Jump to content

BORISSS

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Na žalost, nisam dobivao veću plaću jer je poslodavac tipični balkanac i prijavljen sam na minimalac,ostatak u kešu, ukupna primanja su uvijek ista bez obzira na olakšice.
  2. Zvali su me iz porezne uprave da mi porezna kartica nije ispravna i da moram nadoplatiti 4500 kn poreza jer je moj poslodavac pri obračunu plaće obračunavao poreznu olakšicu na moje 2 djece, a djeca su prijavljena na suprugu i njen poslodavac obračunava tu olakšicu. Prilikom zapošljavanja predao sam svom poslodavcu PK karticu na kojoj se vidi da se djeca više ne vode na mene. On mi sada prijeti otkazom i vadi se da sam ja trebao vidjeti grešku na obračunu plaća jer sam imao krivi koeficijent.Ja ne radim u obračunu plaća i nisam upućen šta znači koji koeficijent, da sam znao, naravno da bih reagirao. Pitao sam u poreznoj kakve korake mogu napraviti protiv poslodavca, a oni mi kažu, ovo je Hrvatska, dogovori se sa poslodavcem da ti nekako namiri trošak, što ovaj ne želi niti čuti. Imam li ikakva prava i kome da se požalim, kome da da ga prijavim ili smo mi radnici totalno nezaštićeni i poslodavci mogu raditi šta hoće bez sankcija. Hvala!
  3. Zvali su me iz porezne uprave da mi porezna kartica nije ispravna i da moram nadoplatiti 4500 kn poreza jer je moj poslodavac pri obračunu plaće obračunavao poreznu olakšicu na moje 2 djece, a djeca su prijavljena na suprugu i njen poslodavac obračunava tu olakšicu. Prilikom zapošljavanja predao sam svom poslodavcu PK karticu na kojoj se vidi da se djeca više ne vode na mene. On mi sada prijeti otkazom i vadi se da sam ja trebao vidjeti grešku na obračunu plaća jer sam imao krivi koeficijent.Ja ne radim u obračunu plaća i nisam upućen šta znači koji koeficijent, da sam znao, naravno da bih reagirao. Pitao sam u poreznoj kakve korake mogu napraviti protiv poslodavca, a oni mi kažu, ovo je Hrvatska, dogovori se sa poslodavcem da ti nekako namiri trošak, što ovaj ne želi niti čuti. Imam li ikakva prava i kome da se požalim, kome da da ga prijavim ili smo mi radnici totalno nezaštićeni i poslodavci mogu raditi šta hoće bez sankcija. Hvala!
  4. Poštovani DK, ima poštenih poslodavaca koji su korektni prema radnicima, ali jako malo, ne vjerujem da Vi u Vašoj tvrtci držite skoro 50% zaposlenih koji se jedva vuku ili rade tek toliko da su tamo. Ako je tako, njihovo nezadovoljstvo ima neki razlog i teško je to zaključiti jer svaka priča ima dva kraja. Prava radnika su na najnižem nivou do sada. Bit ću konkretan. Evo primjer, moj poslodavac, me pošalje na put po Hrvatskoj, ne isplati mi akontaciju troškova, potrošim svojih 7000kn(moram ih imati ako želim raditi) za hotele u koje me on uputi i benzin, onda mi 3 mjeseca zavlači isplatu s tim da mi za korištenje mog vozila ne isplati niti sve gorivo s obrazloženjem da kako mi auto može trošiti više od 7 litara, na upit o plaćanju po kilometru prekida razgovarati samnom na mjesec dana i onda sva komunikacija ide preko tajnice. Kad sam zatražio da uskladim zimski godišnji sa školskim praznicima radi skijanja, čovjek je dobio slom živaca, jer kako si ja to mogu priuštiti, da ga nisam slučajno negdje pokrao, nisam jer iznajmjujem neke nekretnine i žena mi ima dobru plaću. To je samo dio priče,a da ne spominjem neplaćene prekovremene, dnevnice, pripadajuće provizije koje se uvijek obračunavaju po novom ključu tako da ispadne manje ili ništa, prijava na minimum, nema gableca, prijevoza, uskrsnice, božičnice i sl. stalno neka lažna obećanja drugi puta ću se ja odužiti na neki drugi način, što se naravno zaboravlja i poslije se ne sjeća ili još bolje kaže da ja izmišjam. Tvrtka ima 5 zaposlenih i u ovoj godini kroz nju je prošlo 6 zaposlenika koji su dobili ili dali otkaz. U ovim uvjetima radio sam prvu godinu sa 100% kapaciteta s izvanrednim rezulatima i velikom dobiti za tvrtku, ali na žalost u ovakvom odnosu poslodavca i radnika to više ne mogu i ne želim i to će kad tad završiti prekidom. Evo, ovo je primjer kada poslodavac misli na svoj način kako je dobar prema radniku, a ja se kao radnik "vučem" na poslu i samo tražim neka svoja prava. Na žalost ovakvi poslodavci prevladavaju u HR.a pogotovo u malom poduzetništvu.
  5. Hvala na savjetu, tražit ću ponovo pravilnik o radu jer mi ga nisu htjeli prvi puta pokazati i pitati ću da li su potpisnik kolektivnog ugovora. Tvrtka zapošljava 5 ljudi i čisto sumnjam da je išta potpisivano jer je vlasnik šuga od čovjeka i daje ono najminimalnije, ali želim se u svakom slučaju više informirati.
  6. Radim u d.. i smatram da me poslodavac zakida za godišnji odmor. Zanima me da li je svaka tvrtka potpisnik kolektivnog ugovora između poslodavca i radnika iz 2002 ili to nije obavezno? Poslodavac mi daje minimum 18 dana godišnjeg, a imam preko 20g staža i preko 40g. starosti.Po tom ugovoru trebao bi imati više dana godišnjeg jer se zbrajaju godine i staž. Jesam li u pravu ili je i tu poslodavac u položaju da radniku da samo ono najminimalnije? Znate li gdje to mogu provjeriti?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija