Jump to content

annika

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. dobrica 31, ja sam u sličnoj situaciji...trebala bih se vratiti na posao 24.3., no imam pravo na korištenje "starog" godišnjeg u trajanju od 26 dana. To nam omogućuje novi Zakon o radu (imaš ga na stranici od Narodnih novina). Nisam sigurna da Xara može koristiti to pravo na godišnji s obzirom da stari godišnji radnik ima pravo iskoristiti do 30. lipnja iduće godine. Treba se dobro raspitati kod nekog tko je stručan za takva pitanja.
  2. Ja sam ga našla ovdje: http://narodne-novine.nn.hr/default.aspx
  3. Molim Vas iskusne forumaše da pronađete malo vremena i volje za odgovor. Znam da je možda za Vas ovo pitanje banalno i nezanimljivo, ali meni je itekako važno. Dijete mi nije primljeno u jaslice jer će godinu napuniti tek 26.3. Pravo na korištenje starog godišnjeg nama bi spasilo situaciju. Hvala!
  4. Iako je već bilo puuuno sličnih upita, postavljam ovo pitanje jer se mijenjao Zakon o radu i zanima me jel postoji kakva razlika u tumačenju dijela o prenošenju godišnjeg odmora u sljedeću kalendarsku godinu s obzirom da je u novom zakonu izostavljen dio "...pod uvjetom da je radio najmanje šest mjeseci u godini koja prethodi godini u kojoj se vratio na rad." Jel to išta mijenja za nas mame koje bi htjele iskoristiti godišnji od prethodne godine koji nismo bile u mogućnosti koristiti zbog porodiljnog na koji smo otišle prije 6. mjeseca?
  5. Hvala na brzom odgovoru. Raspitat ću se još u HZMO-u i HZZO-u pa javim što su mi rekli. Još jedno pitanje: Imam li pravo nakon završetka roditeljskog dopusta koristiti godišnji odmor iz 2009. godine? Radim u prosvjeti i imam 5 godina staža.
  6. Evo moje situacije: Od 28.8.2008. sam na bolovanju zbog komplikacija u trudnoći, zatim koristim rodiljni i roditeljski dopust. Na posao bih se trebala vratiti 24.3.2010., no zbog osobnih razloga planiram koristiti pravo na neplačeni dopust tj. pravo na mirovanje radnog odnosa u trajanju od 3 mjeseca. Zanima me smatra li se mirovanje radnog odnosa prekidom staža? Za vrijeme mirovanja što se događa s mojim obveznim zdravstvenim i mirovinskim osiguranjem? Koliko nakon povratka sa neplaćenog dopusta moram raditi da bi ostvarila pravo na rodiljnu naknadu u iznosu cijele plaće? Sva moja pitanja proizlaze iz nerazumijevanja zakona. Jednostavno nisam stručna u tom području pa molim nekoga tko je da mi pomogne. Zvala sam pravnu službu svog sindikata, ali nisu bili od velike pomoći. U hzzo-u ista stvar...druga službenica, drugi odgovor. Unaprijed zahvaljujem! ZAKON O RADU Mirovanje radnoga odnosa do tri godine djetetova života Članak 70. Nakon što je istekao rodiljni dopust jedan od roditelja djeteta ima pravo ne raditi dok dijete ne navrši tri godine života, za koje mu vrijeme prava i obveze iz radnog odnosa miruju, a pravo na zdravstveno osiguranje i zdravstvenu zaštitu te pravo na mirovinsko i invalidsko osiguranje ostvaruje u skladu s propisima koji uređuju ta područja. ZAKON O RODILJNIM I RODITELJSKIM POTPORAMA Naknada plaće zaposlenog roditelja ili samozaposlenog roditelja Članak 24. (9) Zaposleni roditelj ili samozaposleni roditelj, koji ne ispunjava uvjet staža osiguranja u trajanju od najmanje 12 mjeseci neprekidno, za vrijeme korištenja prava utvrđenih ovim Zakonom ima pravo na naknadu plaće koja iznosi 50% proračunske osnovice.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija