Jump to content

TEDI

Korisnik
  • Broj objava

    86
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Postignuća

  1. Redovne studentice imaju pravo na rodiljni dopust.
  2. Naravno da može koristiti bolovanje ako to odredi izabrani liječnik opće medicine. Je li ozljeda na radu priznata? Da li su dostavljene potrebne tiskanice u HZZO?
  3. Da biste imali pravo na tzv. komplikacije u 100% iznosu od osnovice morate imati 12 mjeseci neprekinutog staža osiguranja ili 18 mjeseci s prekidima u zadnje 2 godine. Nezaposlena osoba nema pravo na komplikacije, ali ima pravo na rodiljni dopust ukoliko ostvaruje uvjete propisane Zakonom o rodiljnim i roditeljskim potporama http://www.hzzo-net.hr/dload/obvezno_osig/Zakon_o_rodiljnim_i_roditeljskim_potporama.pdf
  4. Očito imate dovoljno radnog staža, ali nemate neprekinuti staž osiguranja. Slažem se s prethodnikom da napišete detalje kako bi Vam mogli dati točan odgovor.
  5. U roku od 30 dana od prekida radnog odnosa javite se u HZZO kako bi bili osigurani kao nezaposlena osoba. Kao branitelj Domovinskog rata možete se osigurati ako obvezno zdravstveno osiguranje ne možete ostvariti po drugoj osnovi.
  6. Obavijest HZZO-a o novostima u svezi ozljeda na radu i prof.bolesti http://www.hzzo-net.hr/dload/novosti/20101227_Naputak_HZZOZZR.pdf Odluke Upravnog vijeća HZZO-a: http://www.hzzo-net.hr/05_02_09.php
  7. Morate imati jednog zaposlenika u obrtu, prijavljenog na istu stručnu spremu kao i obrtnik (vlasnik obrta) koji je na bolovanju. Za komorski doprinos nažalost nemam odgovor.
  8. Naknada plaće je i dalje u 100%-tnom iznosu od osnovice. Promjena je u tome što ozljede na radu i profesionalne bolesti od 1.1.2011. prelaze u nadležnost HZZO-a, odnosno više nisu u nadležnosti HZZOZZR-a.
  9. Ako je suprug jedini zaposleni u obrtu, naravno da obrt morate "zamrznuti" - odnosno prijaviti privremenu obustavu u Uredu za gospodarstvo. Inače ispada da jedini zaposleni koji je na bolovanju u "nezamrznutom" obrtu radi.
  10. Naknada plaće (bolovanje) ne ulazi u osnovicu za obračun novog bolovanja, tako da je HZZO u pravu.
  11. Nezaposlene osobe imaju pravo na rodiljnu i roditeljsku poštedu od rada (od datuma rođenja djeteta) u iznosu od 1663 pod uvjetima: - hrv.državljanstvo - prebivalište ili stalni boravak u RH najmanje 3 godine - zdr.osiguranje prema propisima o obveznom zdr.osiguranju - prijavljuje se na Zavod za zapošljavanje 9 mjeseci neprekidno ili 12 mjeseci s prekidima u zadnje 2 godine ili da ste se u evidenciju nezaposlenih javili u roku od 90 dana nakon završenog redovitog školovanja ili u roku od 30 dana od završnog ispita. Prema navedenom nema razloga fiktivnom radnom odnosu.
  12. Naknada plaće u trudnoći ovisi o Vašoj plaći i stažu osiguranja.
  13. 1.1.2011. krećete na komplikacije ili rodiljni dopust? Za rodiljni dopust treba imati staž osiguranja u neprekidnom trajanju od 12 mjeseci prije dana početka korištenja prava, a za komplikacije vrijedi shema 12 mjeseci neprekidnog staža ili 18 mjeseci s prekidima u zadnje 2 godine.
  14. Vi uopće kao što je linolada napisao/la niste naveli datume niti termin poroda, već na općeniti upit možete dobiti samo općeniti odgovor. HZZO isplaćuje sukladno uvjetima koje ostvaruje svaka pojedina osiguranica, slučajevi su vrlo različiti i ne možete se pozivati na neke odgovore iz 2009. g. koji se odnose na sasvim drugačiji slučaj.
  15. Rok za prijavu nezaposlene osobe je 30 dana od prestanka radnog odnosa, znači u tom roku ste se trebali javiti u HZZO s dokumentacijom. Burza nema veze sa zdr.osiguranjem. Ukoliko je taj rok prošao, možete se osigurati uz plaćanje do stjecanja nove osnove osiguranja, npr. zaposlenja, ukoliko imate supružnika možete se osigurati preko nje/njega, za detalje se najbolje javite u najbliži HZZO.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija