Jump to content

TEDI

Korisnik
  • Broj objava

    86
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je TEDI objavio

  1. kameleon77 je napisao:

    Molim za pomoć!

    Jednom mom prijatelju se dogodila nezgoda na poslu,ozljedio je nogu. Problem je u tome što je u toj firmi zaposlen na ugovor na određeno vrijeme koji mu se produžuje svaki mjesec.Da li on može koristiti bolovanje pošto če mu oporavak trajati sigurno duže od mjesec dana inače u firmi su ga poslali na godišnji odmor kojega ima nekih 5 dana i upozorili ga da mu ugovor uskoro istječe,što činiti.

     

    Naravno da može koristiti bolovanje ako to odredi izabrani liječnik opće medicine.

    Je li ozljeda na radu priznata? Da li su dostavljene potrebne tiskanice u HZZO?

  2. Da biste imali pravo na tzv. komplikacije u 100% iznosu od osnovice morate imati 12 mjeseci neprekinutog staža osiguranja ili 18 mjeseci s prekidima u zadnje 2 godine.

     

    Nezaposlena osoba nema pravo na komplikacije, ali ima pravo na rodiljni dopust ukoliko ostvaruje uvjete propisane Zakonom o rodiljnim i roditeljskim potporama

    http://www.hzzo-net.hr/dload/obvezno_osig/Zakon_o_rodiljnim_i_roditeljskim_potporama.pdf

  3. Nezaposlene osobe imaju pravo na rodiljnu i roditeljsku poštedu od rada (od datuma rođenja djeteta) u iznosu od 1663 pod uvjetima:

    - hrv.državljanstvo

    - prebivalište ili stalni boravak u RH najmanje 3 godine

    - zdr.osiguranje prema propisima o obveznom zdr.osiguranju

    - prijavljuje se na Zavod za zapošljavanje 9 mjeseci neprekidno ili 12 mjeseci s prekidima u zadnje 2 godine ili da ste se u evidenciju nezaposlenih javili u roku od 90 dana nakon završenog redovitog školovanja ili u roku od 30 dana od završnog ispita.

     

    Prema navedenom nema razloga fiktivnom radnom odnosu.

  4. 1.1.2011. krećete na komplikacije ili rodiljni dopust?

    Za rodiljni dopust treba imati staž osiguranja u neprekidnom trajanju od 12 mjeseci prije dana početka korištenja prava, a za komplikacije vrijedi shema 12 mjeseci neprekidnog staža ili 18 mjeseci s prekidima u zadnje 2 godine.

  5. Rok za prijavu nezaposlene osobe je 30 dana od prestanka radnog odnosa, znači u tom roku ste se trebali javiti u HZZO s dokumentacijom. Burza nema veze sa zdr.osiguranjem.

     

    Ukoliko je taj rok prošao, možete se osigurati uz plaćanje do stjecanja nove osnove osiguranja, npr. zaposlenja, ukoliko imate supružnika možete se osigurati preko nje/njega, za detalje se najbolje javite u najbliži HZZO.

  6. Zeljkaaa je napisao:

    Poštovani,

     

    Jedno konkretno pitanje me muči i nigdje nema odgovora na njega, iako je već bilo postavljeno na brojnim forumima.

     

    Na rodiljnom sam i imam pravo na naknadu u visini pune plaće. Ugovor o radu će mi isteći u prvih 6 mjeseci rodiljnog dopusta.

     

    Imam li nakon toga pravo na ostatak rodiljnog dopusta s punim iznosom naknade za tih prvih 6 mjeseci ili me automatski prebacuju na naknadu za nezaposlene od 1663,00 kn?

     

    Znam da je rok prijave promjene statusa hzzo-u i hzz-u 30 dana. Ili se i to promijenilo?

     

    Moje dvojbe su prisutne zbog nekih komentara na forumima koje sam čula od žena i koje govore da se od početka ove godine to promijenilo. Navodno su ih odmah prebacili na naknadu za nezaposlene, bez obzira što su na rodiljni krenule pod ugovorom ostvarujući pravo na punu naknadu u visini plaće.

     

    Hvala unaprijed!

     

    Pozdrav

     

    Rodiljni za nezaposlene iznosi 1663 kn, a zaposlene 2660 kn. Ukoliko Vam se prmijeni status u nezaposlenu osobu naravno da ćete ostvarivati prava po toj osnovi, ne možete biti nezaposlena osoba a ostvarivati prava po kategoriji zaposlenja.

     

    Rok za prijavu nezaposlene osobe, odnosno promjenu statusa osiguranika HZZO je i dalje 30 dana.

  7. miaanama je napisao:

    sve je uredno predavano , no, na šalteru su gubili moje doznake čak tri puta , a što se tiče dugovanja , navodno je 180,00 kn duga kojeg bi mogli "kompezirati" , ali neće ...

     

    ali prema mojoj evidenciji , ja sam doprinose pretplatila , jer sam nastavila plaćati doprinose još 6 mjeseci iako sam bila na bolovanju ???

     

    NISAM ZNALA

     

    A , sad odjednom to ! Međutim , imam sve uplatnice i to sam spremila da im odnesem ovaj tjedan , ali toliki haos vlada dolje ... neće da mi kažu gdje i kod koga da se obratim ... ma sve čine da odustanem i da me odbiju po svim člancima zakona ...

     

    upomoć !!!

     

    Kompenzacija duga u HZZO zakonski ne postoji, a ne da netko neće izvršiti kompenzaciju.

     

    Uplatnice za zdr.osiguranje trebate odnijeti u Poreznu upravu koja vrši naplatu doprinosa za zdr.osiguranje. Tražite usklađenje analitičke kartice u nadležnoj Poreznoj upravi, kad to napravite, neka Vam izlistaju novo stanje dugovanja ili preplate i to odnesite u HZZO.

  8. gizmo0801 je napisao:

    Zaposlena sam 3 godine i 3 mjeseca bez prekida, a plaća mi je oko 2500 kn.

    Znači, ako mi ne produže ugovor, prekida se automatski i bolovanje zbog komplikacija, a ja imam tek pravo na 4 mj naknade za nezaposlene sa HZZ-a, prema ovome što ste napisali?

    I hvala na odgovoru!

     

    Ako ste zaposleni, komplikacije u visini plaće, rodiljni dopust prvih 6 mjeseci isto u visini plaće, a max 2660,80 kn, roditeljski dopust 1663 kn.

     

    Ako ste nezaposleni 1663 kn od rođenja djeteta do 1. godine života.

  9. 1. Naknada ovisi o Vašem stažu osiguranja (12 mjeseci neprekidno ili 18 mjeseci s prekidima u zadnje 2 godine), a o tome kada i na kakvo ćete bolovanje krenuti odlučuje liječnik.

    2. Komplikacije idu od prvog dana na teret HZZO-a i isplaćuju se u visini od 100% od osnovice za obračun, kolika je Vaša plaća? Za osnovicu se gleda 6-mjesečni prosjek prije mjeseca u kojem otvarate komplikacije.

    3.Nezaposleni nemaju pravo na komplikacije, već na rodiljni i roditeljski dopust.

    4. Ako ne produže ugovor, ne možete biti na bolovanju, jer niste zaposleni.

  10. Bolovanje 100% može dobiti jedino u slučaju da se javi izabranom specijalisti medicine rada, a firma popuni obrazac Prijave ozljede na radu i s medicinskom i ostalom dokumentacijom dostavi u nadležni HZZOZZR. Naravno, HZZOZZR pokreće upravni postupak priznavanja ozljede na radu.

  11. Doznake za ozljedu na radu i profesionalnu bolest izdaje specijalista medicine rada (svako poduzeće ima svog izabranog specijalistu medicine rada). 2007. godine ozljede na radu je priznavao HZZO, a od 2008. godine isto radi HZZOZZR

     

    Da bi dobili doznaku na "proširenu" dijagnozu, ta dijagnoza mora biti priznata od strane HZZOZZR-a. Ako ta dijagnoza nije priznata u obrascu Prijava ozljede na radu iz 2007 godine, tražite obnovu postupka, odnosno priznavanje dodatne/posljedične dijagnoze u HZZOZZR. U suprotnom na bolovanje po osnovi ozljede na radu možete ići samo prema priznatoj dijagnozi.

  12. miaanama je napisao:

    Pozdrav svima , sve već upitano u pitanju teme , ali da pojasnim...

    Obrtnik sam koji ima 40 god . 17 god staža , žensko , vlasnik i jedini uposlenik u obrtu , trenutno u mirovanju ( od prije 10 dana )... i do današnjeg dana nisam dobila ni kune bolovanja od HZZO , s tim detaljom da sam 3 PUTA NOSILA DOZNAKE JER SU IH GUBILI NA ŠALTERU ???

     

    Koji je moj sljedeći korak ?

     

    Kome da se obratim , po zakonu netko mora biti odgovoran ?

     

    cca 20. 000,00 kn plus kamate ? - kolike kamate ?

     

    Kad ste predali doznake za bolovanje? Imate li kakav dug po osnovi doprinosa za zdr.osiguranje? Jeste li predali kompletnu dokumentaciju uz doznake?

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija