Jump to content

zoemis

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovana Ultra, može li se Vama obratiti za uslugu otvaranja doo-a? Namjera mi je angažirati odvjetnika ali ga još ne nađoh. Hvala unaprijed!
  2. Imenovan sam za posebnog skrbnika za moju pratetku koja se odnedavno nalazi u u domu, oko 110 km daleko od Zagreba. Ona ima dosta velika mirovinska primanja, pa me zanima imam li pravo na naknadu za korištenje svog auta za odlaske njoj u posjetu. Ako da, kako se to obračunava (2kn po km ili?). Također, zanima me kakve uopće naknade za posebnog skrbnika postoje, te na koji način se ostvaruju. S obzirom na njezina dosta visoka mirovinska primanja, naknada za skrbnika iz njezinih sredstava ne bi ugrožavala njezin lagodan život u bilo kojem smislu.
  3. Imenovan sam za posebnog skrbnika za osobu kojoj je u postupku oduzimanje poslovne sposobnosti. Moja štičenica je dobila rješenje o priznavanju prava na doplatak za pomoć i njegu u punom iznosu od 100 % ( 500 kn ). Moja štičenica ima izuzetno visoka primanja, koja su joj više nego dovoljna za lagodan život, a za koja djelatnik centra zna ( njemačka i hrvatska mirovina), nisam siguan da li bi trebao zatražiti isplaćivanje tog doplatka. Radi se o tome da sam informirajući se o pravima svoje štićenice dobio informaciju da ukoliko bude koristila navedeni doplatak, država stavlja zabilježbu na njezinu nekretninu iz koje nakon smrti moje štičenice zahtjeva povrat sredstava od navedenog doplatka. Zbunjuje me također što je u rješenju o priznavanju prava na doplatak za pomoć i njegu djelatnik centra koji je pisao rješenje naveo da prihod korisnice čine njezina mirovinska primanja u iznosu od 1214 kn. Njezina Hrvatska mirovina je oko 1800 kn, a njemačka mirovina za koju centar zna, ali ju nije uzeo u obzir je oko 900 eur. Konkretno, moje pitanje je da li u bilo kojem slučaju, ako ja kao skrbnik prihvatim ovo rješenje i isplatu doplatka, država može tražiti ikakav povrat sredstava nakon njezine smrti?
  4. Evo, ipak se kreće... Ovih dana ću dobiti rješenje da sam imenovan posebnim skrbnikom, te ću prema preporuci Centra pokrenuti postupak za lišavanje poslovne sposobnosti. Danas sam otkrio da je osoba o kojoj ću i službeno skrbiti prodala jednu garsonijeru u Zagrebu (prije godinu i pol). Na moje pitanje gdje su joj novci od prodaje, rekla mi je da ne zna, da je to taj "kupac" sve sredio. Uskoro ću službeno provjeriti priljev novca na njezin račun u to vrijeme (mada je teoretski moglo biti i keš na ruke). Rekli su mi da će vještak pri vještačenju odrediti da demencija traje unazad npr. 3 godine, te da u tom razdoblju (retroaktivno) ne vrijede nikakve oporuke, ugovori o uzdržavanju i sl. A što ako je i ova kupoprodaja obavljena unutar tog "vještakovog" vremena, vrijedi li, može li se poništiti? Je li to spada u iskorištavanje dementne osobe?Taj kupac je sada upisan kao vlasnik garsonijere. Obzirom da se ona ne sjeća da je primila novac, sumnjam na prijevaru dementne osobe. Je li to posao za policiju? Polako saznajem i za podizanje veće količine novaca (deseci tisuća eura u razdoblju oko 2 godine) u više navrata, ona tvrdi da je toj istoj osobi koja je "kupila" garsonijeru par puta podigla novce da joj pomogne (za ljetovanje 10000 eura! i sl.). Još uvijek ništa ne poduzimam, pitao sam za savjet u Centru, rekli su da odem na policiju, ali da je sve to teško dokazivo. Zanima me može li tu policija što učiniti, ispitati porijeklo imovine možda i sl. Unazad 2 godine ta osoba je kupila i malo skuplji automobil koji si baš ne može svatko priuštiti. P.S. Hvala unaprijed na odgovorima.
  5. Od Centra sam dobio popis što trebam skupiti te sam isto i skupio i predao u Centar (Uvjerenje da se ne nalazim pod skrbništvom i Uvjerenje da nisam lišen roditeljske skrbi). Skužio sam da su ovi u CZSS malo usporeni a nikako da ih ubrzam. Malo me strah domova, u jedan ju moram smjestiti, svi su na prvi pogled dobri na svoj način, svi ravnatelji su slatkorječivi, a opet većina kaže da ju dovedem u njihov dom jer ovi ostali manipuliraju??? Je li to moguće u domovima? Ima li netko kakvu preporuku za dom? Ima dovoljno novaca za platiti dom, dakle neka bude i skuplji. Druga stvar je što osoba ne želi ići u dom i tu bi moglo biti problema, kako ju privoliti na lijep način a ne prevariti tipa "ideš doma", a onda dovesti u dom pred gotov čin? Hvala svima na odgovoru!
  6. Pokrenuo sam postupak za posebnog skrbnika za dementnu osobu koja nema djece (80 godina). Zanima me da li mi ona može prepisati imovinu. Ima nekoliko potencijalnih nasljednika (nećaci i nećakinje) koji se za nju ne brinu. Nisam nasljednik već sin od jednog od nećaka. Ja sam se o njoj brinuo do sada ali nikad nisam tražio da nešto prepiše na mene. Sada kada je u Vrapču, javili su se ostali i pokušavaju ju pridobiti. Do Vrapča je živjela sama i nitko osim mene je nije posjećivao i pomagao. U prvom redu bih joj htio pomoći jer se bojim da će je oni baciti u najjeftiniji dom (ima dobru penziju i može plaćati skupi dom) i pokupiti novce i imovinu. Naravno, sad kad vidim da su se svi sletili da joj "pomažu", htio bih, ako je moguće uzeti koliko mogu, nju staviti u najskuplji dom, njoj dobro, meni dobro. Još uvijek nije lišena poslovne sposobnosti, u Vrapču je postavljena dijagnoza demencija. Ukoliko mi nešto prepiše, može li se to osporiti, i što onda? Što sa računima i novcima u bankama (za sada nitko nema punomoći)? Hvala unaprijed na odgovorima.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija