala za 40 godina mirovinskog staža osobni bod povećava se ovisno o vremenu provedenom u Domovinskom ratu, i to: 1. hrvatskom branitelju do 12 mjeseci za 10% 2. hrvatskom branitelju od 12 do 24 mjeseci za 15% 3. hrvatskom branitelju od 24 do 36 mjeseci za 20% 4. hrvatskom branitelju od 36 do 48 mjeseci za 25% 5. hrvatskom branitelju od 48 i više mjeseci za 30% 6. dragovoljcu za 30%. (2) Tako povećana invalidska mirovina ne može iznositi više od mirovine određene na temelju osobnog boda za 40 godina mirovinskog staža.
  3. Svima želim sve najbolje u Novoj godini. Ovih dana razgovarala sam sa prijateljem mog supruga koji boluje od Multiple skleroze i od 2000. godine je u invalidskoj mirovini po općim uvjetima. U 11. ili 12. mjesecu 2008. godine podnio je zahtjev za ponovni obračun mirovine po Zakonu o pravima branitelja... što je i učinjeno i dobio je rješenje po kojem mu je mirovina veća za otprilike 800 kuna. Ima status dragovoljca. Ja sam i za svog supruga (isto multipla umirovljen 1998. godine) podnjela zahtjev zadnji tjedan 2008. i danas sam morala dostaviti potvrdu o statusu dragovoljca i uskoro očekujemo rješenje pa vam se mogu javiti.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija