Jump to content

reporter26

Korisnik
  • Broj objava

    30
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Koliko ja vidim pisalo je 162 ljudi, a ako je prošla 131 osoba, to nije nikakva čistka, nego je to više nego super rezultat s obzirom na sve!
  2. O prijedlogu za oslobađanje od sudske pristojbe nije trebalo uopće odlučivati. Da bi se takav prijedlog mogao prihvatiti ta osoba mora biti saslušana i dati izjavu na zapisnik. Da bi ga se moglo odbiti zbog nedolaska na ročište radi davanja izjave o imovnom stanju - sud u pozivu MORA naznačiti da će biti saslušan na tu okolnost, tj. da se poziva radi davanja izjave o imovnom stanju. Ne može sud zato što ga je pozivao u sklopu dokaznog postupka radi saslušanja, odbiti njegov zahtjev za oslobađanje zato što se nije on pojavio na saslušanju na kojem je pozvan isključivo u svrhu dokaznog postupka...mi u spisu nismo imali nigdje poziv na ročište tužitelja iz kojeg bi se vidjelo iz kojih se okolnosti on poziva, da li samo da ga se sasluša u dokaznom postupku ili i iz razloga da da izjavu o svom imovnom stanju, a ako takvo nešto postoji, on je u tom pozivu morao biti upozoren na posljedice nedolaska. Pa je takvu osobu trebalo pozvati posebno na ročište radi davanja takve izjave i upozoriti ga na posljedice nedolaska, s obzirom da to sudac nije učinio, to nije naš propust, nego propust suca da o tome odluči i da ga pozove na ročište i nismo mogli donositi odluke na temelju nečega što u spisu ne postoji. Nismo ga mogli odbiti i reći da nije došao na ročište radi davanja izjave, ako čovjek nikada nije u tu svrhu niti pozivan. Između ostalog postoji i odluka višeg suda o tome, koju trenutačno ne mogu naći...a u kojoj je upravo bio ovakav sličan slučaj gdje je sudac pozivao stranku na ročište, ona nije došla, on je odbio njezim tužbeni zahtjev i zahtjev za oslobađanjem od sudske pristojbe i ta odluka je bila ukinuta s obrazloženjem da sud mora u pozivu točno naznačiti iz kojeg razloga poziva stranku i upozoriti ga na posljedice ne dolaska, ako to nije učinio, ne može stranci odbiti zahtjev za oslobađanje od sudske pristojbe.
  3. "i još jedno pitanje po starom ZOO-u kada kamate teku od presuđenja je li to od zaključenja glavne rasprave ili od objave presude?? također u raznim presudama različito" Kamate teku od presuđenja ("presudio je")...ako je dan presuđenja i dan zaključenja glavne rasprave različit NIKAKO ne mogu teći od zaključenja jer tada presuda nije još niti donesena...ako si negdje pročitala/o da je od zaključenja - to je vjerovatno i jedino slučaj kada je dan zaključenja i presuđenja isti - znači kad na raspravi sudac zaključi raspravu i odmah objavi presudu. Što se tiče kamata. Ako nekome nešto dospijeva 9.5. to znači da dužnik još 9.5. može platiti dug i ne biti u zakašnjenju, pa mu kamate tek teku od slijedećeg dana, ALI u praksi, sudovi skoro nikada ne odbijaju za taj jedan dan i to stvarno rijetki suci rade i nepotrebno je. Tako da ako ti u tužbi traži od dospijeća dosudi od dospijeća i nemoj komplicirati i pisati odbijajući dio samo radi toga jednog dana jer taj jedan dan ne igra nikakvu ulogu. Ali, ako npr. on u tužbi traži kamate od nekog drugog datuma krivog, npr. od 9.4., pa ti utvrdiš drugačiji datum dospijeća, onda ćeš mu dosuditi dan nakon, znači od 10.5. jer onda ti kao sudac dosuđuješ kamate i znaš da je to dan nakon dospijeća, a za ovaj ostali dio od 9.4. do 9.5. ga odbijaš. Znači nije nikakva greška odbiti ga za jedan dan, to bi zapravo po slovu zakona bilo najispravnije, ali skoro nitko to ne radi i sigurno neće biti nikakva greška zbog toga jednog dana. Izbor je na tebi. Ja osobno to neću raditi.
  4. Ne bih se ni ja žalila ...ja ne živim u gradu u kojem mi je sud, a dobit ću 300 kn...jer računaju prema mjesečnoj autobusnoj karti, tako da ti je to baš super cifra
  5. Super ti je naknada, stvarno velika iako ne znam kako to da ti je tako visoka? 593 kn za jedan mjesec, a kažeš da si 5 min od suda? ...nisi prijavljen tamo?
  6. Sutra počinjem raditi ...zvali me u petak telefonski... Biram odjeću i imam tremu
  7. Kod mene još ništa od rješenja o konačnosti...prošao je rok za žalbu od 2 tjedna već odavno...ništa ne dobivam novo...mislim da ću ovih dana se zaputiti do suda ili ću ih zvati da vidim imaju li oni kakvu informaciju... Ne znam dobijemo li mi rješenje o konačnosti od Ministarstva, pa onda tek poziv od suda za posao...ili sud obavijesti da je rješenje postalo konačno i odmah je u tome tješenju i poziv na posao? ...ako je tako, možda je zapelo na sudu jer su godišnji pa me možda ne žele još pozvati...ne znam...
  8. I, kako je na poslu? Meni osobno to prebacivanje bioritma teško pada Što se tiče poslova, jaaaaako sam zadovoljan. Prvi dan je bio neki uvodni, drugog dana sam već pisao neke superjednostavne podneske i ubacivao ih u spise, a trećeg dana sam pola dana pisao ostatak tih podnesaka, a drugi dio dana bio na tri rasprave sa šefom, prije kojih mi je vrlo iscrpno izložio o njima, uputio me u problematiku i najavio mnogo zadataka i zadaća koje će biti dio obuke. Preko vikenda već imam za razmišljati o jednom spisu i problemu iz istog (procesnopravno rješenje jedno se traži). Sve u svemu jaaaako sam zadovoljan. Nice ...baš je tebi super...
  9. Dobila ...24.6... pozitivno ...nakon svega...tek kada krenem raditi, krenut ću se zaista veseliti...ovako sreća još nije potpuna
  10. Ima li kakvih novosti? ...ja još nisam dobila rješenje...
  11. Zvala danas ministarstvo...rekli mi da to rješenje koje čekam još NIJE POTPISANO stvarno više ne znam
  12. Za koje sudove ti je sve došlo rješenje? ...a ne znam, treba se žaliti, ali s druge strane mislim da je to uzalud, ti kao mali čovjek, jedinka ne možeš protiv cijelog sustava... Ne znam kako finkcionira taj žalbeni postupak, ali mislim da ništa od toga. Znam da se ne treba lako pomiriti i da je najlakše reći da se žalbom neće ništa postići, ali opet s druge strane "ne treba se ni s rogatima bosti".
  13. Meni još moje rješenje nije stiglo , a uvijek je netko kod kuće = nisu još poslali sva rješenja! ...jeste li svi vi koji sudjelujete u ovoj raspravi dobili baš sva rješenja za sva mjesta na koja ste se prijavili??
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija