Jump to content

Rockatansky

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Hvala na postovima, majka ne da je psihički bolesna, ona je alkoholičarka, to mogu tvrditi samo na temelju mog iskustva s njom u zajednici a bez ove nove spoznaje o smještaju u zdravstvenu ustanovu za liječenje ovisnosti.Dijete trenutno živi sa bakom i djedom koji je (nažalost) jednom nogom u gorbu, boluje od raka koji metastazira.Majka djeteta ima 0 dana radnog staža, "stukla" je više od 100 000 kuna u tri godine (koje mogu dokumentirati - koje sam ja uplatio) i dokazivo je kako je nesposobna da brine za sebe a kamo li za dijete iako ima 35 godina!Siguran sam da bih u parnici mogao podastrijeti dovoljno dokaza u tom smislu!Sud me nije kontaktirao iako je navodno došlo do promjene skrbništva iako je adresa ista!Provjera u tom smislu u tijeku... Reebok, hvala na postu, možemo na P.M.
  2. Hvala na postu, ja za sada i do sada nisam dobio ikakav dokument u tom smislu, sve što sam uspio saznati saznao sam u tel. razgovoru sa bakom no, nekako mi ta njena priča ne drži vodu.Koliko sam upoznat, alimentaciju tj. iznos za uzdržavanje djeteta koji nije definiran ikakvom sudskom odlukom već dogovorom roditelja, dužan sam uplaćivati na tekući račun skrbnika a prema posljednjoj sudskoj odluci to je majka (izvanparnični postupak).Dakle, dok god ne dobijem drugačije rješenje glede skrbništva, vjerujem kako u smislu računa na kojeg će uplate biti proslijeđivane nebi trebalo biti promjena(?).Što se samog postupka za dobijanje skrbi nad dječačićem tiče, isti ću pokrenuti čim dobijem očitovanje nadležnog CZSS glede najnovijih zbivanja.No, ponovio bih pitanje iz predhodnog posta i zamolio za odgovor a to je:Dali ja kao "osoba koja ima pravni interes" mogu poslati kakav upit u zdravstvenu ustanovu u kojoj je smještena odnosno, dali su mi dužni odgovoriti uopće??Naziv i lokaciju ustanove znam. Eto, hvala Vam lijepa i pozdrav!
  3. Poštovana Newbie, hvala najljepša na brzom i iscrpnom odgovoru, molio bih još samo Vaše cijenjeno mišljenje glede načina uplate alimentacije u smislu kako sam naveo (ako zaista "sve popije").Da još i ovo:Dali ja kao "osoba koja ima pravni interes" mogu poslati kakav upit u zdravstvenu ustanovu u kojoj je smještena odnosno, dali su mi dužni odgovoriti uopće?? Hvala još jednom i lijepi pozdrav! P.S. Naravno da nove okolnosti mijnjaju i moje planove glede vijađa, prioriteti su ovdje sami po sebi-definirani!
  4. MOLIM HITAN SAVJET!!! Poštovani, kako sam već obrazlagao problematiku u kojoj se nalazim nebih se vraćao previše unatrag, htio bih iznijeti neke nove spoznaje i zamoliti za savjet.Evo o čemu se radi.Moja bivša (s kojom imam 3 godišnjeg sinčića) pred desetak dana izvijestila me kako boluje od karcinoma maternice te mora na hitnu operaciju...nakon njena "odlaska u bolnicu", naziva me njezina majka i saopćava mi kako je ista zapravo završila u ustanovi za liječenje alkoholičara (kako sam već naveo, ona kao majka dobila je u vanparničnom postupku pred nešto više od godinu i pol rješenje gdje stoji kako se dijete povjerava istoj na neposrednu skrb, odgoj i čuvanje a radi prirode mog posla - tada pomorac).Također, njena majka me izvijestila kako su ona i otac moje bivše kao djed i baka dobili skrbništvo nad malenim u trajanju godinu dana te predlaže kako buduće uplate alimentacije (tj. iznos za uzdržavanje djeteta) uplaćujem na njen (bakin) a ne na mamin račun jer, tako je ispalo, mama " sve popije".Ostao sam šokiran vješću kako je na liječenju (mada sam od ranije znao da je sklona alkoholu) te nisam praktički stigao niti postaviti dodatna pitanja niti bilo što konkretnije reći. Molio bih Vas da me posavjetujete dali je uopće moguć takav razvoj događanja (dobivanje neposredne skrbi nad djetetom od njegove majke a da se mene kao oca o tom nije pitalo)? Kako to uopće provjeriti a naročito u smislu eventualnih budućih uplata alimentacije na bakin račun?Odnosno, ukoliko u krajnjoj liniji ne stoji da su zakonski skrbnici (baka i djed), dali bih u takvom slučaju podlijegao kakvim sankcijama jer uplate idu na "pogrešan račun" mjesto na račun skrbnika (ako je ona to i dalje)? Hvala unaprijed i lijepi pozdrav! P.S. Postupak za dobivanje neposredne skrbi za malenog još nisam pokrenuo jer, namjera mi je uskoro otići na brod kako bih namakao novce za izići iz kredita (što je realno moguće uz 4-5 pomoračkih plaća) te nakon povratka, neopterećen kreditima pokrenuti taj postupak a sve to stoga kako bih izbjegao eventualnu mogućnost da se možebitni odlazak dogodi nakon pridobijanja djeteta na skrbništvo.
  5. Hvala Vam Newbie na Vašim odgovorima i sugestijama, još bih samo naveo formulaciju na Rješenju suda glede povjeravanja djeteta majci.Citiram: "Mldb. XY rođen GG.MM.DD. od majke XZ i oca YZ povjerava se na odgoj, čuvanje i neposrednu skrb majci XZ".Također, u Rješenju stoji kako je izvanbračna zajednica trajala od-do, kako je dijete rođeno GG.MM.DD. te da je rođeno u izvanbračnoj zajednici ali, datum rođenja djeteta koji je u samom rješenju i naveden je NAKON prestanka izvanbračne zajednice što se dade i iz samog Rješenja zaključiti.Očita pogreška no, tako stoji! Molio bih Vaše cijenjeno mišljenje glede citata kao i navoda o rođenju djeteta unutar zajednice. Hvala najljepša i lijepi pozdrav!
  6. Zaboravih naglasiti kako više NISAM aktivni pomorac već bivši.Sada sam službeno obrtnik dakle, ne izbiavm iz RH osim privatno.
  7. Hvala Vam lijepa na odgovorima kao i isprika na kašnjenju sa zahvalom obzirom da sam bio odsutan iz RH. Mali osvrt na post koji je objavila Newbie, dijete nije rođeno već začeto za vrijeme izvanbračne zajednice. Također, želim opet naglasiti kako je majka našeg djeteta za vrijeme trajanja naše veze (i prije kao i za vrijeme te "izvanbračne zajednice") izvršila dva abortusa "na svoju ruku", ja sam bio protiv no njoj je karijera (diploma, magisterij, doktorat...) bila važnija iako je imala dovoljno godina za majčinstvo (prvi put 26 godina) i imala sve uvjete i svekoliku pomoć od moje obitelji, prije svega moje majke te bi nesmetano mogla nastaviti i po pitanju poslovnih ambicija.Kada je veza totalno popucala po svim šavovima i raskid je bio svima vidljiv (ne samo nama), ista kaže kako je trudna i želi roditi.Jednom zgodom, davno davno, ista je rekla kako ne voli malu djecu "ta dosadna derišta".Zaključio sam a na temelju ranijih iskustava kako ista ne želi roditi zato što "želi roditi" već da sačuva vlastite pozicije jer joj je samnom i više nego dobro!Materijalistkinja, to joj je bila slamka spasa da zadrži lagodan život kakvim je živjela!Tada, kada je obznanila meni kako je trudna, već je bila izišla iz stana u kome smo živjeli.Ugl, u međuvremenu zatražila je skrbništvo nad djetetom, sud je (sa sjedištem u njenom mjestu stanovanja iako je djete rođeno i prijavljeno u maticu u mom mjestu stanovanja) u vanparničkom postupku zaključio kako je ona ta kojoj treba biti dodjeljeno skrbništvo jer, ja sam pomorac pa izbivam po 6 mjeseci iz RH (2008 godine).Ujedno, u rješenju navodi kako je majka izjavila da otac uredno ispunjava obaveze glede alimentacije te nema prigovora u tom smislu.Iznos alimentacije isti je i tada i sada! Dakle, na temelju sveg navedenog, što mogu ja a što može ona po pitanju djeteta, skrbništva, alimentacije... u smislu Zakona??
  8. Pitanje na ovu temu a naročito vezano uz posljednji post:dali otac djeteta uz suglasnost sadašnje supruge može u ovakvoj situaciji ishodovati skrbništvo nad djetetom ukolikopovuče to pitanje i kakve bi mu bile šanse glede dobivanja istog?
  9. Poštovani, ovdje bih htio iznijeti problematiku u kojoj se nalazim.Djevojka sa kojom sam živio neke tri godine, dan gore ili dolje, nisam siguran (upitna izvanbračna zajednica) a koja nikad nije bila prijavljena na adresi stana u kom živim.Sa tom osobom imam malodobnog sina.Nakon njena odlaska umire moja majka koja je vlasnica stana (a koji sam u cjelini naslijedio - 60 kvadrata).Koliko sam shvatio Zakon o naslijeđivanju, ako bi i dokazala postojanje izvanbračne zajednice, nemože u tom smislu potraživati ništa.Zajedničkim životom stekli nismo nikakvu imovinu, ona je svo to vrijeme bila meni na skrbi, nije radila (ne radi ni dan danas, dječaku su tri godine).Njih dvoje danas žive kod njenih roditelja u stanu površine 54 kvadrata, 550 km od mog mjesta stanovanja.Ja sam dijete priznao, nosi moje prezime te uredno plaćam alimentaciju putem računa (visinu koje smo dogovorili).Konkretno, u početku sam plaćao 1.800 kn no, naknadno smo dogovorili slijedeće:obzirom da je željela živjeti samostalno (zaposliti se, maknuti se od roditelja,iznajmiti stan), ja sam u tom smislu predložio a ona prihvatila da joj iznos alimentacije bude umanjen na protuvrijednost 100 € a razlika do ranijeg iznosa pomnožena s 36 mjeseci isplaćena jednokratno (ta razlika prema tadašnjem tečaju iznosila je 5.000€).Dakle, isplatio sam joj taj iznos "na ruke", ostatak od cca 730 kn (100€) nastavio plaćati na račun.Sve to ovjereno je ugovorom kod javnog bilježnika (izjava, trajanje tri godine) gdje ona izjavljuje kako pristaje na SMANJENJE mjesečnih anuiteta alimentacije u zamjenu za jednokratnu pomoć i potpisom potvrđuje kako je preuzela 5.000 €.Sve to sam napravio kako bih joj pomogao da ostvari taj svoj cilj, da joj to bude nekakav "početni kapital".U međuvremenu, ona je potrošila te novcei danas prijeti tužbom gdje bi tražila povećanje alimentacije.Moja financijska i materijalna situacija je slijedeća:po zanimanju sam obrtnik, posjedujem nekretninu koju sam naslijedio od pokojne majke kao i račun na kome je svota kojom bi se dao kupiti auto srednje klase, posjedujem pokretninu (obrtno sredstvo u vlasništvo vrijedno 80.000€ koje je stečeno prije naše zajednice te obrtno sredstvo kupljeno na financijski leasing koji još uvijek traje tj. trajat će, prema ugovoru, još 5 godina).Također, posjedujei i vlastiti račun sa iznosom nekih 10.000 €.Zbog troškova oko nabavke (učešće) obrtnog sredstva i ostalih troškova glede poslovanja, predhodnu poslovnu godinu završio sam sa dohotkom u minusu 11.000 kn.Financirao sam se iz zalihe koju sam predhodno stvorio.Zanima me prije svega dali ona može osporavati navedeni ugovor ovjeren kod JB te može li obzirom na moje imovinsko stanje (uključujući visinu dohotka) dobiti veću alimentaciju (napominjem kako je visina alimentacije i dalje 1.800 kn samo je dio isplaćen jednokratno)? Ukoliko bi ona to učinila, istoga trena zatražio bih kroz parnicu oduzimanje djeteta obzirom da smatram kako sam u puno boljoj materijalnoj situaciji (u međuvremenu sam se oženio i čekam dijete, supruga nebi imala ništa protiv) a jednako tako smatram kako ona nije dobra majka.Razišli smo se zbog njene neodgovornosti prema našoj zajednici.Prije zajedničkog života, imala je namjerni abortus (otac djeteta bio sam ja) iako sam tada želio dijete, u toku zajednice još jedan (ja sam opet bio protiv).Taj period (prije i za vrijeme trajanja zajednice) radio sam kao pomorac i u periodu dok me nebi bilo a po povratku kući nalazio sam brdo neplaćenih računa (režije - komunalno pripremalo tužbu protiv mame kao vlasnice stana), neplaćen pa na opomenu opet neplaćen kvartalni iznos police mog živ. osiguranja koja je bila vinkulirana u korist banke (platio u zadnji čas a posljedice su mogle biti katastrofalne, skoro raskinut ugovor i zadržana sva uplaćena sredstva) i da ne nabrajam dalje.Novčanih sredstava je imala obzirom da je posjedovala punomoć na moj račun na koji je stizao dohodak (a pomoračka primanja nisu mala).Bila je tad (a i danas je) sklona alkoholu.U to vrijeme je studirala u mom gradu (ukupno 13 godina studiranja na dva faksa, nula diploma!).Sve što sam naveo (osim abortusa) mogu dokumentirati.Mojoj majci, dok je živjela u mom gradu (jedan period nakon odlaska od mene, kao podstanar), branila je mojoj majci da viđa malog, jednom prilikom se izderala na njega (na balkonu podstanarskog stana, beba 3 mjeseca) dok je plakao:"Ušuti, odalamit ću te".Imam svjedoka.Danas posjećuje psihijatra, bila je (vjerujem da je sad još i više uneravnotežena osoba).Otac joj je u mirovini, teško bolestan, majka radi.Odnosi u obitelji nikakvi (svađe).Ona i majka se jako loše slažu.Dijete posjećuje onoliko koliko si to mogu priuštiti obzirom na udaljenost, pored alimentacije redovno pošaljem paket. Obzirom na navedeno, kakve bi mi bile šanse u parnici od takve majke dobiti dijete na skrb?Na što se bazirati pri iznošenju dokaza kako bih dokazao da je za dobrobit djeteta da živi sa ocem, mojom suprugom i polubratom-polusestrom na putu? Hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija