Jump to content

Pukvenc

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani, imam vrlo hitno pitanje, naime osnovan je j.d.. koji će UVOZITI robu iz Njemačke, zanima me budući da će se koristiti njihov VAT dali moram odmah ući u sustav PDV-a ili mogu čekati dok po zakonu mi isporuke ne budu prešle dozvoljenu visinu od 230.000,00 kn?
  2. Poštovani, suprug mi je umjetnik, te želi zarađivati isključivo od toga. Zanima nas koji bi bio najpovoljniji legalni način da radimo po zakonu. Budući da planira crtati na moru za vrijeme sezone, dali je moguće otvoriti sezonski obrt, koja je cijena otvaranja takvog obrta i koji su mjesečni iznosi koje mora podmirivati, te na koji način treba plaćati porez. S obzirom da je to sezonski i dosta nesiguran posao, ovisi o vremenskim uvjetima, posjeti turista, a troškovi su veliki a zarada ne baš, zanima nas dali postoji neki legalni način za to, budući da želimo raditi isključivo po zakonu. Također dali je obavezan kao umjetnik koji bi crtao portrete, imati fiskalnu blagajnu.
  3. Poštovani, muž mi je samostalni umjetnik i bavi se karikaturom, član je HDK-Hrvatskog društva karikaturista i u sklopu društva izlaže radove, te ih šalje na festivale. Ove godine želio bi za vrijeme ljetne sezone crtati karikature uživo na moru. Već smo se raspitali za uvjete i potrebna davanja, i znamo da treba gradu platiti porez na zakup javnih površina, no kako kao samostalni umjetnik nema otvoreni obrt, jer mu nije trebao, no trenutno je na zavodu za zapošljavanje i pokušavamo naći načina za zaraditi za život, zanima nas s obzirom na fiskalizaciju, dali je potrebno imati fiskalnu blagajnu ili postoji još neki način izdavanja računa legalno, a da nemoramo ulaziti u tako veliku investiciju, i ako ima, koji je. Također nas zanima, jer smo saznali da umjetnici plaćaju paušalno porez, pa nas zanima što treba napraviti za plaćanje tog poreza, u koju poreznu upravu se treba prijaviti, dali u onu u kojoj nam je prebivalište ili onu gdje planira crtati, te koji je godišnji iznos za plaćanje poreza. Dali je on obavezan otvarati obrt radi toga, jer smo se raspitali za troškove otvaranja obrta, i s obzirom da ne znamo hoćemo li i koliko uopće zaraditi, to su nam preveliki izdaci i obveze, za 2-3 mjeseca, s obzirom da plaćamo taj porez za zakup i najam stana, a za obrt smo saznali da su minimalna mjesečna davanja, bez obzira na prihode cca 2000,00 kn/mj što nam se ne isplati jer u tom slučaju moramo platiti bez obzira dali ostvarujemo prihode ili ne, a to bi opet značilo da nećemo imati od čega živjeti, odnosno čak i da se moramo zadužiti...stvarno želimo raditi legalno i platiti porez, pa vas molim za savjet i informacije. Znamo da u Njemačkoj umjetnici ne podliježu fiskalizaciji, ali smo pročitali da kod nas podliježu svi...pa nas zanima kako zaraditi za život na legalan način... Unaprijed hvala!
  4. Dali moram odraditi cjelokupan otkazni rok, ako prekidam radni odnos zbog neisplaćivanja plaće za prethodna 2 mjeseca?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija