Jump to content

vesnavesna

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. brisano jer nisam vidila da je već komentirano
  2. gospodine Veteran, ja savršeno razumijem što hoćete reći i pročitala sam ovaj novi Zakon o radu jer mi je to dijelom i u opisu mog posla, ali postavlja se slijedeće pitanje: Naime naš Pravilnik o radu se temelji na Kolektivnom ugovoru (kojeg su potpisali Sidikat trgovine Hrvatske i Udruga poslodavaca trgovine Hrvatske). Potpuno mi je jasno da se naš Pravilnik mjenja u dijelu koji se odnosi na minimalno trajanje GO, ali da li se i dalje na tu osnovicu od 24 dana dodavaju i dani za radni staž, socijalne prilike i sl. (čl.21 Kolektivnog ugovora za djelatnost trgovine). Članak 56. Zakona o radu (1) Trajanje godišnjeg odmora duže od najkraćega propisanog odredbom članka 55. ovoga Zakona te broj radnih dana koji se uračunavanju u godišnji odmor radnika, utvrđuje se kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu.
  3. Mario 2000 ja imam isto pitanje, tj. da li će se kolektivni ugovori mjenjati s obzirom da se broj dana po novom Zakonu o radu povećao na 24 dana. Logično je da će se udruge poslodavaca i sindikati morati usaglasiti oko ovih novih okolnosti, tj. precizirati kako izračunati dane godišnjeg odmora po novom Zakonu o radu.
  4. odgovore možeš naći u novom zakonu o radu Narodne novine 149/09. Članak 63. (1) Neiskorišteni dio godišnjeg odmora u trajanju dužem od dijela godišnjeg odmora iz članka 62. stavka 2. ovoga Zakona, radnik može prenijeti i iskoristiti najkasnije do 30. lipnja iduće godine. (2) Radnik ne može prenijeti u sljedeću kalendarsku godinu dio godišnjeg odmora iz članka 62. stavka 2. ovoga Zakona, ako mu je bilo omogućeno korištenje toga odmora. (3) Iznimno od odredbe stavka 2. ovoga članka, godišnji odmor, odnosno dio godišnjeg odmora koji je prekinut ili nije korišten u kalendarskoj godini u kojoj je stečen, zbog bolesti ili korištenja prava na rodiljni, roditeljski i posvojiteljski dopust, radnik ima pravo iskoristiti do 30. lipnja iduće godine
  5. nema više potvrde o godišnjem odmoru. Ako je moguće treba iskoristiti godišnji odmor ili poslodavac isplaćuje naknadu za go.(čl.61 novog Zakona o radu.)
  6. Po novom zakonu o radu koji se primjenjuje od 01.01.2010. svi imamo minimalno 24 dana g.o. Da li netko zna da li se na ova 24 dana dodavaju dani za staž, za djecu i sl. Ja konkretno radim u trgovini i do sada se primjenjivao kolektivni ugovor vezan uz djelatnost trgovine. Da li će se donijeti novi koletktivni ugovor ili ostaje na snazi ovaj stari, i da li se na ova 24 dana moraju još dodati dani vezano uz staž, djecu i sl.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija