Jump to content

mamamama

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. uzima se isti prosjek plaća koji se koristio i za izračun naknade na komplikacijama samo što je iznos na rodiljnom prvih 6mj delimitiran i obračunava se prema satnici (znači neće biti u kunu isti svaki mjesec jer ovisi koliko je dotični mjesec imao radnih dana pa se to množi sa satnicom iz prosjeka), ali biti će cca redovna plaća, a drugih 6mj 2660kn.
  2. Zakon o radu, cit: Rok stjecanja prava na godišnji odmor Članak 50. (1) Radnik koji se prvi put zaposli ili koji ima prekid rada između dva radna odnosa duži od osam dana, stječe pravo na godišnji odmor nakon šest mjeseci neprekidnoga rada. (2) Privremena nesposobnost za rad, vojna služba ili drugi zakonom određeni slučaj opravdanog odsustvovanja s rada, ne smatra se prekidom rada u smislu stavka 1. ovoga članka. i još: Prenošenje godišnjeg odmora u sljedeću kalendarsku godinu Članak 55. (1) Godišnji odmor, odnosno prvi dio godišnjeg odmora koji je prekinut ili nije korišten u kalendarskoj godini u kojoj je ste­čen, zbog bolesti ili rodiljnog dopusta, radnik ima pravo iskoristiti do 30. lipnja iduće godine, pod uvjetom da je radio najmanje šest mjeseci u godini koja prethodi godini u kojoj se vratio na rad. Po ovome, po meni, možete i jedna i druga koristiti godišnji odmor za 2009. godinu jer (Zak je po meni mogla koristiti i stari godišnji do 30.6. jer joj je porodiljni završio 19.5., a butterflies samo za 2009. jer se vraća nakon 30.6. na posao) Ovo što Ivana S kaže da niste radili 6mj u godini koja prethodi godini u kojoj ste se vratili na rad, po meni nije točno jer ste bile na porodiljnom - to nije rad, ali nije ni prekid rada! najbolje provjeriti sa personalnom u firmi
  3. Nitko da se javi... Pretpostavljam da ću na čuvanju primati minimalac jer će mi je samo jedna plaća isplaćena u mjesecu koji prethodi bolovanju... Koma, ali što se može... No evo što sam našla u pravilniku o pravima, uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja vezano za moje pitanje da li će mi se isti prosjek koristiti i za isplatu naknade za vrijeme bolovanja i kad odem na rodiljnidopust nastavno na bolovanje: Članak 101. Osnovica za naknadu plaće utvrđena prema članku 100. i 102. ovog Pravilnika, konačna je i ne može se mijenjati. Iznimno od stavka 1. ovog članka, kada je osnovica za naknadu utvrđena na osnovi pogrješnih ili nepotpunih podataka iz članka 100. i 102. ovog Pravilnika, osiguranik – korisnik naknade plaće ima pravo tražiti ponovno utvrđivanje osnovice za naknadu plaće i pripadajući iznos naknade plaće od tako utvrđene osnovice za nak¬nadu plaće. Članak 107. Osnovica za naknadu utvrđena prema odredbama ovog Pravilnika služi za obračun naknade plaće za sve vrijeme trajanja neprekidnog bolovanja. Pod neprekidnim bolovanjem prema stavku 1. ovog članka smatra se neprekidno bolovanje zbog istog uzroka bolovanja, bez ijednog radnog dana prekida, odnosno s prekidom jednog ili najviše 30 kalendarskih dana kada je do ponovnog bolovanja došlo zbog iste bolesti, ozljede ili stanja prema šifri međunarodne klasifikacije bolesti (nastavno bolovanje). ….. U slučaju iz stavka 2. ovog članka naknada plaće obračunava se i isplaćuje od iste osnovice za naknadu i na teret istog obveznika isplate te naknade u visini i trajanju propisanom Zakonom, općim aktom pravne, odnosno fizičke osobe – poslodavca, te ovim Pravilnikom. Iznimno od odredbe stavka 2. ovog članka, pod neprekidnim bolovanjem smatra se i bolovanje zbog korištenja obveznog rodiljnog dopusta na koji osiguranica nastupa neposredno nakon korištenja bolovanja iz članka 31. točke 6. Zakona ako je to za osiguranicu povoljnije. Po ovome, meni se čini da mogu zatražiti da mi se izračuna novi prosjek, te bi mi tako u prosjek za rodiljnu naknadu ušle plaće za 4., 5. i 6. mjesec dok mi za bolovanje ulazi samo 4. mjesec !!! Jesam li dobro shvatila? Hvala!
  4. da, to sam i ja našla, ali nije mi potpuno jasno... moj slučaj je baš specifičan iako sam na nekim forumima našla da bi mi se u u prosjek zadnjih 6 plaća uračunala i naknada koju sam primala na porodiljnom ( znači 2660kn x 4 + 5400kn + 6350kn) i onda se to podijeli sa 6 i to je taj prosjek (u biti za točan izračun se izračuna satnica za svaki mjesec zasebno pa se pomoću tog prosjeka izračuna točna visina naknade) te bi tako moja naknada iznosila cca 3700kn... vidiš... da li će mi naknada na rodiljnom dopustu prvih 6 mjeseci biti onda moja puna plaća (znači 6350kn) ili opet taj prosjek? znaš li možda gdje bi to mogla provjeriti? hvala!
  5. bila sam na pregledu sad u ponedjeljak, 1.6., i onda mi je dr rekao da moram čuvati trudnoću. rekla sam mu da sam trenutno na go pa je rekao da ćemo onda otvoriti bolovanje kad mi istekne go, tj. 18.6. jesi na to mislio?
  6. Pretražila sam teme, ali opet nisam sigurna jer je moja situacija specifična. U stalnom sam radnom odnosu od 21.3.2005. neprekidno. 06.04.2009. sam se vratila sa porodiljnog nakon rođenja prvog djeteta. radila sam do 12.5. i trenutno sam na godišnjem odmoru do 17.6. Saznala sam da sam opet trudna i to s blizancima, da je trudnoća rizična i da moram strogo mirovati tako da po isteku godišnjeg idem na čuvanje trudnoće. za travanj mi je isplaćena plaća u iznosu od 5400kn + 360kn naknade za par dana što sam još bila na porodiljnom. za svibanj sam dobila plaću u iznosu od 6350kn. Zanima me koliko će iznositi naknada dok sam na čuvanju trudnoće i da li će u prosjek plaća ući i iznos plaće koji ću dobiti do 17.6. ili ne. unaprijed zahvaljujem!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija