Jump to content

hmelinka

Korisnik
 • Broj objava

  24
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Kako je moja mirovina puno manja od 3.800 kuna ne naplaćuje mi se porez na dohodak ali je naplaćen porez na kamate od štednje pa me interesira da li imam pravo na povrat tog poreza pošto mi mirovina i kamata ne prelazi godišnji osobni odbitak? Također me interesira da li je iznos osobnog odbitka umirovljenika za sve isti ili ovisi o visini mirovine,tj. netko tko ima mirovinu od 2.000 kuna pa mu je godišnji odbitak 24.000 kuna a netkom tko ima 3.800 je 45.600 kuna?
 2. Stambeni upravitelj zgrade mi je odgovorio da za izradu projektne dokumentacije nije potrebna natpolovična većina suvlasnika ali nije precizirao koliki je postotak potreban pa shodno tome po njima se mogu sastati 3 suvlasnika s predstavnikom i donijeti takvu odluku. Interesira me što je za takve postupke propisao zakon i kako mogu osporiti takvu odluku.
 3. Poznato mi je da je potrebna suglasnost nadpolovične većine suvlasnika zgrade za radove kao što je postavljanje nove fasade ali u mojoj zgradi predstavnik suvlasnika sa grupicom suvlasnika bez suglasnosti nadpolovične većine donose odluku da se krene s izradom projektne dokumentacije koja košta cca 100.000 kuna i postavi nova fasada. Iako znam da je ta odluka nelegalna, molim savjet na koji način da reagiramo i spriječimo ovakvu samovolju i ignoriranje većine suvlasnika. Obratili smo se stambenom upravitelju zgrade koji uopće ne reagira na ove nezakonitosti te ne znamno što dalje.
 4. Preko sustava e-građani obaviještena sam da je moja prijava poreza na dohodak za 2015. godinu obrađena i urudžbirana 15.07.2016. godine. Kako do dana današnjeg nisam dobila porezno rješenje na kućnu adresu a provjerila sam i u pošti gdje su mi rekli da ga nisu zaprimili, osobno sam otišla u Poreznu upravu u Av.Dubrovnik 32, gdje mi je rečeno da mi ne mogu izdati rješenje neka idem na poštu ili da dođem za mjesec ili dva, iako je Porezna na svojoj web-stranici stavila 22.07.2016. godine kao krajnji rok za dostavu rješenja putem pošte. Kako se radi se o povratu poreza, interesira me kako j
 5. Navodno da kod sporazumnog raskida ugovora o radu niti jedna strana nema obvezu poštivanja otkaznog roka, interesira me da li je to istina? Također, da li mogu odbiti raditi otkazni rok propisan Zakonom o radu i kolektivnim ugovorom ako to poslodavac od mene traži a nije definiran u sporazumnom raskidu ugovora.
 6. Puno hvala na odgovoru! Znači, moram odraditi 4 mjeseca otkaznog roka i ne postoji zakonska mogućnost da se tog odreknem.
 7. Poslodavac mi daje otkaz ugovora o radu s otpremninom te me interesira da li sam obavezna odraditi otkazni rok ili nisam. Zapravo, ja ne bi željela odraditi otkazni rok pa me interesira da li imam pravo ga odbiti odraditi. Ako ga moram odraditi, interesira me koliko po Zakonu o radu iznosi otkazni rok jer kod istog poslodavca radim preko 30 godina.
 8. Zahvaljujem na odgovorima! Samo me još interesira da li mora neka inspekcija izaći i ustanoviti da je moja lođa zadržala svoju funkciju te da li sam ih ja obavezna pozvati.
 9. U svom stanu ostaklila sam lođu zbog golubova koji su se skupljali te kiše i vjetra jer je okrenuta prema sjeveroistoku. Nikakve druge preinake nisam radila i površina mog stambenog prostora je ostala ista a lođa i dalje ima funkciju lođe, tu sušim rublje, držim bicikle i razne druge stvari jer nemamo šupa. Da li sam obavezna podnijeti zahtjev za legalizaciju i koje su posljedice ako ga ne podnesem?
 10. Korisnik sam stipendije grada Zagreba za doktorante i gradskom uredu mi je rečeno da moram podnijeti godišnju prijavu poreza. Po IP-obrazcu koji mi je dostavljen vidljivo je da su uplatili sve doprinose i porez. Kako sam i kao student primala stipendiju grada Zagreba do sada nisam nikada podnosila poreznu prijavu te mi nije jasno jasno zašto su sada plaćeni doprinosi i porez kada je ta stipendija dodijeljena po izvrsnosti i ne prelazi 4000 kuna. Zapravo, najviše me interesira da li kao korisnik stipendije imam pravo na osobni odbitak, koliko on iznosi te da li ga moram iskazati u poreznoj pri
 11. Puno hvala na odgovoru. Shvatila sam da takav ugovor mora biti napravljen kod bilježnika ali mi i dalje nije jasno što takav ugovor konkretno znači. Recimo, ja takvim ugovorom darujem kćeri stan i ona postaje vlasnik stana ali ga ne može koristiti ili to znači nešto drugo, pa mi nije jasno čemu je svrha takvog darovanja i vlasništva.
 12. Interesira me što znači darovni ugovor bez prave predaje stvari u neposredni posjed daroprimatelja jer se spominje na popisu poslova koje obavljaju bilježnici i što znači to da darovni ugovor nije pravovaljan jer nije sačinjen u formi javnobilježničkog akta. Zapravno, želim darovati stan kćeri i htjela bi da darovni ugovor sastavi stručna osoba te da on bude pravovaljan. Imala sam prilike vidjeti koji sve problemi mogu nastati iz nepravovaljanog darovnog ugovora i nikako to ne bi željela ponovo proživjeti te sam u dilemi da li da odem kod bilježnika ili kod odvjetnika. Na popisu poslova koje o
 13. Puno hvala na odgovoru ali još su mi neke stvari nejasne? Kako je od njihove uplate prošlo više od mjesec dana te je tako prošao ovaj rok od 8 dana da li da sada izvršim uplatu ili da pričekam pa iduće godine podnesem godišnju prijavu poreza? Kako nisam imala pojma da se uplata mora izvršiti u roku od osam dana, interesira me kakve me sada sankcije čekaju?
×
×
 • Napravi novi...