Jump to content

Znanje-imanje

Korisnik
  • Broj objava

    46
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Znanje-imanje objavio

  1. Molim ako mi tko može reći zakonski članak po kojem je obvezno odvoditi oborinske vode na svoju česticu. Naime, susjed me malo, malo poplavljuje jer je žlijeb svoje kuće usmjerio točno u moju kuću. Znam da ima u zakonu o vlasništvu (odvođenje kišnice), ali ako ima još kojegdje pogotovo ako postoji koja inspekcijska ili prekršajna mjera jer za parničenje nit vremena nit novaca. Hvala
  2. Molio bi moderatora da temu i post prebaci u "Izvanparnični postupci" jer sam zabunom postao na ovaj podforum. Hvala
  3. Molim vas zna li tko koliko dugo traje postupak Sudskog utvrđivanja međa?
  4. Potpuno isti slučaj kao moj, s tom razlikom da meni nije 10 cm od međe nego je srušio među ušao mi u teren i došao na 10 cm od kuće. Građevinska ne izlazi već dvije godine, pisane dvije pozurnice i trazeno izvjesce da se vidi u kojoj je fazi predmet. Nigdje odgovora. Obavijestene jos dvije inspekcije, dosli, ustanovili prekrsaje, ustanovili pozarnu i sanitarnu opasnost i otisli, nikad donijeli rješenje, nikad podnijeli prekrsajnu već sve proslijedili građevinskoj....i tako ukrug dok ne odletimo u zrak i ja i pol susjedstva.
  5. Da podsjetim ova tema je Međusobno isključivi zakoni, a tema Legalizacija bespravne gradnje nalazi se ovdje http://www.legalis.hr/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=503350194&forum=36
  6. Zanimljivo, a i opasno razmišljanje po kojem bi pravo otvaranja tema ili postova imali samo oni koji "imaju puno znanja". Baš zato što nemam znanja pitam jer ono što ne znam pitam, a jasno mi je da u tom zakonu svašta smrdi. Kad već navodiš da postoje mnoge nedefinirane stvari i nejasna provedba, nije zgorega navesti pokoji primjer jer nismo ovdje zbog skrivača. I posljednje, ali ne i najmanje bitno... Ne radi se o "bespotrebnom opstruiranju i politikantstvu" već o sudbinskom pitanju gdje će gro ljudi: a) ako krenu u legalizaciju - izgubiti kuće ovrhama jer neće moći platiti davanja b) ako ne krenu u legalizaciju - izgubiti kuće jer nisu krenuli u legalizaciju a što je najdublji problem rečenog zakona.
  7. Prvi primjer Nezakonito izgrađena zgrada protivno planu Članak 12. Rješenje o izvedenom stanju za nezakonito izgrađenu zgradu protivno planu donosi se kada: ...... – je suglasnost za donošenje rješenja o izvedenom stanju dala stranka u postupku donošenja tog rješenja koja je do 21. lipnja 2011. u vezi s nezakonito izgrađenom zgradom podnijela prijavu građevinskoj inspekciji ili je sudu podnijela tužbu u svrhu zaštite svojega vlasništva ili drugih stvarnih prava. U Zakonu o vlasništvu vlasničko pravo ne poznaje rok naročito ne ovakve naravi. ________________________________________ Drugi primjer: -Nezakonito izgrađena zgrada, odnosno zemljište na kojem je izgrađena ne mogu se otuđiti dok se takva zgrada ne ukloni. Zemljište je postojeće i legalno, te se ne moze ograničiti u pogledu vlasničkih prava i nasljednih prava. Ovo je suprotno i Ustavu u kojem se jamči pravo vlasništva i pravo nasljeđivanja. Citirano je takošer nebuloza jer po ovome nitko ne moze niti dobiti doozvolu da takvu zgradu ukloni jer samo s urednom dokumentacijom moze traziti uklanjanje. Ima i primjera kada se krši Zakon o suzbijanju diskriminacije, pa me zanima kome se i kako obratiti osim Ustavnom sudu i treba li ustavnom sudu osim kršenja ustavnih odredbi predočiti i sudaranje s ostalim krovnim zakonima. Nadam se da je jasnije...
  8. Najprije, ne znam je li ovoj temi mjesto ovdje pa molim moderatora da temu premjesti gdje valja ako ne spada ovdje. Naime, što učiniti i kome se obratiti ako su zakoni međusobno isključivi. Konkretno, Zakon o legalizaciji bespravne gradnje i Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima su u nekim člancima potpuno suprotni, pa čak i isključivi. Točnije Zakon o legalizaciji bespravne gradnje u više navrata ulazi u domenu drugih krovnih zakona pa nastaje totalni ćušpajz, te me zanima kako postupati jer jedno i drugo ne ide. Znam za ocjenu usklađenosti s Ustavom, ali ovdje mislim baš na usklađenost jednog zakona s drugim.
  9. Tema je dobrodošla i vjerujem da će doseći ozbiljan broj postova. Zadratis2010, glede tvog slučaja, nema odgovora, dapače ne bih se iznenadio da uredno platiš sve od osnovnih papira za zahtjev pa do doprinosa, a da se onda stvar izjalovi. Inače, zbog kvake-susjed kao i zbog još nekih stavaka Zakona priprema se i Zahtjev za ocjenu usklađenosti zakona sa Ustavom jer Zakon je blago rečeno nakaradan.
  10. Upravni sporovi mogu trajati godinama i koštaju. Pa valjda te inspekcije dobijaju plaću da nešto rade, a ne da šute ili pak da dobiju nekakav mito od prekršitelja pa se prave mutavi. Mogu li ponovno podnijeti prijavu, pozvati se na svjesnu i namjernu diskriminaciju tijekom postupanja, pa i prijaviti inspektora?
  11. Inspektor jest našao sve što sam u prijavi naveo i što jest meni na štetu, suprotno zakonu i podlozno mjerama, a sve je konstatirano zapisnikom koji je potpisao i prekršitelj tj. nadzirani. Inspektor je tek nakon što sam trazio razgovor s njegovim načelnikom proslijedio predmet drugoj inspekciji (što je do tada odbijao) s tim da iz svoje oblasti nikad nije donio nikakvo rješenje protiv prekršitelja iako je konstatirana i opasnost i prekršaji i nezakonitosti itd. ne samo meni na štetu već i trećim osobama. Također je inspektor odbio podnijeti prekršajnu prijavu, te me moljakao da je ni ja ne podnesem što naravno nisam poslušao. Kako je inspektor u najmanju ruku bio kontinuirano diskriminirajući, da ne upotrijebim oštrije izraze, sve mi prilično smrdi da nedonošenje rješenja nije niti slučajno niti bez motiva, pa me zanima kako ih natjerati da donesu rješenje iz svoje oblasti, a ne samo ping-pong na drugu upravu, izbjegavajući donošenje mjere iz njihove nadleznosti.
  12. Prije godinu dana je obavljen inspekcijski nadzor i sastavljen zapisnik, od tada ni traga ni glasa bilo kakvom rješenju, iako su zapisnikom sve činjenice ustanovljene i nije bilo nikavih primjedbi ni ispravaka. Zanima me ima li neki rok za donošenje rješenja ili se ovdje institucije oglušuju?
  13. Hvala na odgovoru, Naime, nije prekršaj u kojem policija postupa po službenoj dužnosti, a jest prekršaj u kojem sam ja podnositelj optužnog prijedloga.
  14. Nedavno sam zvao ophodnju, te me zanima mogu li od policije tražiti zapisnik. Naime, koliko sam shvatio izgleda da zapisnik može tražiti samo odvjetnik ili sam u krivu?
  15. Hvala na odgovoru, Jest prekršajni postupak, ali nije obiteljsko nasilje, pa se bojim da ne ode sve u zastaru. Mozete li mi odgovoriti i na druga pitanja, tj. postoji li rok za donošenje drugostupanjske presude, (sad je više od godinu dana od uložene žalbe) i imaju li smisla i pišu li se požurnice? Hvala,
  16. Štovanje, Molim zna li tko postoji li rok i koliki je za donošenje drugostupanjske presude. Naime, prvostupanjska presuda donijeta je i dostavljena prije godinu dana, okrivljenik je podnio žalbu i od tada se ništa ne događa. Postoji li neki rok, imaju li smisla i pišu li se požurnice, te ima li opasnosti od zastare? Hvala na informacijama jer kako već godinu dana ništa ne dolazi okrivljenik dobija krila i ponovno pokazuje nasilje pa bi svakako htio što prije do presude za koju vjerujem da će biti ista kao i prvostupanjska.
  17. Ne znam točno u koju domenu se ubraja moja tema pa molim moderatora da je premjesti ako joj je negdje drugdje mjesto. Naime, Kako je moguće da unutar iste institucije dva potpuno odvojena i različita predmeta imaju isti urudžbeni broj (tj. čak 4 predmeta imaju isti ur. broj, a različite klase)
  18. Nikakve parfeme ili bilo kakve takve inačice ne kanim nositi jer niti sam takav niti kanim potpirivati takav model funkcioniranja društva. Samo tražim zakonski put kako da dođem do presude. Postoji li neka predstavka, požurnica ili nešto slično...
  19. Dakle, još jednom sud (tj. konkretno sudac) ignorira rok budući objavljenu presudu uopće nije dostavio otpremi na otpravak. Meni je u interesu što prije doći do presude budući sam u postupku tužitelj, a tuženik je prekršajno kažnjen. Molim vas, kako u ovom slučaju doći do presude?
  20. Zanima me kako postupiti ako sud ne dostavi objavljenu presudu u roku. Naime, presuda je objavljena prije dva mjeseca i po svim rokovima je vec trebala biti dostavljena. Kako uopce doci do presude ako sud ignorira rok?
  21. Prebačeno s ostalih pravnih pitanja Pozdrav, Nedavno sam nakon dugotrajnog psihičkog nasilja i u trenutku verbalne i neverbalne agresije moje izvanbračne supruge, dodatno pritisnut strahom koji je takva agresija izazvala kod naših kućnih ljubimaca potpisao izjavu kako se u slučaju raskida izvanbračne zajednice odričem bilo kakvih potraživanja (na koja imam osnovana zakonska prava). Izjavu sam osim pod ogromnim stresom i pod smanjenom ubrojivosti praktički morao sastaviti i potpisati jer je nasilje toliko eskaliralo da je moglo prerasti u još ozbiljnije posljedice bilo po mene bilo po kućne ljubimce. Napominjem kako teško stanje lako mogu dokazati jer zbog obiteljskog nasilja već neko vrijeme posjećujem psihijatra, a par dana prije samog potpisa sam elektronskim i telefonskim putem kontaktirao Centar za žrtve nasilja budući sam bio svjestan narasle mržnje, pohlepe i egzistencijalne opasnosti. Centar sam također obavijestio nakon potpisane izjave o barem privremenom smirivanju situacije. Izjava srećom nije ovjerena kod bilježnika, pa me zanima ima li ona pravnu valjanost ako kasnije pokrenem bilo kakav pravni spor. Hvala
  22. Pozdrav, Nedavno sam nakon dugotrajnog psihičkog nasilja i u trenutku verbalne i neverbalne agresije moje izvanbračne supruge, dodatno pritisnut strahom koji je takva agresija izazvala kod naših kućnih ljubimaca potpisao izjavu kako se u slučaju raskida izvanbračne zajednice odričem bilo kakvih potraživanja (na koja imam osnovana zakonska prava). Izjavu sam osim pod ogromnim stresom i pod smanjenom ubrojivosti praktički morao sastaviti i potpisati jer je nasilje toliko eskaliralo da je moglo prerasti u još ozbiljnije posljedice bilo po mene bilo po kućne ljubimce. Napominjem kako teško stanje lako mogu dokazati jer zbog obiteljskog nasilja već neko vrijeme posjećujem psihijatra, a par dana prije samog potpisa sam elektronskim i telefonskim putem kontaktirao Centar za žrtve nasilja budući sam bio svjestan narasle mržnje, pohlepe i egzistencijalne opasnosti. Centar sam također obavijestio nakon potpisane izjave o barem privremenom smirivanju situacije. Izjava srećom nije ovjerena kod bilježnika, pa me zanima ima li ona pravnu valjanost ako kasnije pokrenem bilo kakav pravni spor. Hvala
  23. Koliko znam, trebaš podnijeti Zahtjev za zaštitu zakonitosti, mislim da on čak i nema roka, ali nisam siguran. Na žalost, vrlo su česti primjeri kako državna uprava izdaje protuzakonita rješenja, a to osobito stoga što se uopće ne konzultiraju međusobno i ne konzultiraju podzakonske akte. Sam vodim jedan takav postupak, i tip zadužen za predmet je mrtav-hladan predložio rješenje koje bi bilo počinjenje kaznenog djela i kršenje jedno 10-ak elementarnih zakona.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija