Jump to content

jura62

Korisnik
  • Broj objava

    10
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani forumaši molim kvalitetan odgovor! Razveo sam se 2009g. Bivša pokreće utvrđivanje bračne stečevine. 2010. g dobivam od države materijal za obnovu kuće (poseb. drž.skrb) dižem kredit obnavljam kuću ,plaćam radnike, nadograđujem gospodarski objekt,održavam okućnicu itd Radovi na obnovi završeni 2010. Presudom tek 2014. bivša postaje suvlasnicom svih 1/2 nekretnina upisanih na moje ime. Da li imam pravo potraživati barem polovinu sredstava koja sam uložio u u gore navedene nekretnine, ako da s kojeg osnova? Unaprijed hvala!
  2. poštovani! razveo sam se 2009 godine.dignuo kredit za uređenje kuće i uredio je,održavao okućnicu (košnja, obrezivanje voća.građevinski radovi na gospodarskoj zgradi itd.) bivša supruga nije htjela da joj kupim stan nego je ostala u potkrovnom stanu i načinila štetu na balkonu cijepala drva (otpale pločice), fekalna voda curila po fasadi itd..) sudskom odlukom na ime bračne stečevine dobija polovinu svega. pitanje:dali imam pravo potraživati iznos koji sam uložio od 2009 do 2013 godine na ime gore narečenog održavanja
  3. Poštovani veteran! Neizmjerno sam Vam zahvalan,dali Ste mi nadu u pravednost. Hvala!
  4. Zahvaljujem "veteranu" na odgovoru- I još preciznje pitanje: Brak razvden presudom 10.kolovoza o.g. 01.rujnao.g. presuda postaje pravomoćna. Primatelj uzdržavanja umro 22.kolovoza o.g.. Ugovor o doživotnom uzdržavanju potpisan 2001 g. samo samnom. Ulazi li na taj način Ugovor u bračnu stečevinu? Hvala!
  5. Poštovani forumaši! Samo jedno pitanje: Da li su nekretnine dobivene ugovorom o doživotnom uzdržavanju bračna stečevina. Hvala svima!
  6. jura62

    zbunjen

    molim odgovor, na slijedeće pitanje: s svojim roditeljima sam davno potpisao ugovor o doživotnom uzdržavanju. Tek po njihovoj smrti obiteljsku kuču i ostalo dobivam ja. Rastao sam se. nakon rastave par meseci roditelji umiru i sve dobivam ja, što je i zabilježeno u vlasničkom izvatku u gruntovici. bivša supruga putem odvjetnika traži polovicu svega. da li ima pravo, odnosno da li je to bračna stečevina? hvala puno
  7. Molim vas tko zna da mi pojasni slijedeće: Nakon 23 godine braka razveden u 6. mjesecu o.g.. Roditelji mi umiru isto o.g. poslje razvoda. Ugovorom o doživotnom uzdržavanju nasljeđujem kuću i imanje. Postajem Vlasnik 1/1. U postupku sam ishođenja sudskog nalog za iseljenje bivše supruge iz kuće kojoj sam sada vlasnik. U braku uredili potkrovlje, s tim da je gro materijala kupio moj otac prije sklapanja mog braka, a radove sam izvodio najviše sam. Nismo plaćali stanarinu, ali sam ja zadnjih 16-17 g plaćao sve režije.Bivša supruga u posljednje 4 g. braka uspjeva uštedjeti cca 60.000,00kn u novcu i paket dionica HT-a, iako joj je plaća 2.000,00 kuna.Ovlašteni građ.vještak mi govori da nema nikakve veze to što je građ. materijal kupljen ranije jer nemam računa za isti, kao ni to što sam radove izvodio sam., Odnosno da te okolnosti ne utječu na veličinu sume koju ću morati isplatiti bivšoj supruzi. Da li je u pravu? Hvala svima.
  8. Draga gospođo, žao mi je to što Vam se dešava, ali što je tu je.Nemorate doći na Sud, ali će se onda rasprava održati bez Vas i nećete se moći braniti. No ako se je Vaš suprug doista naumio od Vas razvesti tu nećete postići ništa da li mu date razvod ili ne, samo će te potrošiti novaca.Pitanje je stana , tko je vlasnik, kada je kupljen (u braku sa Vama ili ne. Ako je kupljen za vrijeme trajanja braka, tada je to bračna stečevina i dijeli se na pola. U slučaju da je kupljen od strane supruga prije braka tada isti ne ulazi u bračnu stečevinu, ali možete tražiti povrat ulaganja u taj stan i to Sudom.
  9. Znam da obiteljska kuća nije bračna stečevina.Ugovor sam sačinio jer je bilo tada još aspiranata.Kako ostavinska rasprava još nije provedena ništa nije na mom imenu i prezimenu.Samo me zanima da bivša supruga što prije iseli na legalan način i da joj dadem "otpremninu", ali ne takovu kako ona zahtjeva. Tijekom braka ulagali "smo" u kuću i okućnicu. Za to posjedujem račune, ali nismo plaćali stanarinu.Kako izračunati kolika je to svota. Ona izjavljuje da je kao kućanica njeno prihodovanje 6.000,00 kuna plus njena plaća i da je ona uložila više, što naravno nije istina jer imam i imao sam cca 4 puta veću plaću od nje.
  10. Bog ljudi! Imam problem(a tko nema?!). Prvo fakti.Sa roditeljima sam potpisao Ugovor o doživotnom uzdržavanju prije 8 godina.Nažalost oboje su umrli u razmaku od 10 mjeseci, otac prije tri tjedna. Nakon 23 godine braka, supruga se "zaigrala" tako da sam svibnju ove godine pokrenuo sam brakorazvodnu parnicu,koja stupila na snagu u rujnu ove godine poslije očeve smrti. Ostavinska rasprava još nije bila. Supruga (bivša)ne želi da se iseli iz obiteljske kuće u kojoj smo živjeli sa mojim roditeljima koji su vlasnici iste. Njen je uvjet da joj dam od 300.000,00 do 500.000,00 kuna ili da joj kupim stan po njenom izboru.Obiteljska kuća i cijeli posjed vrijedi cca 50.000,00 eura. Imam dvoje djece jedno radi , a drugo je na studiju. Do sada sam financirao njeno školovanje pa ću tako i dalje, nije problem,kao i sve režije. Supruga(bivša) zaposlena.Djeca su u kući samnom i ne žele ići sa mamom. Pitanje: kako da je se riješim'
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija