Jump to content

teha

Korisnik
  • Broj objava

    20
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. evo mene opet. zanimljivo, iako sam se ovog rijesila nekako se ne mogu maknuti od ove stranice. sta ti je ljudska psiha! svi vi koji cekate poziv za pismeni, ne brinite, doci ce, meni je moj dosao u petak, a pismeni je poceo u srijedu,znaci 5 dana prije ispita. i nije ni meni bilo jasno zasto ga nema tako dugo. na pismenom vam je pravilo da kad nesto odlucite to dobro i obrazlozite, cak i ako je sama odluka kriva. moj vam je savjet da uzmete zakone s komentarima jer vam mogu dobro doci, meni jesu. i kad izadjete iz dvorane, zaboravite na sve. povratka vise nema, sta je napisano je napisano. slijedeci dan je druga presuda i samo je to bitno. budete li cijeli dan i noc razmisljali kako ste napisali, nista od toga. za zaborav su dobri kolaci u vinceku. uz malo secera sve se lakse podnese. ja sam nazalost bila jedna od onih koji su pisali malo duze od kolegice ketrin, a dobila sam manje bodova. zato ni tu nema pravila. ali ketrin svaka cast!!! na poslu cesto pisem presude i da vam budem iskrena, ovu sam pisala nesto drukcije jer sam htjela napisati sve, sto je mozda i pogreska. da sam se drzala svojeg uobicajenog MO, mozda bi bilo bolje. zato samo hrabro i slusajte sebe.
  2. kolegice ketrin, mislim da nismo bile zajedno jer sam ja odgovarala 29.1. u 14 h. ali nekako mi se cini da smo svi u istom loncu. kolegice eplpaj, znam kako ti je. ja sam vec pocela uglavi raditi plan sta ce biti kad budem isla slijedeci put jer sam bila sigurna da cu pasti. u tramvaju dok sam isla u ministarstvo sam shvatila da ne znam niti definiciju trgovackog drustva. nista, prazna glava. kao da nikad nisam ucila. slicno kao onaj san kad svi oko vas pisu a vi ih gledate i nije vam jasno kakve to sve veze ima s vama kad niste nista ucili. a onda dodjes pred komisiju, izvuces pitanja i shvatis da o svakom znas reci bar jednu recenicu. i to je dovoljno. ako se drugoga i ne sjetite oni ce vas sami pitati pa ce doci negdje iz dubine mozga i ta informacija. za pismeni sam se spremala tako da sam citala presude i napisala si na jedan papir one bitne fraze kako se i sta pise jer mi je to kasnije super doslo, pored svih tih ljudi oko sebe pocnes sumnjati i u ono sto si bila sigurna. btw: kada ides na ispit? pismeni ili usmeni? Kolegice malamak, ja sam ti izvukla pitanje institucije EU i ispitivacica me nije pitala to potpitanje, tako da se doista nemas razloga brinuti. ja sam samo nabrojala koje su institucije, rekla da su njihovi akti sekundarni izvori prava i da ih je ovlasten tumaciti i ocjenjivati europski sud i pocela pricati o svakome po nesto pa me prekinula i rekla da idem na slijedece pitanje. svima, ne morate znati sve o svemu, bilo je dosta potpitanja na koje nisam odgovorila ili sam pogresno odgovorila i nije me nitko zbog toga gnjavio. a pogotovo nakon 5-satnog ispitivanja. samo hrabro i nemojte odustajati.
  3. cestitke svima koji su prosli a onima koji tek idu- sretno! eto i ja se prikljucila klubu onih koji su prosli tako da sad konacno mogu nastaviti sa normalnim zivotom. sta reci...nije bilo lako, neke sam stvari znala super, neke ok a neke brljavila do bola ( to se odnosi na gp i trg). buduci da je meni sve proslo u magli ni ja ne znam kako sam odgovarala, to bi trebalo pitati slusace, koji su btw bili FANTASTICNI. imali smo punu potporu od njih cijelo vrijeme i zato ako ovo cita netko od onih koji su slusali u petak popodne-hvala vam od srca, bili ste super. kolegama koji tek krecu s ucenjem moram reci da na ovoj stranici imaju vecinu pitanja i uputa gdje i sta nesto pronaci zato neka lijepo uzmu malo vremena i sve prikupe. oni koji su prosli nisu u stanju gledati opet to gradivo a oni koji se sad spremaju sigurno za to nemaju vremena...zato dragi kolege potrudite se malo! i nemojte to shvatiti zlonamjerno. ali ostavljam to vama... mojoj Sanjici zelim svu srecu i u subotu je cekam na pizzi! p.s.i cura koja je odgovarala sa mnom je takodjer prosla, tako da za utjehu, do sad nitko ko je odgovarao, koliko ja znam nije pao. samo se nemojte predati i nemojte odustati, ako vec morate pasti, padnite sa stilom!
  4. kolega brckovic, zelim ti svu srecu i sto dobra pitanja. i ocekujemo potpuni izvjestaj s dojmovima. eto jedne lijepe misli...ovaj ispit je velika igra zivaca ali ima nesto i dobro, omoguci vam da upoznate zbilja drage ljude s kojima mozda postanete i prijatelji. ja jesam. pozdrav sanjci!
  5. bok svima! zakon o osiguranju doista mislim da nitko ne uci a koliko sam cula to ne pitaju. zacudo! ja nisam ona stara pitanja ni pogledala, samo kartice. bila sam na slusanju jednom i bilo je super. ispitivaci su bili JAKO ugodni, nije bilo gnjavaza, cudnih pogleda ni nekakvih zlocestih komentara. pitali su samo osnovno, definicija i novo pitanje. mislim da potpitanja idu ako zapnes ili ne znas od kud bi krenuo. bilo je cak i pitanja gdje su vise govorili ispitivaci nego kandidati. nakon tog usmenog sam bila pod dojmom ( nazalost nije dugo trajalo) i pitala se cemu se toliko zivciram. ja se iskreno bojim samo jedne ispitivacice i valjda me nece dopasti bas ona. ako i ne znate odgovor na koju karticu, nije bed, kazete da se ne mozete sjetiti i pitaju vas da li vam treba jos vremena ili idemo dalje. i to je to. jos 5 dana...
  6. prikljucujem se grupi "ne mogu vise"! ja sam si odredila svaki dan ponoviti jedan predmet i sad kad gledam ono sto sam ponavljala prvi dan, kao da to vidim prvi put u zivotu. super! a da ne spominjem da mi fale dva dana koja sam izgubila na obveznom i trgovackom... jos 6 dana i sve je gotovo...
  7. inace...ja jos uvijek ucim trgovacko, jos stecaj i vrijednosne papire... a onda zpp- poslastica!
  8. kolega brckovic, nacela ti ne bi znala reci jer cu i ja muljati na to pitanje. ako pronadjem odgovor napisat ce ga. Izvori su ti obvazna literatura koju ucimo za ispit. ali ja bi rekla i ustav, zakoni, pravilnici o radu, kolektivni ugovor i ugovori o radu. pa si tima obuhvatio sve solucije. ah, da i konvencije i medjunarodni ugovori koji su ratificirani i na snazi u RH. kolegice eplpaj, za ovo pitanje bi rekla da su uredi drz.uprave u zupanijama tijela drzavne vlasti koja se osnivaju za obavljanje poslova dryavne uprave na razini jedinica regionalne samouprave, a zupanijeski uredi da su uredi koje osniva sama zupanija radi obavljanja poslova iz vlastite nadleznosti propisane Zakonom o lok i reg. samoupravi. ALI TO NISAM NIGDJE NASLA ODGOVOR, TO JE SAMO MOJE SHVACANJE I MOZE BITI POTPUNO KRIVO. tako da... ako je netko smislio nesto pametnije i tocnije samo neka kaze, bit cu jako sretna.Odgovor na drugo pitanje bi po meni bio upravo taj i da ih znas nabrojati koja su to tijela. upravni akt:autoritativnost i jednostranost, konkretnost, upravna stvar, pravno djelovanje i pravna vezanost. a donosenje jos nisam pogledala, sorry. nadam se da je ovo sta pomoglo.
  9. tako je bilo i kad sam ja slusala. na neka pitanja su kolege rekli par rijeci i to je bilo to. npr. osnove nasljedjivanja- odgovor zakon i oporuka. i to je bilo sve. ali ja se svejedno ne oslanjam na takvu srecu i ucim sve( sasvim nepotrebno). zato cijeli dan blejim u trgovacko i jos mi nije jasno puno stvari. a vrijeme ide, jos samo 9 dana... zeliha zelim ti sve sto i sebi, dobra pitanja, jos bolju komisiju i prosvjetljenje u pravom trenutku! a da i prolaz sa vise od 70 bodova. sretno svima nama!
  10. slazem se s kolegom Flokijem, ne znam kako je to moguce ali sasvim sigurno smo svi dobili isti spis. jedino je moguce da se radilo o razlicitim spisima iz trece radnje ako ste pisali razlicite predmete, npr. ti radno, on upravno. zato i jesmo svi stavljalo napomenu o koristenju novih propisa kad smo pisali gradjansku presudu. ali da, sjecam se da je jedan decko bio izrazito brzo gotov i bila sam jaaaaakooooooooo ljubomorna na njega.
  11. ja sam o tome nasla u sudskoj praksi da se o takvom zahtjevu ( u svezi novcanih potrazivanja, buduci nisu vezana za zzp) pokrece i vodi druga parnica. to ti je problem uskladjenosti sudske prakse. mi to ostavljamo za drugi postupak. takav mi je odgovor dala moja mentorica. a sad budi pametan...
  12. to kazneno je zbilja enigma. ja sam mislila isto da sam dobro napisala, a pogotovo kad mi je i mentor rekao da bi on tako odlucio, a kad ono 6 bodova. presretna sam sto je i toliko ali ne znam po kojim se kriterijima ocjenjuje. ovaj novi sustav pisanja presuda je grozan, a pogotovo kaznene i to iz nadleznosti zupanijskog. ma daj... hoces odmah izaci na drugi rok? ja ako padnem na usmenom pauziram sigurno vise od pola godine.
  13. 29.1. u 14h. nadala sam se kasnijem terminu ali nisam imala srece. hvala na potpori ali nisam jos nasla mehanizam kako da se skuliram. sad opet ponavljam obvezno i jos uvijek nisam sve upamtila. ne znam da li da se vec smijem ili placem. kad si ti zeliha?
  14. lucky81, hvala na pitanjima. ja bi rado doprinijela ali bila sam slusati samo jednom i ta pitanja su vec medju tvojima tako da nisam od neke pomoci. sorry. nego...ja doista vise ne mogu, ponavljala sam obvezno do 4 ujutro nocas i sada kad pogledam ova pitanja shvatim da zapravo nemam pojma. cini se da bi bilo bolje da sam spavala.iako, tjesim se...kad sam bila slusati usmeni ispitivac je iz ugovora pitao samo definiciju ( to je jedino sto znam), a ove ostale stvari, obveze i prava, odgovornost nije ni spomenuo. i tako ja sad zivim u nadi i iluziji.
  15. ma super je to sto te vise ne mogu ograniciti na tri puta. prija ako si pao 3 puta vise ne bi mogao izaci na ispit i koja ti je onda korist od pravnog fakulteta. mozes raditi negdje kao pravnik, ali cini mi se da je do tih mjesta tesko doci. bar kod mene. ne, ne, ne bi ja odbila nikakav prolaz, pa cak i ako to znaci ispod 70. nego...i ja razmisljam o promjeni karijere, mozda bi trebala nauciti konobariti. moja frendica radi kao prodavac u butiku i ima placu duplo vecu od mene. pa neka mi netko kaze da se znanje isplati. mos mislit! baba roga zao mi je za tvoj pad ali moram priznati da se odlicno drzis. sta te zeznulo? hej ima li koga da ima usmeni 29.1.?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija