Jump to content

FilipP

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je FilipP objavio

  1. FilipP

    pomoć

    sto se tice podataka iz kaznene evidencije; oni se mogu dati sudovima i drzavnim odvjetnistvima, drzavnim tijelima i tijelima unutarnjih poslova radi otkrivanja počinitelja. nitko drugi ne moze traziti od osobe da im predoci dokaze o svojoj neosudivanosti tj osudivanosti. tako bar ja mislim. nadam se da ce jos netko napisati nesto o tome. a prema ovome sto ste napisali, mislim da su se podaci vec brisali iz k. evidencije.( ako je proslo recimo 3 godine od zavrsetka uvjetne osude)
  2. Za pomilovanje može, ministarstvu. nakon polovice izdrzane kazne mozete pisati i molbu za uvjetni otpust.
  3. Sve je moguce. Bitan je najbolji interes djeteta.
  4. Članak 158. Zakona o izvršavanju kazne zatvora (1) Prijedlog za uvjetno otpuštanje može podnijeti zatvorenik, njegovi bliski srodnici iz članka 380. stavka 2. Zakona o kaznenom postupku (»Narodne novine«, br. 62/03. – pročišćeni tekst), branitelj, državni odvjetnik te upravitelj kaznionice, odnosno zatvora u kojoj se kazna izvršava. (2) Prijedlog se može podnijeti ako su ispunjeni zakonski uvjeti iz članka 55. stavka 1. Kaznenog zakona (»Narodne novine«, br. 110/97., 27/98., 129/00. i 51/01.), i to svaka četiri mjeseca ako je izrečena kazna zatvora do jedne godine, a svakih osam mjeseci ako je izrečena dulja kazna. (3) Ako se pojave nove okolnosti, zatvorenik može prijedlog podnijeti neovisno o rokovima iz stavka 3. ovoga članka. (4) Iznimno, osobe iz stavka 1. ovoga članka mogu predložiti uvjetno otpuštanje zatvorenika nakon izdržane jedne trećine kazne ako je zatvorenik obolio od teške bolesti, a ne postoje uvjeti liječenja u kaznionici, odnosno zatvoru.
  5. moje skromno misljenje jest da se još može. zastara bi nastupila nakon 10 godina, a kazete sad je proslo 8. vjerojatno se tu radi o teskoj tjelesnoj ozljedi iz čl. 99 st.2.
  6. Malo je kompliciranije... Zastara kaznenog progona pocinje teci od trenutka pocinjenja kaznenog djela. ZA tesku kradu, mislim da je 10 godina, a apsolutna je 20 godina. Tako da , ako prode 20 godina i još niste osudeni, na sigurnom ste Vi ste vjerojatno mislili na zastaru izvršenja kazne. tu duljina zastare traje ovisno o tezini izrecene kazne. Ako bi počinitelj bio osuđen na kaznu preko 3 godine, a manju od 5, rok te zastare bio bi 5 godina, a apsolutna bi onda iznosila 10. Nakon pravomoćnosti presude počinje teci zastara izvršenja kazne. Kad vec spominjete apsolutnu zastaru, pretpostavljam da znate kad ona dolazi u obzir.
  7. to je u čl. 159 ZIKZ (5) Rješenjem upravitelja u skladu sa stavkom 4. ovoga članka zatvorenika se može uvjetno otpustiti do dva mjeseca prije isteka kazne, ako je izdržao tri četvrtine kazne. isto je
  8. Moj prvi post Mislim da si pobrkao neke stvari, ali da odgovorim na pitanje; rehabilitacija je uspostava statusa punopravnog građana nakon počinjenog KD, možemo reci da postoje dvije faze rehabilitacije. Prva je osnovna rehabilitacija koja nastupa odmah nakon izdržane, oproštene ili zastarjele kazne zatvora i u tom trenutku ta osoba ima sva prava građanina. Ipak, to nije potpuna rehabilitacija jer postoji ograničenje za stjecanje nekih prava. Ta potpuna rehabilitacije nastupa protekom nekog vremena koje ovisi o težini kazne na koju je netko bio osuđen. Ako je osuđen na kaznu zatvora do 5 godina ili novčanu, to razdoblje je 3 godine. poanta je da nakon tog perioda, znaci nastupanjem potpune rehabilitacije, osuda se briše iz kaznene evidencije i više nitko ne može toj osobi raniju osudu uzimati kao otegotnu okolnost. ( u tom novom postupku koji se vodi protiv te iste osobe ) a sad, ako je počinio kazneno djelo u tom periodu kad još nije nastupila potpuna rehabilitacija; mislim da će mu se uzeti u obzir kao otegotna okolnost ( pogotovo ako je počinio istovrsno djelo )u tom novom postupku. važno je tempore criminis
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija