Jump to content

zoka1975

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. hv na brzom odgovoru. što se tiče gubitka staža, već sam od poslodavca dobio radnu knjižicu u koju je upisan sav staž, da li bi onda mogao izgubiti ta 2-3 mjeseca kod nekog naknadnog reobračuna od strane mirovinskog? A što se tiče sastavljanja tužbe, da li postoji neka špranca koju bi mogao iskoristiti ili baš moram to kod odvjetnika sastavljati? Sutra ujutro idem kod drugog bilježnika pa ćemo vidjeti...uglavnom javim šta je bilo. Još jednom puno hvala!
  2. Prošao je i otkazni rok i prijavio sam se na HZZ. Od posodavca sam dobio isplatne liste neisplaćenih plaća za 12. i 1. mjesec, a za 2. mj. ću dobiti po isteku istog jer: "...ne mogu napraviti obračun dok mjesec ne istekne." Bio sam kod j. bilježnika kako bih ovjerio kopije isplatnih lista (jer originale moram ostaviti u HZZ zbog naknade) da bi me j. bilj. informirao da isplatna lista sama po sebi može biti samo osnova za tužbu, jedino ako na njoj izričito piše da dotična plaća nije isplaćena, ista se može koristiti za direktnu ovrhu sa transakcijskog računa poslodavca, ako na istom ima sredstava. Naravno da mi poslodavac to nije napisao na obračunima koji su ovjereni i potpisani od istog. Zanima me slijedeće: da li mogu sam na tim obračunima navesti rukom činjenicu da ta plaća nije isplaćena, jer je bitno da na tom obračunu to piše, a ovršni prijedlog inače ne mogu podnijeti poslodavcu, već ga moram tužiti. I drugo pitanje: načuo sam mogućnost isplate dijela zaostale plaće iz 12.mj. ovih dana na ruke (znači na crno) bez uplate doprinosa. Koliko je bitno da poslodavac uplati ili ne uplati doprinose za ta 2-3 mj. i što to meni konkretno znači? Koje korake bih trebao poduzeti ako imam saznanja da mi poslodavac ne uplaćuje doprinose? Jadna je ovo država u kojoj svaki "gazda" može provoditi svoju politiku bez ikakvih sankcija i na grbači radnika, jer malo tko ima sredstava za podnošenje tužbe. Unaprijed zahvaljujem na hitnom odgovoru!
  3. Puno hvala na odgovoru! Rok za isplatu zaostalih plaća mi poslodavac nije dao napismeno, ali je obećao da će ih isplatiti čim bude mogao. Neki dan je isplatio plaću za 11. mj. Obzirom na situaciju odlučio sam da neću podnositi Zahtjev, a do lista neisplaćenih plaća ću sigurno doći tako da ću onda ev. putem ovršnog prijedloga pokušati utjerati preostale neisplaćene plaće (ukoliko ih tada bude), jer je odnos s poslodavcem zasad ok. Nadam se najboljem! Pozdrav
  4. Znači, ako sam dobro shvatio, zahtjev za zaštitu prava uopće nije potrebno slati, dovoljni su obračuni neisplaćenih plaća. Koja je uopće onda funkcija Zahtjeva za zaštitu prava, jer mi u srijedu, 27.01., ističe rok za podnošenje istog poslodavcu? Molim hitan odgovor i zahvaljujem na prethodnom.
  5. Imam već pripremljen tekst Zahtjeva za zaštitu prava iz prethodnog posta Nanooka, koji bi mi trebalo pogledati (na PM na zahtjev). Zanimaju me konkretni pravni učinci tog Zahtjeva. Molim da mi netko odgovori jer rok od 15 dana teče!
  6. Upravo sam primio i potpisao Odluku poslodavca o otkazu ugovora o radu zbog gospodarsih razloga. Tvrtka je stvarno u frci i nije isplaćena plaća za 11. i 12./2009. Obzirom da imam 15 dana da podnesem poslodavcu Zahtjev za zaštitu prava, o kojem sam se već ovdje djelomično informirao na ostalim postovima, lijepo molim pomoć. Naime, obračuni plaća su mi prilikom isplata do sada uredno uručivani. Neisplaćene su plaće za 11. i 12. mjesec 2009., a imam otkazni rok od 30 dana, odnosno do 19.02.2010.g. Znači da mi je poslodavac u obvezi do tog datuma isplaćivati plaću. Pitanje je: kako to treba navesti u Zahtjevu za zaštitu prava, jer poslodavac još nije u obvezi isplatiti te buduće plaće: za 01/2010 je rok do 15.02., a za dio plaće do 19.02. je rok do 15.03.2010.g.? Kako poslodavca obvezati da isplati i te buduće plaće do navedenih rokova (što je regulirano Ugovorom o radu), ispoštovati rok od 15 dana za podnošenje Zatjeva, a da se poslodavcu ne zamjerim pa da mi namjerno uskrati te isplate, jer je on usmeno obećao da će mi što prije isplatiti sve plaće. I još nešto: u Odluci o otkazu nije navedeno pravo na korištenje preostalog godišnjeg odmora, a što je samo usmeno obećano od strane poslodavca prilikom potpisivanja Odluke o otkazu, da li bi i to trebalo navesti u Zahtjevu? Obzirom na rok od 15 dana, molim hitan odgovor. I još nešto: ako se osnovica za naknadu na HZZ određuje prema zadnjem tromjesečju, te ako u njemu nisu isplaćene sve plaće, da li se to smatra da "se osnovica za utvrđivanje novčane naknade ne može utvrditi prema plaći", te da će se to uzeti u obzir i odrediti osnovica u visini minimalne plaće ili prema prosjeku zadnje 3 isplaćene plaće, ako je plaća u identičnim iznosima isplaćivana svaki mjesec? citiram HZZ: Osnovicu za utvrđivanje visine novčane naknade čini prosjek obračunate plaće, umanjen za doprinose za obvezna osiguranja ostvaren u tromjesečnom razdoblju koje je prethodilo prestanku radnog odnosa, odnosno službe. Ako se osnovica za utvrđivanje novčane naknade ne može utvrditi prema plaći, nezaposlenoj osobi se utvrđuje osnovica u visini minimalne plaće, umanjene za doprinose za obvezna osiguranja utvrđene posebnim propisom, ovisno o postotku. Unaprijed zahvaljujem!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija