Jump to content

hervis

Korisnik
  • Broj objava

    25
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Postignuća

  1. Nedavno sam nakon porodiljnog presla iz jedne firme u drugu i ostao mi je citav stari godišnji. Dakle nisam ga koristila u staroj firmi nakon porodiljnog nego sam automatski počela raditi u novoj firmi. Znam da se to prije moglo prebacivati, ali sad vidim da se 2011. zakon promjenio, no iskreno ne mogu razumjeti da li se to odnosi na moj slučaj. Dakle može li mi netko detaljnije objasniti smijem li ja sad u novoj fimi koristi stari godišnji ili sada sve kreće iz početka kao kad se prvi put zaposliš? Hvala!
  2. Moj je otac imao stanarsko pravo na stan u Obrovcu. Neposredno prije rata je otišao u Srbiji ali je stan ostao njegov, međutim u međuvremenu je taj stan oduzet kao i svima drugima. Kakva je trenutno situacija s povratom imovine pogotov u slučaju kada se samo radi o stanarskom pravu a ne i o vlasništvu stana? I da li ja kao njegova nasljednica mogu zahtjevati povrata takvog stana ( s obzirom da je on prije par godina umro i nikad sam nije podnio zahtjev, bar koliko ja znam)?
  3. Da, zakoni u ovoj državi vijerojatno funkcioniraju u slučaju kad treba oduzeti neku crkavicu trudnici, ali kad treba stisnuti nekog korumpiranog političara, onda sve to pada u vodu, i pronalaze se neke zgodne rupe.
  4. Rubens, na temelju čega? Kako to dokazati? Ovo me stvarno zanima upravo zato što ne bih željela da se to dogodi.
  5. Na temelju čega? Kako to dokazati? Ovo me stvarno zanima upravo zato što ne bih željela da se to dogodi.
  6. Pošto sam u međuvremenu sve morala saznati u tančine o ovom slučaju, želim to napisati pa nek se nađe za druge s istim pitanjem. Dakle, ako raditi na ugovor na ODREĐENO vrijeme i trudni ste, poslodavac vam u bilo kojem trenutku može otkazati takav ugovor, nakon čega se vi u roku od 30 dana morate prijaviti na HZZO. Ako vam ugovor istiće za vrijeme porodiljnog ista stvar. Malu malverzaciju možete izvesti tako da se PRIJE otvaranja bolovanja zbog komplikacija u trudnoći ili prije otvaranja porodiljnog (ovo prije je jako važno) prebacite u neku drugu firmu (ako znate da cete ostati bez ugovora za vrijeme porodiljnog). Npr. zamolite nekoga tko ima firmu da vas prijavi kao ispomoć (tada su davanja minimalna) i da vam napravi ugovor do kraja porodiljnog jer vam onda stalno ide staž i max. naknada. Platite mu doprinose za jedan mjesec i ubrzo nakon toga otvorite bolovanje. Tako od države dobijate naknadu za bolovanje do otvaranja porodiljnog, a nakon toga prosjek zadnjih 6 mjesečnih plača. S tim da ako npr. na regularni porodiljni odlazite u 12 mjesecu, u prosjek vam ulazi plača od 10, 9, 8, 7, 6 i 5 mjeseca.
  7. anchyzu, nažalost nije ti baš dobra situacija. Potpuno siguran podatak je da prije otvaranja porodiljnog moraš imati najmanje godinu dana radnog staža u komadu. U bilo kojem drugom slučaja pa makar ti falio i samo jedan dan, vodiš se kao nezaposlena osoba i dobijaš nakandu od 1663kn. Raspitaj se da li se moraš i prijaviti na burzu ako ti daju otkaz, to i sama pokušavam shvatiti jer se i tu zakon mjenjao i više nije dovoljno samo otvoriti bolovanje tj. porodiljni pa si s time do kraja pokriven. Toliko o pronatalitetnoj politici.
  8. A šta ako se ne prijavi na burzu? Da li onda dobijaš 2600 ili već koliko je ta veća naknada sada? I šta je sa stažom, do kada on teče? Npr, meni će ugovor prestati dva dana nakon otvarnja porodiljnog (i to onih 45 dana prije).
  9. o.k., hvala! Ali mi dalje nitko nije odgovorio kako se može otići na porodiljni a da ne izgubim pravo na naknadu kao zaposlena osoba
  10. Već sam postavila post s ovom problematikom, ali ću se javiti i ovdje pa mi možda iu tu netko odgovori. Dakle, ako sam dobro shvatila, ako mi Ugovor na određeno istekne za virijeme pordoiljnog ja automatski postajem ne zaposlena osoba i ako se prijavim na burzu imama onaj minimalca od 1660 kn? Pa zašto poslodavci ne produže ugovor do kraja porodiljnog? Njima je financijski svejedno kad nas i onako za to vrijeme preuzima država, zar nije? Ili ih netko može tužiti za prekršaj? Jako mi je ovo važno jer sam upravo u pregovorim s poslodavcem oko produljenja ugovora (termin poroda mi je u 2 mj. 2011.), koji se boji da ako mi produži ugovor do kraja porodiljnog da će ga netko tužiti (na razini države) jer je to protuzakonito???
  11. Poštovani! Radim na Ugovor na određeno koji se produžuje svka 3 mjeseca. Termin poroda mi je u drugom mjesecu 2011. Poslodavac mi je spreman produžiti ugovor do termina poroda, ali ne i do kraja porodiljno jer ga je neki pravnik uvjerio da je to protuzakonito i varanje države. Koliko sam ja upućena ako mi ne daju ugovor do kraja porodiljnog, automtski se počinjem voditi kao nezaposlena ćime gubim i porodiljnu naknadu u punoj visini (dakle moja plača prvih 6 mjeseci) i dobijam onaj mimnimalac svih 12 mjeseci. Molim nekoga od Vas da mi napiše na koji način se jedino mogu zaštiti tako da cijelo vrijeme trajanja porodiljnog imama punu naknadu i zdrvstevno osiguranje?
  12. Da li postoji takvo pravo za sljedeći primjer? Majka i otac su imali građevinsko zemljište koje je njohvom rastavom podjeljena na dva dijela. Nakon majčine smrti sestra i ja smo nasljedile njenu polovicu tog zemljišta. Ako otac želi prodati svoj dio ne bi li nas dvije trebale imati nekakvo pravo prvog otkupa s obzirom da s njim dijelimo istu parcelu?
  13. Radim u državnoj firmi na Ugovor o radu, na određeno vrijeme, koji se produžuje svaka 3 mjeseca. Međutim između tih Ugovora poslodavac radi prekide od 10 dana pa i više. Ja uredno dolazim na posao i te dane i na kraju dobijem uobičajenu plaču, ali mi u radnoj knjižici fali tih npr. 10 dana staža. Te prekide vode kao Ugovor o dijelu. Meni trenutno odgovara ovakav način rada i ne želim se buniti jer volim svoj posao, ali ipak želim doskočiti tim rupama u stažu. Pa me zanima da li se ja mogu prijavljivati kao spremačica kod nekoga za vrijeme tih prekida i sama si platiti doprinose? Dakle da nemam niti jedan dan bez radnog staža. I da li tako nešto mogu učiniti retroaktivno? Naime jedan takav prekid mi je napravljen 1.3.2010. Koji je najjednostavniji način da se popune takve rupe?
  14. istra 15, kako Zakon gleda na prekide između Ugovora na određeno? Naime, u mojoj firmi (koja je državna) je običaj da se rade prekidi veći od tjedan dana između dva Ugovora o radu, i to zato da ne bi imali pravo na puni godišnji. Ali kako će se ti prekidi odraziti na zapošljavanje nakon što napunim 3 godine radnog staža. Dakle meni će biti 3 godine 1.1.2011. S tim da imam jedan prekid od 20 dana i jedan od 10 dana. Srećom u međuvremenu sam bila na Porodiljnom pa nema još više prekida. Običaj im je davati ugovore na 3 mjeseca.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija